2020. jún 22.

A druida és a varázsital titka

írta: Emerald Dragon
A druida és a varázsital titka

Asterix: A varázsital titka (2018)

maxresdefault_100.jpgRené Goscinny és Albert Uderzo hősei elég gyorsan visszatértek a mozikba. A 3D animációs alkotás sikerén felbuzdulva 2018-ban Louis Clichy és Alexandre Astier ismét rendeztek egy epizódot, bár ezúttal saját történettel rukkoltak elő. A francia vígjáték ezúttal Asterix: A varázsital titka címet viselte, mely kellően felkelthette az érdeklődésünket.

180.jpgKedvenc druidánk egy véletlen baleset kapcsán elgondolodik a halandóságról, és hogy mi lesz majd a faluval, ha ő már nem lesz köztük. Mivel a varázsital receptját egyedül ő ismeri, még a többi hasonszőrű társával sem osztotta meg, így elérkezettnek látja az időt, hogy örökös után nézzen. Getafixet nem csak Asterix és Obelix kísérik el, a falu egyik kis feltalálója, Pectine is velük tart titokban. Azonban nyilvánvaló az is, hogy druidák közé nő nem állhat, így a híres tanács elé járul a sérült, hátha akad egy kiszemelt tehetség. A varázsital titkára, illetve a benne rejlő lehetőségekre Perzselix is nyitott, ezért megpróbálja kicsalni a gallokból a rejtély kulcsát. Egyetlen aduásza a modern nézeteket valló Teleferix, akit megkörnyékezve talán hozzájuthat a tiltott tanokhoz.

uxfzegjl.jpgA 3D animáció visszatért, hogy újabb kalandok felé sodorjon bennünket. Az alapötlet régóta a levegőben ólálkodott, hiszen való igaz, a varázsitalról egyedül Getafixnak van tudomása. Eddig is bajban voltak, ha valaki elrabolta tőlük vagy éppen egy kósza menhír hatására elvesztette az emlékezetét. A gyermekek történetbe vitele ugyancsak időszerű, bár kissé lapos kúszásban és egyértelmű funkcióval vezették be őket a cselekménybe. Gyakorlatilag az elejétől tudható mi is lesz a film végkimenetele, ami sajnos nem sok jóval kecsegtetett. Tehát ebből a szempontból nem sikerült meglepniük bennünket.

asterix3.jpgA grafika a legutóbbira hajaz, tökéletesen kidolgozták a szereplőket, az új karakterek is egyébiségek, külön jellemmel és megjelenéssel. Némi nosztalgiával is megajándékoznak bennünket, amikor régebbi epizódok előtt tisztelegtek az alkotók. Emellett arra is jutott idő, hogy kicsit a Gyűrűk Urás vonalat is tovább gondolják, méghozzá egészen frappáns eredménnyel. Azaz a vígjáték elemek ezúttal ia ügyesek, némi blaszfémia is belefér a gag kedvéért, ami nem éles, de legalább aranyosnak mondható.

0_-nsrymh8214rwax2.jpgA rajzfilm némi időzavarba kerül, de erről nem is igazán érdemes beszélni, a két zseni rivalizálása és morális értékei ennél jóval izgalmasabbak. Perzselix és Getafix tökéletes ellentétei egymásnak, amellett, hogy fej fej mellett vannak tudás tekintetében. De Perzselix nagyravágyó, a hatalmat és a pénzt hajhássza, a titkos tanokat akár pénzért is képes kiárusítani, legalábbis, amíg ezzel a saját céljai malmára hajtja a vizet. Mindenkit eszköznek tekint, ezzel pedig meg is pecsételi a saját sorsát, hiszen nem akad olyan, akiben megfelelően megbízhatna.

38122-8301900-3.jpgTeleferix ugyan ambiciózus, mégis könnyedén befolyásolható, bár Getafix értékrendjéhez közel áll, de Perzselix egyszerűen megvezeti a szerencsétlent. A többi jelentkező nyilvánvaló tréfa, mely szerencsére nem csak az időhúzás jegyében kerül részletes bemutatásra. A versengésbe még Cézárt is sikerül elcsábítaniuk, bár mindenki érzi, hogy ez nem kimondottan jó ötlet. Ahogyan Asterix nagy csatájában is a jós, a renegát druida itt is megpecsételi végzetét.

186.jpgAz Asterix: A varázsital titka ügyes megoldásokkal operál, mégis kissé öncélúnak mondható. A poénok jelen vannak, de a koherencia hiányzik a műből, illetve a katarzist a legelején elrabolják a nézőtől. Túl egyszerű minden, nincs helye a csínynek és nem jut szerep az agyafúrt terveknek. Talán a kisebbek élvezni fogják, de felnőtt szemmel ez meglehetősen gyenge.

Értékelésem: 4/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix:_The_Secret_of_the_Magic_Potion
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TeWza-ah2uA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-le-secret-de-la-potion-magique-312879.html
DVD megvásárolható: https://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=161713&VID=066-90308209-7212783457850381

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia paródia misztikum vígjáték animációs film Asterix René Goscinny Albert Uderzo