2020. jún 26.

Olvasol vagy meghalsz! Read or Die, a sorozat

írta: Emerald Dragon
Olvasol vagy meghalsz! Read or Die, a sorozat

R.O.D. TV (2003-2004)

rod-tv-5.jpgAhogyan a legutóbb beharangoztam, mostani elmélkedésemben a Read or Die televíziós sorozatára, a R.O.D.-re térek át. Annyit gyorsan le is lőnék ezzel kapcsolatban, hogy a történet bizony folytatódik, így a korábban megismert alkotógárda és a szereplők is visszaköszönnek, bár néhol apró változtatásokat eszközöltek, de ezekre igyekszem kitérni. A Studio Deen mellé a J.C.Staff is csatlakozott, a látványvilágért pedig Hiroshi Izumit tették meg felelősnek.

YKZ: R.O.D.

rod-tv004.jpgÖt évvel a korábbi események után Yumiko Readman teljesen eltűnt a radarról. Ugyanígy a Gentleman körüli ügynökség is feloszlani látszik. Főhősünk ezért Nenene Sumiregawa lesz, aki a Papír ügynök tanítványa és legjobb barátja volt. A mesteri könyvmoly ihletőleg hatott Nenene életére, aki immár világhírű, ismert íróként érkezik Hong Kongba. A probléma, hogy barátnője eltűnése óta képtelen haladni az írással, új kötetet nem sikerült kiadnia. Ennek ellenére egy könyvdedikálás azért beleférne a történetbe, hátha felbukkan a rég elveszett Yumiko is. Az utazás azonban egy merénylettel szakad félbe, és ha nincs három fura testvér, Michelle, Maggie és Anita, akkor nagy valószínűséggel otthagyná a fogát.

e9e65e1aab4b36f1ec1d533c5ea1fc8204eb04cc_hq.gifMivel a lányok hasonló képességgel bírnak, mint Yumiko, így Nenene természetesen felfigyel rájuk, de kiderül, hogy egyszerű rajongók, és csak hallomásból ismerik a Papír ügynök munkásságát. Négyük viszonya meglehetősen hullámvasút-szerűen alakul, amolyan se veled, se nélküled állapotot eredményezve. Ám végül ezt sikerül valahogy feloldaniuk, Michellék az írónő önkéntes testőreivé válnak, a nő pedig segít nekik, hogy ne szoruljanak a híd alá. A szimbiózis persze kalandok felé sodorja hőseinket, és hamarosan belefutnak a szétzilálódott ügynökség darabjaiba, a kétes hírű kínai Dokusenshába és végül Yumikoba is. Mindez újabb bonyodalmakat okoz, Nenene pedig egy titkosügynökös krimi kellős közepén találja magát, több szervezet kíváncsiságát felkeltve. Nincs más hátra, mint kibogozni a szálakat, miközben boldogan élvezik az újra találkozás és az újabb merényletek, támadások kereszttüzét.

Kazami with Home Grown: Moments in the sun

rod_tv_1-2_1088204127.jpgAz alaptéma azért marad, és valahol a képzelet ereje is a képbe kerül, hiszen Michelle, Maggie és Anita is papírmesterek, miként Yumiko. ami kissé sántít a dologban, hogy közülük csak kettő szerelmes igazán az olvasásba. A legfiatalabb testvér, Anita ugyanis kimondottan unalmasnak találja azt, és folyton ugratja a nővéreit ezzel kapcsolatban. De emiatt a másik oldalról is folyamatos piszkálásban részesül, Nenene ugyanis jót szórakozik ezen. A három nővér valójában nem is vérszerinti rokonok, de ez a mozzanat, a közös küzdelem, a szeretet teszi izgalmassá, illetve példaértékűvé a kapcsolatukat. A központi üzenet éppen ezért ebbe az irányba is elcsúszik, a ragaszkodás, barátság jelentősége felé.

tenor_27.gifMivel mindannyian kissé befelé fordulóak, illetve csak egy adott dologra koncentrálnak, így kimondottan látványos a négyes karakterfejlődése. Ahogyan a trió és az író egymás felé közelítenek, kötelék alakul ki közöttük, majd kimondottan ütőképes csapattá, családdá kovácsolódnak. pedig a személyiségük teljesen ellentétes. Nenene inkább az írással törődik, szívesen mozdul ki, ismerkedik, és él szociális életet, de valójában bizonytalan önmagában, Yumiko jóváhagyása nélkül képtelen egyetlen könyvet is kiadni. Michelle izgága, nőies, amolyan nyughatatlan lélek, aki anyukaként is tekint a többiekre, ezért teljesítménykényszeres, céltudatos, nem véletlen, hogy az íj a fegyvere. rod-tv-27.jpgMaggie iszonyatosan introvertált, beforduló és szégyellős, ami meglehetősen izgalmas helyzeteket eteremt, hiszen ő a nővérek legmagasabb és legerősebb tagja. A képzelete rendkívül élénk, ezért a lány amolyan druidaként, állatok formálásával segíti a többieket. Anita a legkisebb, könnyű célpont, ezt maga is érzi, ezért próbál kompenzálni. A makacssága, ellenállása azonban ugyanolyan pozitívum is, mint amilyen hátráltatónak érezzük az elején. Anita ugyanis sohasem adja fel.

rod-tv-28.jpgAz írás, olvasás, kreativitás, művészetek és fantázia mellé ezúttal is a technológia vívmányai vegyülnek, a steampunk hatás sem marad el. A Gentleman és a brit könyvtár, a misztikus múlt és a könyvek titkának kapcsolatára is fény derül a R.O.D. megtekintése során. A filmhez képest a hangulat néhol könnyedebb, de legtöbbször a thriller irányába is átcsap. Mivel meglehetősen komplex, az akció dús jeleneteket olykor érzelemgazdag, elgondolkodtató és melankolikus helyzetek váltják fel, ahol szóba kerül a felnövés, az elmúlás és a változás hatásai is.

likelyclumsyaoudad-size_restricted.gifEz az anime azonban nem áll meg ennyinél, hanem óvatosan bemutatja, miért is van szükség az alapműveltségre, melynek az irodalom szerves részét képezi. A crescendo után ugyanis kissé nosztalgikus élményben lehet részünk, ahogy az epizódok izgalmas műveket jelenítenek meg előttünk. Mindennek természetesen köze van a fő misztikumhoz, a 7 kötetes limitált kiadványhoz, amiért a hajsza zajlik. Ezen túl visszatérünk az OVA cselekményéhez is, mely újabb értelmet nyer, illetve azokhoz a témákhoz melyeket a film korábban érintett.

a2f4566bd242f26dd2e579fb8c649e7a.jpgA R.O.D. hasonlóan látványos, kimondottan izgalmas és pörgős cselekményt tudhat magáénak, számtalan csavart rejt, mint egy igazi bűnügyi regény. A kalandok, ahogyan egy átlagos animében, itt is látszólag független történetekkel indulnak, majd lassan egyetlen képpé állnak össze, melynek adott kirakott darabjait aztán a helyükre kell illesztenünk. Ám ez korántsem egyszerű, hiszen ügynökségek harcával és motivációival ismerkedhetünk meg. Így szerep jut az árulásnak, a köpönyegforgatásnak, a mastermindnak és a nagyobb jónak is. Nem olyan meglepő ez egy ilyen témákkal foglalkozó alkotás során, hiszen az áldozatok csak nemesítik a végeredmény értékét.

Rieko Miura: Confidence

variablewindyafricanjacana-small.gifA szerethető és emberszerű karakterek mellett a kusza történetek és az érzelmek, valamint a felnőtté válás ügyes ábrázolása teszi leginkább élvezetessé a R.O.D.-t. Az első pillanattól imádnivaló, izgalmas és fordulatos, nehéz eldöntenünk, ki az igazi ellenség és miért viselkednek úgy a szereplők, ahogyan éppen látjuk őket. Bármelyik korosztály számára merem ajánlani, mert tanulságos és intelligens a cselekménye is.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/R.O.D_the_TV, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1989
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZjduRoWgrao
Mafab link: -
DVD megrendelhető: R.O.D. - The TV: Collection [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi irodalom akció anime rejtély dráma fantázia steampunk természetfeletti science-fiction Studio DEEN J.C.Staff