2020. máj 13.

Meghackelt emlékek - ID: Invaded

írta: Emerald Dragon
Meghackelt emlékek - ID: Invaded

ID: Invaded (2020)

1_v2eg6hexnnrv11oseqncdg.jpgÁltalában szeretem bátorítani az olvasóimat, hogy osszák meg velem a véleményüket, illetve merjenek ajánlani új műveket. Akár nekem, akár a többieknek, hiszen én sem tudok minden megjelenésre odafigyelni, illetve időnként érdemes elterelni egy újabb irányba. Az ID: Invaded az első epizód előtt felkeltette az érdeklődésemet, azonban a megtekintését a sorozat végére tartogattam. Miután felhívták rá a figyelmemet, hogy véget ért, úgy döntöttem, előre veszem a listámon.

Sou: Mister Fixer

hzpyjpdk3nri0icyrnopoevdwqq.jpgSakaido egy zseniális elme, a törvényt szolgáló detektív. Ezúttal egy furcsa helyszínen ébred, és nem is emlékszik az identitására, azt sem tudja, mit is keres pontosan itt. Azonban, amint megpillantja Kaerut, az áldozatot, rögtön összeáll a kép és elkezdi felgöngyölíteni az ügyet. A világ csupán virtuális, ahogyan a megoldás kulcsa is egy szimbólum, egy nyom lesz, mely segít kollégáinak, hogy elkapják a tettest. Ez ellen még a titokzatos John Walker jelenléte sem igazán tehet.

id-invaded-season-2-release-date-production-and-spoilers.jpgAkihito Narihisago egykor rendőrként tevékenykedett, de a családját képtelen volt megmenteni a rettegett sorozatgyilkostól. Azóta egy futurisztikus szervezethez csatlakozott, hogy másként segítse a bűnüldözői munkát. Egy találmány, a Wakumusubi ugyanis lehetővé teszi egyes egyének számára, hogy a gyilkosok gondolataiba, emlékeibe férkőzhessenek. invaded3.pngMinden egyes áldozat környékén nyomokat keres a helyszínelő gárda, és ha ez az eszköz gondolat töredékeket talál, egy virtuális világot jelenít meg a központ számítógépes rendszerében. Ebbe, mint egy kútba merülnek el a nyomozók elméi, hogy kibogozzák a kusza foszlányok valóságtartalmát, és megoldják a rejtélyt. Narihisago virtuális alteregója Sakaido, és ő az egyik legjobb ügynök.

id-invaded-anime-episode-1-image-0230.jpgElsőre úgy tűnik, hogy a különböző gyilkosságokért eltérő személyek a felelősek, hiszen egyesével leleplezik és el is fogják őket, azonban a jelek arra utalnak, hogy a misztikus, arctalan John Walker áll a szörnyűségek hátterében. Ez az ismeretlen zseni az árnyak közül mozgatja a szálakat és az irányításával történik minden egyes kegyetlenség. Sakaidonak olyanokkal kell szövetséget kötnie, akik egyszerre segítik és hátráltatják a munkáját, miközben igyekszik megőrizni elméje és társai épségét.

id-01-20.jpgA Mátrixra emlékeztető kezdés már elsőre azt sugallta, izgalmas science fictionnel lesz dolgom. A kezdő epizód ügyesen felvázolja előttünk a párhuzamos valóságokat és a misztikum azonnal belengi az anime képsorait. Ügyes ötlettel ismertetnek meg bennünket, melyet számtalan mű alkalmazott már valamilyen formában. A filmes utalások ezért csak növelik az izgalmat, mert a kavalkádból nehéz megjósolni, melyikhez áll majd igazán közel. A virtuális valóságok szintjei, az álmok és a képzelet világába merülés, a tudattalan felfedezése némi pszichoanalitikus szemléletet kölcsönöz az ID: Invadednek, de erre már a cím is erősen utal.

id-invaded-05-17.jpgÁm a misztikus atmoszférán túl egyéb izgalmakat is találhatunk az anime cselekményében és üzeneteiben. Természetesen Nietzsche gondolatai ötlenek először az eszünkbe, hiszen „ha hosszan tekintesz az mélybe, a mély visszanéz rád”. A sorozatgyilkosok deformált, deviáns, átlagtól eltérő és torzult személyisége, a tudatuk boncolgatása ugyanis hosszútávon megérintheti az analitikust is. Mert minden egyes elemzés új utat nyit a saját elménk felé is, mely ugyancsak ismeretlen vesztőhelyeket rejthet. Magunk sem lehetünk benne biztosan, mire is vagyunk képesek, mire leszünk kíváncsiak, mivel hívjuk ki magunk ellen a sorsot.

id-invaded-0102-5.jpgRendkívül okos ötlet, hogy a gyilkosok emlékfoszlányai között lehetnek olyanok, melyek a gyilkos ösztönt reflektálják. Ezek alapos felfedezése és részletes vizsgálata ugyanis pontos válaszokat adhat a kérdésre, hogy mi vezérli az ilyen emberek tevékenységét. Mi az, ami beindítja, triggereli a gyilkosságokat, mi alapján választanak áldozatot, hogyan közelítik meg a célszemélyt és miként tervelik ki az elkövetés módját, idejét és helyszínét. Korántsem egyszerű ezeket beazonosítani, de nélküle meglehetősen nehézkes az elkövető elfogása. Nem is beszélve arról, hogy nem mindig holttestet, néha bizony élőt is kell keresni.

id-invaded-07-12.jpgNyilvánvalóan az egyik legnehezebben feldolgozható élmény, ha a képzeletbeli kútba merülve, az idegen és barátságtalan világban a gyilkos fejében barangolunk. Ugyanis ott nem csupán az igazságot kell kiderítenünk, de valós veszélyt kell kerülgetnünk. A torzult elme érzékeli a mi szándékunkat is, és a virtuális halál leselkedik ránk. Azt nem szükséges ecsetelnem, milyen hatással lehet az egónkra egy-egy ilyen esemény, még akkor is, ha alteregót használunk és a társaink kiránthatják tudatunkat a megsemmisülés fogságából.

unned_1.jpgA Kura Organisation eszköze természetesen egyszerre segítség a bűnözők kézre kerítésére, az elmék feltérképezésre, a pszichoanalízisre és a szándékok megértéséhez, azonban ugyanígy fegyverként is felhasználható. Hiszen az egészséges tudat akár manipulálható is lehet efféle módszerekkel. Ugyancsak izgalmas kérdés, hogy kik azok, akik alkalmasak lehetnek az ügynökösködésre, a kútba merülésre. Illetve meddig ússzák meg ezt a tevékenységet, anélkül, hogy maguk is sérülnének.

id-invaded-13746-1.jpgOtaro Maijo (Biorg Trinity) mangájából Ei Aoki (Aldnoah.Zero, Fate/Zero, Ga-Rei-Zero, Re:CREATORS) rendezte a sorozatot, a NAZ Stúdiójában. Yūki Kodama (Hamatora, Blood Lad) rajzai alapján az anime karaktereit Atsushi Ikariya (Fate/Zero, Fate/stay night: Unlimited Blade Works, Fate/stay night: Heaven's Feel, Terraformars Revenge) alkotta meg a nézőközönség számára. A valós világ megelevenítésében id-invaded-episode-10-1280x720.jpgMasakazu Miyake (First Love Monster, Girls' Last Tour, Log Horizon 2.), a virtuális valóság megalkotásában Kunihiko Mita (RIN - Daughters of Mnemosyne, Hellsing Ultimate), Seiji Fukunaga és Yusuke Kawahara segédkeztek. Az eredmény pedig egyértelműen látványos, izgalmas és a zenét bármikor meghallgathatjuk, a sorozattól függetlenül. Kisuke Koizumi már a Ghost in the Shell: Arise, a Parasyte -the maxim-, illetve a Real Drive során is bizonyította rátermettségét.

MIYAVI: Other Side

named_1.jpgNyilvánvalóan több science fiction alkotást is eszünkbe fog juttatni az anime, szerencsére a története és a megoldása kimondottan egyedinek mondható. A cselekmény lebilincselő, a történet izgalmas, a karakterek pedig nem egysíkúak, hanem rengeteg réteg mögé rejtőzik a személyiségük. Ezért nehéz őket pontosan kiismerni, okozhatnak nekünk kellemes csalódást vagy éppen groteszk meglepetést is. id_invaded_08_large_06.jpgAz ID: Invaded üzenet pontosín ezért az lesz, hogy a hiány tesz minket egésszé a valós életben, mert a virtuális valóságban látszólag vagyunk csupán tökéletesek. Az egónk egyik erőssége, hogy sebezhetőek és tökéletlenek vagyunk, kiegészítjük egymást és önmagunkat is.

Értékelésem: 9,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=22509, https://en.wikipedia.org/wiki/Id_%E2%80%93_Invaded
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nc7Y0BvEYQk
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime misztikum pszichológia thriller rejtély sorozatgyilkos Nietzsche science-fiction Studio NAZ