2020. máj 11.

Asterix légiósnak, majd gladiátornak áll: Asterix és Cézár ajándéka

írta: Emerald Dragon
Asterix légiósnak, majd gladiátornak áll: Asterix és Cézár ajándéka

Asterix és Cézár ajándéka (1977)

unnam.jpgAz első mű, amely nem egyetlen képregényből készült, hanem az Asterix, a gladiátor és az Asterix, a légiós című kötetekből merített ötleteket. Az Asterix és Cézár ajándéka esetében debütált egy dal is, mely ezek után elkísérte a sorozatot., Asterix est là (Plastic Bertrand) címmel. Az előző epizód hangulatát folytatva ezúttal több országba kalauzol el bennünket a történet.

asterix-es-cezar-ajandeka--41788.jpgTavasz van, ami azt jelenti, hogy nyílnak a virágok és büdösek a halak a gallok piacán. Ennek természetes velejárója a bunyó, mely Obelix egyik kedvelt tevékenysége, rögtön a vaddisznó vadászatot követően. Azonban a nagy melák ezúttal nem foglalkozik egyikkel sem, elcsigázottan és ábrándozva kószál a faluban, hiszen szerelmes. A szíve választottja nem más, mint a főnök unokahúga, Panacea. Ám a lány másért ég, a daliás és szőke Tragicomixért. Az erős hős ezért erősen megzuhan, még Asterix is képtelen arra, hogy vidámabb hangulatra derítse őt.

unnamed_11.jpgRóma viszont ünnepélyre készül, Julius Caesar diadalmenet során emlékezik meg a számtalan országról, melyet sikerült leigáznia. Minden területről érkeznek ajándékok, arany, ezüst, élelem, jószág, szolgák, ami csak jellemző a provinciára. Azonban a gallok ezúttal sem küldenek zsákmányt, ez pedig felbőszíti a békés és igazságos császárt is. asterix-es-cezar-ajandeka--41792.jpgEgy fiatal és ambiciózus légiós ezért úgy dönt, a félistennek számító urat egy különleges meglepetéssel köszönti. Bár felettese megpróbálja lebeszélni, hiszen tart a kicsiny falu bosszújától, mégis zsákmányt ejt, elfogja Tragicomixot és Panaceát. A tábor vezetője azonban nem nézi ezt jól szemmel, és igyekszik a lehető legtávolabbra eljuttatni a párost, hogy ne verjék szét a teljes erődjét.

01-16-1024x576.jpgAsterix és Obelix, no meg Dogmatix elindulnak, hogy megkeressék a tragikus sorsú szerelmeseket. Attól sem riadnak vissza, hogy beálljanak a légióba, vagy éppen gladiátornak szegődjenek, ha ezzel közelebb jutnak a főnök unokahúgának nyomához. Segítségükre ezúttal is Asterix esze, Obelix ereje, a varázsfőzet misztikuma és Dogmatix bátorsága lesz. Persze Tragicomixot sem kell félteni, ha szerelméről van szó, ő is bátran száll szembe a modortalan rómaiakkal.

qrmlvar.gifEzúttal több provinciába is elkalauzolnak bennünket, betekintést nyerhetünk a bátor légionáriusok életébe és kiképzésébe. Nyilván egy egyszerű halandó számára ezek kimondottan kemény napok volnának, de Asterixék inkább a vállukra veszik az egész csapatot, csak haladjanak végre az egésszel. Ekképpen meglehetősen komikus párost alkotnak, miközben egyszerre próbálnak észrevétlenek és nyugodtak maradni, miközben a kiképzőtisztjük éppen ordibál velük vagy a földre omolva könyörög a tisztség alóli felmentésért.

asterix-es-cezar-ajandeka--41782.jpgA gag-parádé tehát folytatódik az Asterix és Cézár ajándéka alkalmával. A páros és a kutyus játszi könnyedséggel vetik bele magukat a kalandokba, és óvatos lavírozás helyett alaposan felkavarják a táborok életét. Így, mire Rómába jutnak, nem is igazán szeretne velük senki ujjat húzni. De Julius Caesart nem olyan fából faragták, aki meghunyászkodik néhány gall harcos előtt… vagy mégis?

named.jpgA kaland már-már Rejtő Jenőre emlékeztető jelleget ölt, a magyar szinkron is segít ezen hangulat elérésében. A Római Birodalom ezúttal is fricskában részesül, de az angolok már ebben az epizódban debütálnak. Jelmondatunk ezúttal a türelem, a kivárás és a taktika, a nyers erővel szemben, persze azért mindennek van határa, még Asterix udvariasságának és előzékenységének is.

unnmed_1.jpgMostanra megtanultuk, hogy ne bosszantsuk fel kedvenc hőseinket, akik előszeretettel verik szét a római légiósokat, a kalózokat, illetve bárkit, aki kicsiny falujuk és népük ellen törne. Az Asterix és Cézár ajándéka remekbe szabott vígjáték, pazar paródia, bátran merem ajánlani a jelenben is megtekintésre.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_Versus_Caesar
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uulRB_BWCzc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-es-cezar-ajandeka-16333.html
DVD megvásárolható: épp nem
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia belga paródia rajzfilm vígjáték képregény adaptáció Rejtő Jenő Asterix René Goscinny Albert Uderzo Gaumont