2020. jún 29.

Drakula és Warren Ellis

írta: Emerald Dragon
Drakula és Warren Ellis

Castlevania, 1. évad (2017)

292802_1539077540_6361.jpgVlad Tepes, Drakula sztoriját mindenki kívülről fújja. Adott egy nagyhatalmú lovag, aki keresztes háborúba vonul, az istene dicsőségéért. Otthon hagyja feleségét, és mikor hazatér, az asszonyt meggyalázva, holtan találja. Kiábrándul a múltjából, az istenéből, és bosszút esküszik, szövetkezik a Sátánnal. Örök életért cserébe örökké őt fogja szolgálni, és csak az emberek vére olthatja szomját. Keresi az igaz szerelmet, de sosem lehet övé.

„One cannot live without God”

mv5bntrjnmvlzjatztc4zs00njgylwfjmwetmtkynda1nzfhn2qzxkeyxkfqcgdeqxvyotawmjiwnzc_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpgA Castlevania nem épül ennyire a klisékre, csupán a csupasz gerincet operálja ki a történetből. Azaz van egy Vlad Tepes nevű nemes úr, aki amúgy halhatatlan, vámpír. Mégis beleszeret egy halandó ember nőbe, és igyekszik érte jobbá válni. Teszi ezt azért, mert tényleg szerelmes lesz, és mert kíváncsi lesz azokra, akik közé a felesége tartozik. Azonban a baj ugyanúgy elkerülhetetlen, hiszen az emberi kapzsiság, mohóság, félelem és tudatlanság, a hatalom iránti vágy végül a szeretett lény halálához vezet, mely után screen-shot-2017-07-13-at-13932-pm.pngDrakula is úgy dönt, revansot vesz azokon, akik elveszejtették őt. A sötétség seregeinek megidézéséhez időre van szüksége, így ad esélyt a földjén, Vallachiában élőknek, hogy elmenekülhessenek a területről, és akkor nem esik bántódásuk. Azonban a vallási vezetők itt is önteltek, ezért úgy képzelik, hogy az egyetlen istenük majd puszira megvédi őket mindentől. Nem beszélve arról, hogy szerintük a vámpírok csupán legendák lényei, nem is léteznek. Az eretnekeknek pedig semmilyen hatalmuk nincsen, a babonáktól nem érdemes rettegniük. Hiszen a teremtés koronái mindenki felett állnak, az istenek csak nekik engedelmeskednek, elég csettinteniük, ezért a papoknak nem szükséges minden szabályt betartaniuk.

292802_1539077535_2088.jpgEbbe a bosszúálló hadjáratba, az átokba csöppen bele Trevor Belmont, aki egy letűnt, kihalásra ítélt, kiátkozott család utolsó sarja, egy egyszerű túlélő lélek. Mégis egy olyan helyzetbe kényszerül, mely elkerülhetetlenül a sorsa irányába sodorja. Kérdés, hogy képes-e egyáltalán bárki, hogy megállítsa Drakula dühét, és mit tehet egy olyan férfi, aki ugyanúgy az egyház rosszallását élvezi, ugyanúgy a püspök ellensége, mint maga a vámpír. Akadnak-e szövetségesek, kiben bízhat meg, ha szeretné beteljesíteni a végzetét…

aaaabx0fnkmqt57jxepv_23r_2aumjhw5tamlicfbvcyxmrjenuikmwhwzaedtxa-hnnyintekpqun2thldam4wg_jrhupyzpj_e67zlq5zmukjntow7.jpgA Castlevania rajzfilm szempontjából egyrészt nagyon részletesen kidolgozott, klasszikus elemeket felvonultató amerikai alkotás a Netflix jóvoltából, másrészt nélkülözi azt az izzadtságszagot, amelyet a hasonló, játék, illetve konzol adaptációk hordoznak. Nem érezhető, hogy események közti átvezető videók volnának. De szerencsére a cselekményvezetés sem túlságosan irányított. 0fda63bc1f675674d18c8b6fa1b037e4.gifNincs meg az, ami jó néhány light novelből adaptált animében, hogy pontosan tudod, mikor vagyunk válaszútnál, mikor következik harc, mikor ugrunk, mászunk, stb. Emiatt pedig kimondottan izgalmasnak és felüdítőnek találtam. Emellett a gore elemeket nagyon ügyesen olvasztja be úgy, hogy azért a fiatalabb felnőttek is megtekinthessék, és ne hányja el magát mindenki tőle, de megfelelő borzongást nyújtson a horror rajongói számára.

castlevania-season-2-of-netflix-series-to-premiere-this-summ_j8hn.jpgSam Deats rendezése és Warren Ellis forgatókönyve egy majdnem tökéletes animációs sorozatot eredményeztek. Kis hibája csupán annyi, hogy az első négy rész után elvágták a szálat, ahelyett, hogy egy évad alatt ledarálták volna a történetet. Szerencsére a 2018-as folytatás hamarabb eljött, mint a 2020-ra tolódott 3. évad. Klasszikus elemek, némi japán animációs beütés, izgalmas történet, melyet sikerült megfelelően kerekre alakítani. 292802_1539077537_2981.jpgA zenéjét Trevor Morris (Taken, Iron Fist, Vikingek) szerezte, a projekt mögé pedig a méltán híres Konami is beállt, támogatva ezzel az adaptáció megszületését. Mindenképpen ajánlani tudom a játék rajongóinak, a horror kedvelőinek, és természetesen Warren Ellis miatt kiváltképp érdemes megnézni, hiszen nem szokott rossz munkát kiadni a kezei közül.

tumblr_osuab7mpoe1qd49gbo1_540.gifAyami Kojima a Konaminál szerzett magának hírnevet, a Castlevania játékkal. A sorozat eredete az 1997-es Castlevania: Symphony of the Nightnál keresendő, de a gyökerei egészen az 1986-os Castlevania: Vampire Killerig nyúlnak vissza. A Lord of Shadows fantázia névre keresztelt franchise közel harminc játékot tudhat magáénak, ezek pedig több platformon is megjelentek. Nyilvánalóan a kezdetiek már nem igazán élvezhetőek, de a technika fejlődésével a 3D élményig is eljutottak az alkotók. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy a történetünk mennyire kapcsolódik a forrásanyaghoz, de mind látványra, mint cselekményre izgalmas, ezért fogyastásra alkalmas.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt3666024/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=z0kaYs8SbMs

Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/castlevania-292802.html
Bluray megvásárolható: Castlevania Season 1 - Standard Edition [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror történelem misztikum mágia természetfeletti játék adaptáció Konami Drakula Netflix Warren Ellis