2020. jún 17.

Kitaszítottak titkos tanai - Hitori no Shita

írta: Emerald Dragon
Kitaszítottak titkos tanai - Hitori no Shita

Hitori no shita – The Outcast, 1. évad (2016)

b7609ad848a47314b7909a9a3ad1694c.pngAz egyik kedvenc anime témám egyértelműen különböző erőkkel járó hatalmas felelősség, mely már a képregényekből is ismerős lehet. Ezért a természetfeletti típusú sorozatokat nagyon izgalmasnak találom. Ha némi horror vagy legalább thriller elem is keveredik a történetbe, elég kreatív a körítése, és megfelelően kidolgozottak a karakterei, akkor igazán elbűvölhet a sorozat. Keresgélés közben akadtam rá a Hitori no shita című alkotásra, amely abból a szempontból is különlegességnek számít, hogy kínai-japán koprodukció, a Yi Ren Zhi Xia című webképregényből adaptálták, mely Dong Man Tang munkája.

Lilith: Arcadia

horriblesubs_031468.pngElső főszereplőnk az igencsak furcsa lányka, Houhou, aki egy hegyi falucskába látogat el, ahol megmagyarázhatatlan esemény történt az éjszaka. Azt állítja, hogy a helyi befolyásos család eltűnt fejének egyik gyermeke, aki titokban született, és csak nem régen ismerte meg valódi származását, ezért jött ide, hogy lerója tiszteletét nagyapja sírjánál. A sztorija elég hihetetlennek hangzik, de iratokkal tudja bizonyítani a személyazonosságát, így a rendőrség végül békén hagyja. A probléma viszont az, hogy valaki megbolygatta a sírokat, ami némi nyomozómunkát von maga után. Így a délután befutó unoka, Chou Soran dupla rejtéllyel néz szembe, hiszen a család eltitkolt gyermeke mellett arra is rá kell jönnie, ki járhatott a temetőben és mit műveltek nagyapja holttestével.

maxresdefault_99.jpgA helyszínre sietve bele is botlik a lányba, aki éppen a sírokat ássa, így azt hiszi, ő a felelős az galád tettekért. Azonban Houhou egyszerűen belöki őt az egyik üres mélyedésbe és elkezdi betemetni a szegény fiút. Ekkor realizálódik benne, hogy valószínűleg tévedett és valójában az elfeledett féltestvérével van dolga. De Chou Soran-nak szemernyi szerencséje sincs, mert ez nem hatja meg a lányt, és folytatja tevékenységét. Egyedül a temetőből előmászó zombisereg megjelenése menti meg a srácot az élve elhantolástól, mert Houhou kénytelen-kelletlen végezni próbál az élőhalottakkal. Azonban ezután inkább elmenekül, és otthagyja őt az erdőben, így nem tudni, hogyan éli majd túl Chou az újabb támadási hullámot.

93c172d27096c1806e2388d993bc230e34e1ba41_hq.gifEbben a sorozatban senki nem az, akinek mondja magát, amit mutat az erejéből, és olyan képességek birtokosai, amelyet nem árt titokban tartani a többiek előtt. Houhou egy titkos iskola tagja, akik természetfeletti események után nyomoznak, és a gonosz, ártalmas lényeket igyekeznek megfékezni. Egy másik csapat, a Zensei nevű formáció pedig Chou Soran nagyapjának hatalmát próbálja megkaparintani, és nem riadnak vissza semmitől, hogy céljukat elérjék. Szegény fiút pedig, hiába tanították ki rendesen a kung fu és a titkos tanok mívelésére, mégis úgy alakul, hogy Houhou szolgájává válik ebben a furcsa párharcban a jó és a rossz között.

xxv8bsj.pngHogy pontosan kit milyen vágy vezérel, mit szeretnének elérni, az eleinte nem világos, annyi bizonyos csupán, hogy szegény Chou kénytelen a parasztot játszani a sakktáblán, mert az igazi ereje, úgy tűnik, nem számít túlságosan nagynak. A többi kitaszított – mert így hívják magukat a különleges képességekkel rendelkező tanítványok és mesterek – jóval nagyobb hatalommal bír, iskolákba tömörültek, hogy biztosítsák a rejtőzködést, valamint a túlélést a természetfeletti potenciál birtokosai számára. 2a4tsh3.jpgA fiú viszont egyáltalán nem sejti, hogy azzal, hogy a sors Houhouval összehozta, egy versengés kellős közepébe csöppent, ahol ő lesz az egyik célpont, vagy inkább trófea. Ugyanis a harcművészetekben, pláne, ha vannak titkosabb technikák is, mindig akad valaki, aki minden hatalmat magának szeretne megkaparintani. Márpedig a nyolc kung fu ágazat mesterei igazán rejtélyes erőknek is parancsoltak, és csupán a legkiválóbb tanítványaiknak adták tovább ezeket a mozdulatokat, mágiákat. Az Ayakashiban már megtapasztalhattunk, hogy nem csupán magunk köré lehet gyűjteni az ilyen embereket, hanem akár el is lophatjuk a tanokat, amely segítségével még erősebbekké, legyőzhetetlenné válhatunk.

ae34607f87b82c34896426d4416fa82c.jpgA Hitori no Shita fő témája meglepő módon inkább az önmegtartóztatás, az önkontroll, nem pedig a felelősségvállalás. Hiszen a főszereplőnk már korán megtanulta, nem szabad mindent kikotyognia, jobb, ha nem mutatja meg igazi hatalmát. A korai kung fu filmekben gyakorta előkerült ez, hogy egy-egy mester legkiválóbb tanítványa arra kényszerült, hogy rejtegesse valódi potenciáját. Mert a többi iskola vezetői igyekeztek levadászni azokat, akik a legveszélyesebbek voltak. Illetve az sem ritka, hogy ezekkel a képességekkel valamilyen bűnt követtek el, és ezért magukat száműzve, magányosan bujdokolva, vezekelve élnek valahol. Miként a Ruoruni Kenhsinben, muszáj, hiszen megfogadják, hogy többé nem ölnek embert, illetve igyekeznek ezeket a titkos, olykor halálos technikákat nem alkalmazni. Ez pedig az igazi mester ismérve, hogy képes arra, hogy visszafogja magát. Ezért van az, hogy harc- és kardművészetekben az az egyik legfontosabb, hogy meg tudjuk állítani az ütésünket, rúgásunkat, vágásunkat, mert néha bizony arra lehet szükség. Nem élhetünk vissza azzal, amit megtanultunk, hanem a cél az, hogy másokon segítsünk azzal, amit elsajátítottunk.

Affective Synergy: In the Dawn

16h58pv.jpgAz első sorozatos rendező, Xin Wang alapvetően egy jó ötlettel állt elő, és reméljük, hogy a folytatásban több is fény derül majd a titkos tanokkal, valamint a kungfu iskolákkal kapcsolatban. Kiriponta karakterdizájnjára mindenképpen érdemes lesz a későbbiekben is odafigyelni, mert az anime igencsak látványosra sikerült. A mű immár második évadon is túl van, bár ez utóbbit két fejezetben mesélték el. A Raten Taisho és a Zensei Chapter-ök némileg más vonalon mozognak a cselekmény szempontjából és dinamikájuk, stílusuk is eltérő az ebben a cikkben taglaltakétól. A kínai animációkkal ismerkedőknek szeretettel ajánlom ezt a bevezetőt, hiszen a Hitori No Shita The Outcast 2. sorozatáról már olvashattatok nálam.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18478, https://en.wikipedia.org/wiki/Under_One_Person
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pYB_MKgDdSk
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror japán akció anime kínai zombi mágia természetfeletti felelősségtudat