2020. jún 10.

A ronin misztikus küldetése: Ninja Scroll

írta: Emerald Dragon
A ronin misztikus küldetése: Ninja Scroll

Ninja Scroll (1993)

dakuan.jpgAmikor még csupán ismerkedtem az animékkel és új volt számomra ez a világ, ez a film gyakorlatilag közismertnek számított. Még magyarországi, fémdobozos kiadást is kapott a Navigátor Film gondozásában. Sőt, szerencsém volt a premieren is részt venni. Felejthetetlen élménynek számít egy klasszikus anime mozielőadását végig ülni, kívánom mindenkinek, hogy egyszer jusson el egy-egy kedvence magyar bemutatójára. Nem egy mai darab, de mind történetében, mind látványvilágában egyedinek számít.

560x315mv.jpgA cselekmény valójában egy bonyolultabb történet részlete, melyet a Ninja Scroll: The Series és a Basilisk című sorozatok is feldolgoznak. Jubei Kibagami egy vándor ronin, aki különböző megbízásokat teljesít. Egyik küldetése végeztével egy viszály kellős közepébe csöppen, miközben megismerkedik a fiatal nindzsa lánnyal, Kageroval. Mivel beavatkozik, így megmenti a Mochizuki klán egyik legfontosabb alakját, amiért a nő szerfelett hálás lesz neki. Útját folytatva fut bele Dakuanba, az idős férfiba, aki fel szeretné őt bérelni egy titkos akcióra. Azonban Jubei érdeklődését nem kelti fel a megbízás, így az öreg csapdába csalja és megmérgezi a ronint. Ezzel elintézi, hogy tőle függjön és kénytelen legyen teljesíteni a küldetést.

tenor_25.gifSzegény Jubei nem kerüheti el a Démon Kapu Nyolcasával (鬼門八人衆 = Kimon Hachinin-shū = ördög + kapu + nyolc + személy + csoport) való összetűzést, meg kell küzdenie velük, hogy eljuthasson titokzatos vezetőjükhöz, aki valószínűleg egy régi nemezise is egyben. A megmentett Kagero kíséri el veszélyes útjára és lassan egészen közel is kerülhetnének egymáshoz, azonban ez nem az a világ, nem az a történelmi közeg, ahol helye volna romantikus érzelmeknek.

tumblr_mn3nsesilb1qjfaqjo1_500.gifMaga a történet roppant izgalmas korszakba repít minket, a környezet pedig kellőképpen megalapozza a hangulatot. Nem az idealizált középkorban járunk, hanem abban a kőkemény valóságban, amely egykor a vidéket jellemezte. Belviszályok a különböző uralkodók, a sógun emberei, a nindzsa klánok, a tisztségviselők, illetve az egyéb haszonszerzésben reménykedők között. Itt minden közember csupán egyszerű, feláldozható paraszt lehet a nagyok játékában. Az élet értéke csak annyi, amennyire az illető valaki számára hasznosnak bizonyul. A nők csak úgy boldogulhatnak, ha valamilyen nélkülözhetetlen funkcióval vagy képességgel kiharcolják maguknak a tiszteletet.

nj3.gifA Démon Kapu Nyolcasa olyan nindzsákból áll, akik egy-egy titokzatos képességgel vannak megáldva. Valójában persze ezek olyan hihetetlen erők, melyek egykor a legendás alakoknak tulajdonítottak és így a karakterek mintegy a félelmetes technikák megtestesítőjévé válnak. Az ábrázolásuk pont ezért kicsit a valóságtól elrugaszkodott, eltúlzott, kimondottan rajzfilmszerű, de ez az egyik, amiért olyan sokan kedvelik a filmet. A harci jelenetek konfigurálása a hasonló témájú élőszereplős mozgóképeket elelevenítik meg, bár itt a nyugati ember számára is fogyaszthatóbb formában.

19d7f4631c47d025c0571feb65108ecc.gifMind a magyar, mind a külföldi kiadásokon szélesvásznú (16:9-es) és normál képernyős (4:3-as) verzióban is megtekinthetőek az alkotások – én magam ez előbbire szavaznék. Tényleg különleges élményt nyújt még mai szemmel nézve is, nem kell elbátortalanodni, hogy 2000 előtti a mű. A halálok szépen kivitelezve, grafikusan kerültek ábrásra, miként azt az ilyen témájú filmeknél megszokhattuk. Igényes és kreatív a kidolgozottsága, gyönyörűen spriccel a vér, vágódnak le az ujjak és a fejek. Tagadhatatlanul egy örök érvényű műalkotás minden szempontból, még a vége is pontosan olyan, amilyennek lennie kell.

tumblr_paznfyvqol1wstc5to1_400.gifNyilvánvalóan sok tanulságot nem kell benne keresnünk, itt egy történelmi jellegű történet bemutatásáról van szó. Főszereben ezért a titkos nindzsa tanok, illetve az intrikák lesznek. Némi romantikus szál azért belefért, de csak a cselekmény előrevitelét illetően van erre szükség. Persze belemagyarázhatjuk, hogy a megnyílás és az elfogadás, a nők szerepe és védekezése áll szemben a gyengéd érzelmekkel és a bizalommal, de ez csupán mellékszál ez esetben. Mindazonáltal letagadhatatlan, hogy a kor brutalitását, politikai és személyes helyezkedéseit, a hatalom- és pénzsóvárságot, valamint a szexizmust és a harcos életmód dicséretét zseniálisan ábrázolja.

ec2e65e4a31624f87240b0baae78357b.gifYoshiaki Kawajiri rendezte a Ninja Scrollt (Demon City Shinjuku, Vampire Hunter D: Bloodlust, X, Wicked City), melynek állítólag a második része is készülőben van (2008-as adat lévén azonban ez erősen kétséges). A karakter dizájn Yutaka Minowa (Vampire Hunter D: Bloodlust) keze munkáját dicséri, a zenéért pedig Kaoru Wadának (Inuyasha, Samurai 7, Gilgamesh, Battle Angel) mondhatunk köszönetet. Hiromasa Ogura (Blood-C, Appleseed, Ghost in the Shell) művészeti vezetésének hála a környezet és az összecsapások ábrázolása is megállja a helyi a mai követelményekkel szemben is. Érdekessége, hogy az ötlet, a forgatókönyv, illetve az eredeti rajzok, a koncepció is Yoshiaki Kawajiritól származik, a Madhouse Studio nem bízta a véletlenre a végeredményt.

Ryouhei Yamanashi: Dare mo ga Tooku de Ballad o Kiite iru

A cselekmény izgalmas, a megvalósítások zseniálisan kreatívak, a harcok látványosak, az átvezetések gyönyörűek. Aki szereti a szamuráj, nindzsa, ronin típusú filmeket, azoknak nagy szeretettel ajánlom ezt a remek kis animét.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=485, https://en.wikipedia.org/wiki/Ninja_Scroll
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9O6_N4mQBos
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ninja-scroll-47117.html
Bluray megvásárolható:

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

történelem akció anime társadalomkritika misztikum thriller ninja dráma fantázia természetfeletti feudalizmus Navigátor Film