2020. máj 15.

A vezérek átka: Code Geass, a sakkjátszma

írta: Emerald Dragon
A vezérek átka: Code Geass, a sakkjátszma

Code Geass: Lelouch of the Rebellion (2008)

aaaabtdxx0pleeg-sdrujpbuhq0yr9p9v5m8mr6m8ft9goufvwnr3ktiw9vuvtcu6_hjlicomjcbhpdhingbuhilwzlpnga4.jpgHatalmas kultusz övezi, nagyon sokan kedvelik, és ugyanannyian valószínűleg nincsenek kibékülve vele. Hiszen a mecha animék meglehetősen megosztóak szoktak lenni, vagy imádjuk a robotokat vagy gyűlöljük őket a valószínűtlenségeikért. A Code Geass: Lelouch of the Rebellion összesen két évadot élt meg, egy side-story, illetve egy folytatás, valamint három összefoglaló film tartozik hozzá, az apró OVA-kat leszámítva. Elsőre a Netflixen volt alkalmam megtekinteni, de úgy döntöttem, hogy érdemes beruházni a Bluray kiadványra is, így magát az elemzést kissé magam előtt görgettem.

Flow: Colors

1_byue0fgfvbiajhwutbfzmg.jpg2010. augusztus 10-én a Szent Brit Birodalom elfoglalta teljes Japánt. A hódítók mindent leigáztak, miként a középkori felfedezők, ám ezúttal esélyt sem szeretnének hagyni a szabadulásra. Hogy tudatosítsák a leigázott népben, mennyire alacsony rangúak, nemzeti öntudatukat veszik el tőlük, így Japán a 11-es terület nevet kapja, és lakóira tizenegyesekként utalnak csupán. cgr2nine06.jpgA sereg aduászai a technikai csúcsmodelljei, a Knightmare Frame-ek, melyek hatalmas, emberek vezérelte, igencsak mozgékony és modern tűzerővel felruházott robotok. Mivel az egyes egységek könnyedén cserélhetőek, így gyakorlatilag elpusztíthatatlan előnyt tett szert velük Britannia.

aaaabaygcvkkfdp_2l-h3zfkuj5hgs0ptvjydberwz_kwzzkw4g12vpi-f2cjt9ifbkcq5mpbe5hkafainc33cwismmn6xaqvwa8flkualqzfz_541v0.jpgLelouch vi Britannia ugyan a szent birodalom egyik leszármazottja, de édesanyját meggyilkolták, így bosszút esküdött, és száműzetését a tizenegyesek között tölti. Családjából egyedül kishúga, Nunnally maradt életben a szörnyű mészárlás után, és legjobb japán barátjával, Suzaku Kururugival együtt próbálnak túlélni egy csöppnyi angol területen a 11-es régióban. e70abe5325889cb0ded7532194c4a7d27b636250_hq.gifVérrokonai nem sejtik, hogy milyen gondolatok fészkelnek a fejében, hiszen a Lelouch Lamperouge álnevet vette fel, így folytatják tevékenységüket, igyekeznem elnyomni a japán túlélőket, és időnként felszámolják a gettó régiókat. Azonban létezik egy ellenállás, akik japánként hivatkoznak magukra, és azon ügyködnek, hogy felszabadítsák a népüket. Ennek egyik eszköze a technológia másolása és továbbfejlesztése.

Jinn: Kaidoku Funō

maxresdefault_97.jpgLelouch végtelenül eszes fiú, így folyamatosan próbára teszi képességeit. Imád sakkozni, vérében van a stratégia és a taktika, azonban nincsenek eszközei, hogy ezt kamatoztatni tudja. Ám egy nap egy zseniális képességre tesz szert, C.C. (C2) ajándékozza meg a Királyok Erejével, a Geass-szel. Ennek segítségével nem csak térdre kényszerítheti ellenfelelit, de irányíthatja is azok lépéseit, mozdulatait, szavait és cselekedetét. Lelouch számára mindenki egy figurává válik a harctér sakktábláján, és kezdetét veszi a bosszú hadművelete, Japán felszabadítása, és édesanyja halálának megtorlása, azaz a britek megsemmisítése.

image4.jpgA történet alapvetően végtelenül egyszerűnek tűnhet, leszámítva az apró részleteket és az egész világ felépítését. Ebben az alternatív valóságban ugyanis teljesen felrúgták a szabályokat. Nem csak a területeket illetően, illetve a nagyhatalmak tekintetében, hanem a helyezkedések sem magától értetődők. Hiszen a japánok is némileg más eszméket vallanak, akadnak köztük olyanok, akik a szabadság visszaszerzésén ügyködnek a háttérből, de békepártiakra is bukkanhatunk közöttük. Márpedig a béke meglehetősen furcsa, ideális elképzelés egy leigázott nemzet esetében.

Access: Hitomi no Tsubasa

04_codegeass_ep05o.jpgEz az egyik témánk, a feszültség, amelyet a nép fennmaradása és az ellenállás fenntartása okoz. Egyik oldalról természetes reakció, hogy az áldozatokat a legkevesebbre, akár nullára redukáljuk, de másfelől a szabadság kérdése sem elhanyagolható. Azonban mindkét fél nézetének saját ára van, melyet késznek kell lenni megfizetni. A felszabadulás ugyanis számtalan emberéletet követel, a harcok, akár kicsik, akár háborúra kerül sor, bizony katonákat és ártatlan áldozatokat követelnek. 4aafe72587d3f76ae845af2543d9a6e81379211717_full.jpgDe a behódolásnak is vannak korlátai, hiszen mindig érdekes filozófiai kérdés, az alázat vajon meddig elfogadható. Az elnyomó, hódító nép ugyanis egy idő után csupán eszközt lát a leigázottakban, akiket csak kihasználni és eldobni szükséges. Az ellenállás teljes hiánya, a büszkeség levedlése, akár az uralkodó oldalára állás is nagyobb károkat okozhat, mint a fegyver felvétele.

tenor_23.gifTehát alapvetően kétféleképpen lehet a fennmaradásért küzdeni, de a történelem példája mutatja, hogy egyik út sem rögöktől mentes, pláne nem biztosított a pozitív kimenetel. A belső viszály viszont minden esetben a másik fél malmára hajtja a vizet, a feszültség és az ellenségeskedés ugyanis csak gyengíti a bukott birodalmat. urce.gifEmellett az egység hiánya szörnyen demoralizáló eredménnyel járhat, mely a köznép, a polgárság vagy egyéb néven illetett lakosság szétzilálódását és bizonytalanságát szüli. Ehhez viszont elengedhetetlen egy karizmatikus vezető, aki nem csak irányítani képes a többieket, de eszével, taktikai és diplomáciai érzékével is kiemelkedik a többiek közül.

Ali Project: Yuukyou Seishunka

tumblr_pd6rldum671w4jvue_640.pngEzen a ponton jutunk el a sakkjátszma allegóriájához, ami valójában nem is az. Az ideális vezető ugyanis nem csupán a saját bábuinak mozgását és terveit ismeri, de képes belelátni az ellenfelek fejébe is, megjósolni, milyen opcionális lépéseket tesz majd. Ezekre pedig felkészülten várakozik, tisztában van a reakciók mélységével és súlyával is. source_16.gifDe, ellentétben az átlagos uralkodókkal, azt is elfogadja, hogy áldozat nélkül képtelenség győzedelmeskedni. Egy-egy csata elvesztése korántsem eredményezi a háború végkimenetelét. A taktikai érzék ugyanis annak felismerése is, mikor szükséges meghátrálni vagy éppen öngyilkos küldetést vezényelni. A nagyobb jó, a végcél érdeke azonban nem mindenki számára egyértelmű.

cc-3.jpgA Geass egyik átka ezért az lesz, ami a Guilty Crown esetében is az asztalra került: a királyok magánya. A döntések ugyanis egyáltalán nem népszerűségi vetélkedők. Sosem az számít, mit gondolnak mások, hanem a végkifejlet és a választási lehetőség közti különbségek. Mert egy ilyen folyamat általában úgy zajlik, hogy a lehetséges opciókat a stratéga végig futtatja a fejében, mint algoritmusokat, majd kalkulál az adatok alapján, melyik kecsegtet a legjobb eredménnyel. Viszont a döntéshez nem csak ragaszkodni érdemes és foggal-körömmel véghez vinni azt, hanem a változók módosulásával folyamatosan igazítani kell azon. Mert a kiszámíthatóság ugyan sok esetben egyszerűnek tűnhet, de a random faktort nem szabad kifelejteni.

Sunset Swish: Mosaic Kakera

999x562_movie15095stillscode_geass_lelouch_of_the_rebellion_episode_ii_rebellion-4.jpgUgyanis nem csak az ellenfél lépdel a pályán, a saját bábuink is szabad akarattal rendelkeznek, így önálló döntéseket hoznak. Egy veszélyes helyzettől megijedhetnek és olyan cselekedetre lehetnek képesek, ami nem illik bele az előre eltervezett képbe. Így akár a saját életüket, de másokét is veszélybe sodorhatják vagy felrúghatják a tökéletesnek látszó elgondolást. Sajnos nem csak a bizalom az a tényező, ami ilyenkor megremeg, illetve a karizma csak akkor számít, ha a vezető jelen van a végrehajtás, a cselekmény helyszínén.

maxresult_1.jpgEbből is látszik, hogy egyetlen pontból kiindulva mennyi tényezőt kell minimálisan figyelembe venni egy-egy hadmozdulat megtervezése esetén. Ebben persze erősen segítheti hősünket a Geass képesség, mely a saját oldalára állítja az ellenfél egységeit, illetve engedelmességre kötelezheti a saját embereit. Ám a Code Geass arra is igyekszik rámutatni, hogy természetesen a Királyok Ereje nem limitált egyetlen egyénre. Bár a sorozat alatt némi betekintést nyerhetünk ennek eredetébe, de azért érdemes C2-t egy megtestesülésnek tekinteni. Az anyagi forma annyiban segít megértenünk a mibenlétét, hogy folyamatosan jelzi Lelouch-nak a valós irányt és figyelmezteti a kötelességére, illetve a barátok és a szerelem elvetésére.

Hitomi: Innocent Days

f6066c615377c1d145aa89d733abd85d.gifHiszen a másik oldalon ott áll Suzaku, aki egyrészt társa a fiúnak, másrészt kötelék van közte és Nunnally között is. Ám ő pontosan azért harcol és áll be Britannia seregébe, hogy csökkentse az áldozatok számát. Avagy azért háborúzik és küzd, hogy ne legyenek holtak a népe soraiban. Suzaku álláspontja is érthető, de azért az egyértelmű árulás sem elhanyagolandó. Ám, erről az anime bővebben is értekezik, a másik fontos témánk ugyanis az árulás kérdésköre lesz.

1_6tz3pf2mxdckzszlfxd4qg.jpgEz pedig visszavezet bennünket ahhoz, hogy mi is a legjobb egy nemzetnek, mi számít igazán: a büszkeség, a szabadság vagy a minden áron túlélés. Ez utóbbi esetében is felmerülhet, hogy mennyi az elfogadható veszteség, hosszabb vagy rövidebb távon érdemes-e gondolkodni és tervezni. Ez viszont egy érdekes emberi tulajdonságra vezethető vissza. giphy_30.gifA legtöbben ugyanis csak néhány évre előre gondolkodnak, az számít csupán, hogy holnap mi történik, lesz-e munka és kenyér az asztalon. A lakás már más kérdés, a családot is inkább a pillanat heve szüli, ami aztán gyakran válásokkal végződik. Nem tervezünk hosszú távon, nem foglalkozunk azzal a jövővel, amely már nem bennünket, hanem az utódainkat és a minket követő nemzedéket érinti. rolo_s_death_scene_by_vampireknight4life-d5v3zhs.jpgDe a morális kérdésbe most csak azért bonyolódnék bele, mert a sakkjátszmában, a háborúban, a stratégia bizony néha azt is megkövetelheti, hogy végkifejlet érdekében nagyobb áldozatot is felmutassunk. Gyakran olyan döntést jelent ez, amely a külső szemlélő számára kegyetlenségnek, elkerülhető veszteségnek vagy éppen árulásnak tűnhet. A rossz hír az, hogy ezt egyedül a jövő nemzedéke tudja megítélni, hiszen az igazi stratégának ez az adat csupán a saját fejében létezik.

maxresd.jpgA Code Geass barátságról alkotott képe is kissé deformáltnak tűnhet, ahogyan a hűség, a testvériség és a bajtársiasság is folyamatosan próbára tétetik. A család ugyanis teljesen mást jelent egy hataloméhes réteg esetében, mint az átlagember esetében. A trónért, az uralkodói címért folytatott küzdelem ugyanis Káin és Ábel harcot eredményezhet, hiszen csak a legerősebb juthat a csúcsra, a saját gondolkodásmódját követve az élete folyamatos veszélyben lehet. Hogy megelőzze a kiszorulást vagy a kegyetlen halál opcióját, kénytelen könyökölve, intrikákat alkalmazva akár a saját szülője vagy testvére, rokona ellen is fellépni, de sohasem nyíltan, hanem tanúkat csendesen elhallgattatva.

Orange Range: O2

efault.jpgUgyanígy a barátság sem biztos, hogy belefér a vezetők és az uralkodók személyiségébe, mert biztosabb, ha fél szemmel figyel rájuk. Mert a fejekbe bizony nehéz belelátni, az igazán jó stratéga számol azzal az eshetőséggel is, hogy hátba támadják. Ennek okai nem csak a fentebb kifejtett opciók miatt lehetséges, hanem a sorokban egy másik lángelme is rejtőzködhet. Mindezt megfejeli Suzaku és Lelouch viszonya is, hiszen az előbbi csak sejtheti, hogy ki rejtőzik a fémálarc és a mozgalom mögött. Így nyíltan senki nem lép fel a másik ellen, ügyesen mozgatják a szálakat, hogy a másik leleplezze magát.

code-geass.pngLelouch a vezetői inkognitó megőrzése érdekében a Zero álnevet és egy maszkot vesz fel. Ennek pedig szintén több szempontból van jelentősége. nem csak a nyilvánvaló miatt, hanem azért is, mert valójában lényegtelen a személyazonossága, igyekszik beleolvadni a környezetébe és a vezetett nép sorai közé emeli magát. A titokzatosság persze kitűnő önbizalom alátámasztó faktor is, hiszen az ellenfelei így nehezebben lephetik meg és férkőzhetnek sorai közé, anélkül, hogy lelepleződne. mdefault_1.jpgEmellett az sem elhanyagolható, hogy valójában olyanok élére áll, olyanokért küzd, akik sohasem fogadnák el őt kérdések nélkül. Mert egy nemesi származású férfi mindig is gyanús lehet, pláne, ha… De stratégiailag a maszk azért is fontos mozzanat, mert így egyszerre több helyen is jelen lehet, illetve a halála esetén a mozgalom nem omlik össze azonnal. Arról pedig nem is érdemes hosszasan értekezni, mit jelenthet az „Én vagyok Spartacus” kijelentés.

Flow: World End

mv5bndg3mmmzzmytodg4ns00n2jlltlhzgqtzdlmmme4ntvmytyxxkeyxkfqcgdeqxvynju1otg4otm_v1.jpgA két évad számtalan apró témát is feszeget emellett, de a fő vonalak nagyjából felsorolásra kerültek. Talán, amit még érdemes kiemelni belőle, az a történelmi vonatkozások. Hiszen Britannia esetében azért nem elhanyagolható, hogy az elit osztag robotjait a Kerekasztal lovagjairól nevezték el. Ez a séma pedig folytatódik az egész mitológia kifejtésében is, némileg a mű titkos misztikumának kifejtése közben is. Ezt kiragadva kevésbé meglepő, hogy bizonyos személyek igencsak nagy hatalommal és zseniális párbajozási képességgel bírnak. És számmisztikailag is izgalmas lehet, miért pont tizenegyeseknek hívják a japánokat…

Orange Range: Shiawase Neiro

9f337bbf48dc8e4130b9c532aa80190b.jpgA Studio Sunrise sorozatát Gorō Taniguchi (Back Arrow, Infinite Ryvius, S-CRY-ed) rendezésében láthatjuk. Ahogy olvashattátok, nem csupán a cselekményét érdemes aláhúzni, hanem a világ kidolgozottsága is kiemelkedő. Emellett a viszonyok és a főbb szereplők személyisége is részletesen kidolgozott, korántsem statikus karakterekkel operáltak. A képanyag szereplőiért Takahiro Kimura (GUNxSWORD, SD Gundam Force) felelt, és már első látásra lerí róla, hogy a CLAMP (Blood-C) is részt vett az elkészítésben. A csoport sajátosságai egyszerűen letagadhatatlanul fantasztikusak. A művészeti vezetés sem hagy kívánni valót maga után, Yoshinori Hishinuma (Hell Girl, Scrapped Princess) varázslatos világot tár a nézők szeme elé. A mechák élnek és mozognak, de érezzük a króm keménységét és a fém erejét is. Hitomi Kuroishi (Last Exile, Shangri-La) és Kotaro Nakagawa (Psychic Squad, Cross Game) muzsikája mindenképpen a kiválóbbak közül való.

4c334ae4711255b32529f7c8b8d24f1d.jpgMakoto Baba rendezésével egy szösszenet is készült Lewis Caroll Aliz Csodaországbanjának paródiájaként. A mű ugyan némileg mókás és kacagtató helyzetet vázol fel, azonban a sorozathoz nem ad hozzá. A Nunnally in Wonderland ezért ugyanúgy kihagyható, mint a három film, amelyet a Code Geass 50 részének összeollózásából compilation anyagként adtak ki. A Code Geass: Lelouch of the Rebellion I – Initiation (Code Geass - Hangyaku no Lelouch - Kōdō), a Code Geass: Lelouch of the Rebellion II – Transgression (Code Geass - Hangyaku no Lelouch - Handō), valamint a Code Geass: Lelouch of the Rebellion III – Glorification (Code Geass - Hangyaku no Lelouch - Ōdō) ugyan némileg különböznek a korábbi Code Geass: Lelouch of the Rebellion: Special Edition "Black Rebellion" és a Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2: Special Edition "Zero Requiem" cselekményétől, de ezek az alternatív verziók valahogy sohasem keltették fel az érdeklődésemet. Amennyiben egy sorozat megfelelőre sikerül, úgy ezek a módosítások nem adnak hozzá túl sokat az élményhez. Bár több esetben panaszkodtam rá, hogy elhúzták a történetet, de a Code Geass esetében ilyesmiről nem beszélhetünk.

Ali Project: Waga Routashi Aku no Hana

A Code Geass: Lelouch of the Rebellion ismét a királyok lehetőségeit és átkát igyekszik kiemelni. Stratégiai megvilágításai, képi megvalósítása, a történet felépítése és a szereplők összetettsége miatt az egyik legkiválóbb sorozatnak minősíteném. Sajnos a mellékszálak annyira nem sikerültek jól, de azért az Akito, the Exiled és a Lelouch of the Re;surrection is felkerül az oldalamra. Lelouch Lamperouge, alias Zero, alias Lelouch vi Britannia zseniális karakter, de az erőltetett folytatások nem feltétlenül szerencsések.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Code_Geass, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6704, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=9173
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=O9Rdqm_74C0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/code-geass-227298.html
Bluray megrendelhető: Code Geass: Lelouch of the Rebellion: Complete Series Collection (Episodes 1-50) - Blu-ray

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

háború szabadság barátság anime misztikum dráma sakk természetfeletti mecha áld Netflix science-fiction Studio Sunrise