2020. máj 22.

A szamuráj útja - Akito, the Exiled

írta: Emerald Dragon
A szamuráj útja - Akito, the Exiled

Code Geass: Akito, the Exiled (2012)

tumblr_msuifqrjdl1qj5jqso1_500.gifA Code Geass sikere egyértelmű volt számomra, azonban a Nunnally in Wonderland inkább egy szórakoztató történetnek bizonyult, mintsem valós mellékszálnak. Ennek ellenére úgy döntöttem, teszek egy próbát a másik, ötrészes OVA-val, a Code Geass: Akito, the Exiled-dal. A Sunrise Studio Kazuki Akane rendezőt bízta meg a feladat elvégzésével, akit az Escaflowne mozifilmje és sorozata tette ismertté. 54b53a21f076974dc37f6c5ce64f7819.jpgBár az alkotógárda túlnyomó része megmaradt, a CLAMP is közreműködött az elkészítésben, de a művészeti vezetői székbe Takeshi Satou (Fate/Grand Order: First Order, Kite Liberator, Noein - to your other self) került, a zenét pedig ezúttal Ichiko Hashimoto (RahXephon) szerezte. Ez azért némileg determinálta az anime fogadtatását.

Maaya Sakamoto: More Than Words

d34ffcf9a4f48cb2fc551ad95c3fe66bfc33a36f_hq.gifEzúttal a szentpétervári frontvonalat ismerhetjük meg, ahol az Euro Universe próbál megküzdeni Britannia előre nyomulásával. Layla Malkal, egykori brit arisztokrata leszármazott a E.U. oldalára állva próbálja kamatoztatni befolyását és rátermettségét. A Wyvern névre keresztelt japán osztag vezetése volna első komoly megmérettetése, de felettesei úgy döntenek, inkább öngyilkos küldetésre változtatják amúgy remekbe szabott taktikai tervét. Kis híján a teljes csoport felmorzsolódik, azonban az Alexanderek egyik vezérlőke, Akito Hyuuga átveszi a kezdeményezést és csodával határos módon végez az ellenséggel.

vlcsnap-2014-01-02-22h56m04s207.pngEgy normális világban az efféle harci sikereknek örülnének is, de ez egy deformált társadalom, minden téren deviánsnak tekinthető. Ezért Layla úgy dönt, lovagjává teszi meg a zseniális Akitot, aki nem csak megvédi őt a belső intrikáktól, de a legkiválóbb harcosává is válhat. Mivel a japán srác taktikai érzéke ugyancsak kiemelkedő, nem lep meg bennünket, hogy egy Geass-hez is hozzájut. Azonban Britannia Birodalmának haderejét ugyancsak egy japán származású férfi veszi át, Shin Hyuuga pedig nem más, mint Akito testvére.

source_17.gifA Code Geass: Akito, the Exiled nagyjából a sorozat közepe tájékán játszódik, amikor Zero még a hatalom megszerzésén és a szövetségek keresésén ügyködik. Ezért ő és CC is meglátogatják ezt a frontvonalat, ahol még egészen más arcát mutatja az ifjú sakkjátékos. Emiatt kissé kuszává válik a történet vonalvezetése, így talán erről az aspektusról jobb talán meg is feledkezni. Sokkal inkább arra kell figyelnünk, miféle hasonlóságot fedezünk fel a két helyszín, a két főszereplő és a Geass-ek funkciójában.

c93ce7c1527f0caae026516d3e7c3c47.jpgAhogyan ez hamar kiderül, ezúttal is egy testvérviszály veszi kezdetét, bár a Code Geass: Akito, the Exiled esetében ez az első pillanattól nyilvánvaló, és valós származás köti össze Akito és Shin karakterét. A sorsuk azonban másként alakult, így más döntéseket hoztak, míg Akito fegyelmezetten kivár, addig Shin iszonyatosan türelmetlennek mutatkozik. Ám a két testvér rengeteg olyan jegyet hordoz magában, amely megmutatja, nem is olyan nagy ez különbség, illetve a végkifejlett is meglehetősen determinált.

code_geass_akito_08.pngAkárcsak Zero, Akito is elnyeri az egyik Geass erejét, ez pedig lehetővé teszi számára, hogy megvalósítsa Layla tervét, illetve ellen tudjanak állni Britanniának. Talán ez az a pont, ahol igazán különbséget mutat a két karakter, hiszen a japán srác inkább Suzakura hajaz viselkedésében, mintsem a lángelme sakkozóra. De pontosan ezért veti el annak lehetőségét, hogy hadvezér lehessen, hiszen a magány és az árulás nem tartozik a kedvencei közé. Az áldozatokért sem kimondottan rajong, sokkal merevebb, mint Zero.

16-9-gea_04_383_keep144dpi.jpgFurán hangozhat, hogy bírálattal érem őt ezen a ponton, azonban ez a lényeges különbség, ami miatt a Code Geass: Akito, the Exiled hangulata is bosszúszomjasabb, pörgősebb, akció dúsabb. A sakkfigurák pakolgatása helyett ugyanis inkább erőből és ösztönből haladnak előre a csatamezőn, de ennek hátterét Akito Geass-e is megmagyarázza. Mérhetetlen vérszomja teszi lehetővé számára, hogy győztesen kerüljön a leginkább szorongató helyzetből is.

Maaya Sakamoto: Arco

activepowerlessbasilisk-size_restricted.gifRengeteg párhuzamot fedezhetünk fel a Code Geass eredeti sorozatával és karaktereivel, ez pedig némileg unalmassá varázsolna az egész OVA-t. Azonban számtalan izgalmas eltérés is akad, amiért elvész az ismétlések keltette nosztalgia érzetünk. A történet és az alternatív frontvonal, az új szereplők és a Knightmare-ek megjelenése ugyan csak a pozitív irányba húzzák el a mérleget, az alkotók pedig garantálhatták volna a mű sikerét is. xresdefault.jpgDe mindig akad valami, ami lehúz ebből az értékből, jelen esetben a kiugró CG mechákban csalódtam alaposan. Míg a sorozat esetében szépen megtervezték és megrajzolták ezeket, itt egy nagyon eltérő technikát választottak a megelevenítésre. A számítógép animáció nem simul bele a háttérbe, nagyon zavaró, hogy sem a színek, sem a tónusok nem képesek elfeledtetni velünk, mit is látunk.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13450
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7hGPia1E6pg
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/code-geass-boukoku-no-akito-1-yokuryuu-wa-maiorita-116215.html
Bluray megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

barátság akció anime társadalomkritika thriller dráma természetfeletti mecha science-fiction Sunrise Studio