2020. jún 05.

Iskolai leckék anime módra: Dr. Stone

írta: Emerald Dragon
Iskolai leckék anime módra: Dr. Stone

Dr. Stone 1. évad (2019)

iyy61hkhaoq41.jpgA Fullmetal Alchemist rajongótábora igen nagy, bár sokan csak a Brotherhood történetével tudnak megbékélni. Amikor a Dr. Stone első trailer-ét láttam, az volt a gyanúm, hogy egy hasonló színvonalú animével lesz majd dolgom, ezért kivártam au utolsó epizódot, mely azonban csak az első évad lezárásának bizonyult. A sztori kezdete némi meglepetéssel szolgált, ezért elég hamar végigszáguldottam a 24 epizód mindegyikén.

BURNOUT SYNDROMES: Good Morning World!

giphy_32.gifSenku Ishigami igazi lángész, aki minden tudást magába szív. Otthon van a kémiában, a biológiában és a fizikában is, de az elektronika, a biofizika és az atomfizika, a csillagászat is szórakoztatják. Gyakorlatilag saját kísérleteket gondol ki, a 16 éves fiú valódi zseninek számít az osztályban. Meglepő módon a legjobb barátja inkább sportember, aki nem igazán konyít a reál tudományokhoz. original_23.gifDe Taiju Oki az erején és gyorsaságán kívül másban nem igazán kiemelkedő. Bár fizikuma kimondottan atlétikus, mégsem meri randira hívni szíve választottját, Yuzuriha Ogawat. Amikor mégis részánja magát, hogy kiönti a lánynak szívét, valami szokatlan esemény zavarja meg a várva várt pillanatot.

z9h2ro5adf441.jpgSenku többezer éves tétlenség után végül kiszabadul börtönéből. 2020 egyik délutánján ugyanis egy furcsa sugárzás hatására minden ember és madár kővé változott. 3718 esztendeig várakozott kitartóan, hogy az állapot megszűnjön, és végül megrepedt a burok, ahová zárta a különös fényjelenség. Hamar ráébredt, hogy minden megváltozott, a természet utat tört magának, és jó néhány ember kőbörtöne darabokra tört vagy porladt. Mivel tisztában van vele, hogy végig öntudatánál volt, így elborzasztja a szerencsétlenek halála. Úgy dönt, valamilyen módot talál barátja felébresztésére, aki néhány hónap múlva csatlakozik is hozzá. A probléma az, hogy nem jön rá, mi az, ami a burkot megrepesztette.

webp_net-resizeimage-2543.pngTaiju segítségével feltérképezik a környezetüket, a fiú erejét és gyorsaságát kihasználva folyamatosan bővíti kicsiny házi laborját, igyekszik kísérletekkel felfedezni a kővé válás rejtélyét. Nyilvánvalóan az embereket ne vetheti alá efféle veszélyes játéknak, így eleinte a madarak felélesztésével próbálkozik. Ahogy halad előre, újabb és újabb felfedezéseket tesz, nyughatatlan elméje a kőkorszaki helyzetet a modern társadalmi normák felé irányítja.

dr_-stone-03-03-shishio-a-good-guy-and-a-murderer-e1563910659560.jpgAzonban az atlétikus test és a zseniális elme önmagában kevés, kénytelen új társakra szert tenni, mely veszélyeket vonz maga után. Egyetlen lehetősége, hogy egyedül folytassa útját, és az esze segítségére hagyatkozva teremtse meg a fejlődés folyamát. Célja, hogy azt a szakadékot, amely az elmúlt 3718 évben keletkezett, lehetőleg minél gyorsabban áthidalja, és záros határidőn belül, gyárak és munkások nélkül fegyvereket és a telekommunikációs eszközöket gyártson. Hiszen ezek a védekezés és a biztonságos jövő zálogai lehetnek.

PELICAN FANCLUB: Sangenshoku

ea-y35pvuaaf2ww.jpgRiichiro Inagaki (Eyeshield 21, Alpha Centauri Zoo) mangája 2016-ban indult el, az első évad adaptációját a TMS/8PAN Studio (D.Gray-Man Hallow) karolta fel. Shinya Iino nyerte el a rendezés lehetőségét, akinek ez az első önálló projektje. Munkáját Yuichiro Kido (Gatchaman Crowds insight) segítette. Boichi (Trigun: Multiple Bullets) rajzai alapján a karaktereket Yuko Iwasa (Fighting Beauty Wulong, Saint Seiya: The Lost Canvas) tervezte, dr-stone-02-13.jpggyönyörű részletességgel és kimondottan emberszerű ábrázolásmóddal. Shunichiro Yoshihara (Attack on Titan, Black Lagoon, Infinite Stratos, Kabaneri of the Iron Fortress) művészeti vezetésének hála a színek élénkek, a dzsungel és a sziklák világa tökéletesen elevenedik meg a nézők szeme előtt. A sorozat zenéjéért Hiroaki Tsutsumi (Children of the Whales, Seven Mortal Sins), Tatsuya Katō (Food Wars! Shokugeki no Soma, Mirai Nikki, Phantom ~Requiem for the Phantom~) és Yuki Kanesaka feleltek, az eredmény pedig fantasztikusan kíséri a történet és a drámai hangvétel vonalát.

sfgfhgg1280x720.pngA Dr. Stone első látásra egy átlagos kalandsorozatnak tűnhet, ahol a szereplők a túlélésért küzdenek a posztapokaliptikus Földön. A fő csapásirány valóban ez, hiszen erős hangsúlyt fektettek az ilyen helyzetekben felmerülő problémákra, illetve veszélyekre. Ugyanígy szóba kerül az egyén és a tömeg kérdésköre, illetve Darwin elmélete is megjelenik az animében. Mégis, ami igazán lényeges eleme a műnek, az a tanítás, méghozzá a felfedezéseken és a fejlődésen keresztül bemutatott túlélési, illetve általános műveltségi ismeretek.

Rude-α: Life

iwjgnec.jpgTermészetesen nem egy Dóra, a felfedező színvonalú animációra kell asszociálnotok, itt a bugyuta karakterek a helyükre kerülnek. Emellett persze Senku szemléletesen és frappánsan mutatja be nekünk azokat az alapokat, melyek a modern, tanult és művelt embert megkülönbözteti a nyers erővel élő, kőkorszakitól. Vehetjük nyugodtan társadalomkritikának is, hiszen a matematika, a fizika, a biológia és a kémiai alapjai, a földtani és csillagászati minimum tudás bizony kulcsfontosságú lehet a túlélés folyamán. Míg az izmok, a gyorsaság csak bizonyos magasságokig vihetnek bennünket.

rixf2nw.jpgSzerencsére nem arra világít rá a Dr. Stone, hogy a sport és a testi adottságok fejlesztése fölösleges dőreség. Pontosan azt hangsúlyozza ki, hogy az egyensúlyra mindenképpen szükségünk van. Márpedig ennek egyik legkényelmesebb és praktikusabb módja, ha egymás képességeire támaszkodunk. Azaz az együttműködés és a helyünk elismerése, egymás tiszteletben tartása a társadalmi berendezkedésen belül.

tumblr_534a901e45b179ffe050c634eb1e6a9d_8fd7d189_540_1.gifTehát amellett, hogy számtalan alapismerettel ajándékoz meg bennünket az anime, némi kritikai felhangot is igyekszik megütni. Ügyesen mutatja be nekünk, hogy milyen felfedezés, milyen tudás valójában hogyan hasznosítható az életünk folyamán, minek a kialakítására miért is volt szükség ahhoz, hogy egy napon egy mobiltelefont tarthassunk a kezünkben. Nem beszélve arról, hogy akadnak olyan dolgok is, melyek valójában csupán melléktermékei az eredeti célnak. Itt pedig kivételesen még nem a pornóiparra kell gondolnunk, hanem például az űrtechnikára.

datt.pngA Dr. Stone a nyilvánvalókon túl kitér etikai problémákra is, melyek nem csupán a sugárzással kapcsolatos kérdéseket vetik fel. A darwini elméleten kívül ugyanis felmerülhet, hogy az emberi faj vajon mennyire kártékony a Földre, illetve a társadalmunkra, környezetünkre nézve. Nem csupán az életképtelen egyedek szelektálódhatnak, hanem a „feltámasztás” folyamatában meg volna a lehetőség arra is, hogy csak az értékes emberek kerüljenek vissza az élők közé. Ám ezt a választást magunkhoz ölelve valójában istent próbálnánk játszani. Nem is beszélve arról, hogy egyik esetben sem garantált, hogy nem tévedünk és okozunk ezzel jóval nagyobb tragédiát.

Yusuke Saeki: Yume no Youna

tenor_24.gifEmiatt ez az anime eddig igencsak kiemelkedőnek mondható, bár a gyönyörű ábrázolásmódot ezúttal is némi vígjátékos-chibis jelenetsorozat zilálja szét. De ilyen komoly témák érintése esetén szükség lehet rá, hogy az anyag ne legyen túlságosan tömény és száraz, illetve a drámai oldalt árnyalni mindig megéri a kontraszt érdekében. Kíváncsian várjuk a folytatást, hogy vajon a nyers erő és a technika miként csapnak majd össze és Senku „találmányai” milyen formában segítik majd az emberek fennmaradását.

Értékelésem: 9,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21703, https://en.wikipedia.org/wiki/Dr._Stone
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7YZzYeBartM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/dr-stone-325168.html
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

evolúció biológia anime etika társadalomkritika misztikum vígjáték dráma fizika kémia science-fiction TMS/8PAN Studio