2020. jún 03.

A halhatatlanság átka az Ajin 2. évadában

írta: Emerald Dragon
A halhatatlanság átka az Ajin 2. évadában

Ajin, 2. évad (2016)

ajin2kiemelt_1.jpgNémi csúszással, de az első évadot az Ajin 2. évada is követte. Mivel a 2016-os év nagy meglepetésének bizonyult, az egyik legígéretesebb sci-finek látszott, ezért a közel fél év kimondottan soknak tűnt a rajongók számára, de azóta bizony lassan 4 év is eltelt és a befejezésnek se híre se hamva. Szerencsére a Netflix ezt is felkarolta, ezért viszonylag gyorsan megnézhetővé vált a teljes sorozat. Karácsonyi meglepetésnek pedig kimondottan jónak tűnt.

Angela x Fripside: Boku wa Boku de atte

2e15boh.pngAz előző rész végén Satō elindított támadásának első hullámát, amivel gyakorlatilag felfedett mindent, amit előtte titokban próbáltak tartani az egyszerű halandó nép elől. Eközben Kei Nagai igyekezte felfedezni saját IBM-jét, illetve úgy tűnt, igazi kezdő mesterré edzette magát. Fantasztikus szökési tervet eszelt ki, és úgy döntött, nem nézi tétlenül a terrorista ajinok tevékenységét, hanem megpróbálja megfékezni őket. Menekülése közben maga mellé vette Kō Nakanot is, a fiatal és igencsak tapasztalatlan fiút, akinek nem az esze lesz a legerősebb fegyvere.

ajin204.jpgSatō látványos ámokfutása bebizonyította, hogy a tudósok és a kormány mennyit hazudtak az ajinok mibenlétéről és veszélyességéről. Ezután újabb videót posztol a netre, melyben felelőssé tesz 15 embert azért, hogy rajtuk kísérleteztek, és eltitkolták, milyen információval rendelkeznek. A férfi ezért követeli, az adatok nyilvánossá tételét és a felelősök méltó megbűnhődését. Rövid határidőt ad a reagálásra, ultimátuma szerint amennyiben nem teljesül a követelése, úgy maga fog végezni minden bűnössel. A reakció egyértelmű elzárkózás, így elindul Satō tervének második hulláma, mely során likvidálni kezdi a célpontokat.

645e82f1f93476a08f1637f344bec1991479553460_full.jpgKei ezt szemlélve úgy dönt, hogy szövetkeznie kell leggyűlöltebb ellenségével, az Ajin Administrative Committee-vel. Ők ejtették anno fogságba, hogy a tudósok kezére juttassák, majd bátran, tabuk és következmények nélkül kísérletezhessenek rajta, mégsincs más választása, egy öngyilkos tervet eszel ki, mellyel ellenfeleit meggyőzi arról, csak együtt szállhatnak szembe Satō különítményével. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően még többet tdu meg saját IBM-je potenciájáról, ez pedig ráébreszti, valószínűleg jóval erősebb, mint az eddig ismert ajinok bármelyike.

a6759fc0753978c31d1fad5ec65eb9361478399386_full.jpgSatō egyetlen jogosnak látszó követelése, hogy minden ajin állampolgárnak számítson, és ne érje őket negatív megkülönböztetés. Talán ez az, amivel mi is azonosulni tudunk, hiszen Kei már az első évadban is megfogalmazta: egyáltalán nem érzi fairnek, hogy olyasmi miatt vadásznak rá, amiről nem tehet. Genetika, bőrszín, szemszín, nemzetiség, ezek mind olyasmik, melyek a születésünkkel járnak, mint egyféle ajándék. Sosem kértük őket, de mégis megkaptuk, és gyakran determinálják az egész hátralévő életünket. Nyilvánvalóan ez marad az anime elsőszámú mondanivalója. Mellette persze megjelenik az, ami miatt Satō bosszúhadjáratot folytat.

ok6w_kokdtoqqqldbiopaggcbmfsv-rwuxncixbwizg.jpgA második évad kicsit jobban elmerül az ajinok természetében, illetve az IBM jelenséget is részletesebben megismerteti velünk. Az első évad az ajinok és az IBM közti viszonyt nem igazán taglalta, így az erejüket nem különösebben firtathattuk, megelégedtünk a halhatatlanságukkal. Jóval akciódúsabb második sorozatot kaptunk, melynek dinamikája változatos, de pont emiatt lesz frappáns és pörgős, mégis információgazdag a cselekmény. Vérbeli sci-fi folytatást élhetünk át, mely megismertet a világgal, a különböző embercsoportok céljaival és vágyaival, a karakterek jellemével és fejlődésével. A szereplők múltja, háttere, félelmei is kibontakoznak előttünk, izgalmas belső konfliktusokat tárva fel és boncolgatva a kritikák több szintjén is.

ajin205.jpgAmi megváltozott és lényeges elem, hogy az ajinok jelenléte nem korlátozódik Japán területére, hanem az amerikai kormány is érdeklődik irántuk. Nyilvánvalóan katonai célokból, hiszen mi sem egyszerűbb annál, ha tabuk nélkül kísérletezhetünk olyanokon, akik nem halhatnak meg. Nem utolsósorban kiváló ötlet volna egy olyan irányítható hadsereg bevezetése, amely elpusztíthatatlan. ajin206.jpgKérdés, nem meggondolatlan-e egy ilyen egység fenntartása, pláne, ha eszközként bánunk velük, és esetleg fellázadhatnak. Talán ebben áll leginkább Satō ereje, mert mindig egyszerű megmozgatni azokat, akiket kihasználnak, megvetnek, eldobhatónak és másnak bélyegeznek meg, miközben jóval hatalmasabbak a gazdájuknál. A félelem kitűnő irányító és zabolázó fegyver lehet, de a Psycho-Pass-ból már tudjuk, hogy mi történik, ha valaki fellázad és elszabadul. Az Ajin 2. évada pedig megmutatja nekünk, mit eredményez, ha elvész a kontroll lehetősége.

2zsw6f8.pngAz alkotógárda némileg változott csak, a CGI részleghez Takeshi Iwata mellé Masayuki Uemoto (Knights of Sidonia) csatlakozott. Így a színvonalat sikerült tartani, a grafika olyan „szépséges” maradt, amilyennek megismertük. A főcímzenét (Boku wa Boku de atte) és a záróakkordokat (The end of escape) angela (Jinki:Extend, Corpse Princess) és fripSide adják elő. Ezen a ponton úgy éreztem, hogy nem illenek annyira az animéhez, mint az első évad dinamikus hangjegyei.

FripSide x Angela: The end of escape

ok6w_kokdtoqqqldbiopavd3ezzgdyxl4qcj6t6f2mo.pngAz Ajin 2. sorozata jóval ütősebbre sikerült, mint az első. Hangulatát, illetve a rengeteg fordulatot, valamint az események pörgését tekintve, egyértelmű, hogy felfelé ívelünk, aminek nagyon örülök. Lévén a harmadik, elvileg záró évadról továbbra sincs hír, ezért csak remélni tudom, hogy egyszer majd befejezik rá. Azt már az első compilation filmnél eldöntöttem, hogy nem érdemes velük a továbbiakban foglalkozni, csak akkor nézzétek meg, ha szeretnétek rövidebb, összefoglalt verzióban (is) megtekinteni.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információ: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18466
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_ylBtnMY4-Q
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ajin-277752.html
Bluray megvásárolható: Ajin Season 2 (Collector's Edition) [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

politika horror anime társadalomkritika thriller dráma halhatatlanság felelősségtudat Netflix science-fiction Polygon Pictures