2020. máj 01.

Maffia és politika: Black Lagoon - The Second Barrage

írta: Emerald Dragon
Maffia és politika: Black Lagoon - The Second Barrage

Black Lagoon: The Second Barrage (2006)

bl05-01.jpgA sikert mindig érdemes meglovagolni, és ha egy jó sorozat keveredik ki a kavalkádból, akkor a folytatás sem várat sokat magára, legalábbis, ha mázlink van. Így a Black Lagoon: The Second Barrage hónapokkal később követte is az első évadot. Picivel nehezebb volt ugyan levadászni, de természetesen nem szoktam kihagyni a lehetőséget, akkor sem, ha esetleg nem hozza az előző színvonalát. Persze előre nem árulok el semmit, nézzük, milyen kalandok várnak főhőseinkre a Black Lagoon folytatása során. 

Minako "mooki" Obata: The World of Midnight

14065.jpgA Hotel Moskow vezetője, Balalaika bajba került, hiszen valakik egyértelműen az ő üzletét igyekeznek felszámolni. Immár hatszor csaptak le a szövetkezetére és számtalan orosz maffiózó lelte brutális halálát a támadások alatt. Nagy kérdés, hogy személyes bosszúról van-e szó, vagy valaki szeretné átrendezni az erőviszonyokat és nagyobb hatalomra vágyik. A hírek eljutnak A Black Lagoon legénységéhez is, és a probléma természetesen az, hogy így kevesebb megbízást kaphatnak. Ezt a saját bőrükön tapasztalják, amikor sorra mondják le az előre megbeszélt találkozókat.

original_1.pngA négy nagy maffiavezető eközben összeül, hogy megbeszéljék a teendőket és kiderül, hogy a kínai és a kolumbiai részleg is hasonló cipőben jár. Egyedül az olaszokat nem érte még komoly veszteség. Ami késik, az végül eljön, akkor pedig nem marad más választásuk, mint összefogni, hogy ne inogjon meg a balansz, mert a háború töménytelen emberi- és anyagi ráfordítást igényelne. Így látszólag a kialakult helyzet egyikük malmára sem hajtja a vizet, tehát egy külsőst kell keresniük, nem a saját soraik között kutatniuk a tettest.

sx24a9_1.jpgA The Second Barrage sokkal sötétebb hangulatú, mint az első évad és a thriller mellett néha több vér fröccsen, mint az előzőekben, amellett, hogy nem billen át a mérleg a gore horror irányába. Inkább a maffia-filmek drámai jellegét látjuk kidomborodni, hiszen az ilyen típusú sorozatoknál az ilyesmi sem ritka. Revy és Dutch melankolikusabb múltja mellett jóval többet megtudunk a világról, w1e843.jpgamelyben élnek, illetve a Hotel Moskow vezetője, Balalaika is nagyobb szerepet kap. Habár az ő karakteréről tudjuk meg a legkevesebbet, mégis Integra Fairbook Hellsing-et juttatja eszükbe. Pont ezért egy erős Hellsing-beütést is kölcsönöz a The Second Barrage-nek, amely nem feltétlenül korlátozódik a nők közti hasonlóságra. Inkább a hangulatra és a sztori jellegére mondanám.

vaac5unhzwp11.pngA központba ezúttal a maffiák, a bűnszövetkezetek kerülnek. Különös tekintettel a tevékenységi körükre, az intrikákra, valamint a háborúkra. Mert, ha egyszer felverik a rivális bandákat, akkor a szövetkezetek egymás ellen fognak fordulni, pláne, ha az egyik meggyengülni látszik. Ahogy az A Keresztapában is láthattuk, kiemelt indíték lehet a hatalom megőrzésére törekvés, hiszen a világ nem tudhat a gyengeségről, ezért preventív jelleggel érdemes elpusztítani azokat az ellenségeket, amelyek veszélyesebbek. hanselgretelbang.jpgA kulcs minden esetben a taktika, a stratégiák, a meglepetés, beleértve ebbe a kegyetlen megtorlás. Ez ugyanis nem csak elrettentő lehet, de helyre is teheti azokat, akiknek csupán nagy szájuk van, de az igazi csatára nincsenek felkészülve.

4rkrq.pngAz eszközöket nem korlátozza semmi, nincsen egyezmény, ami bármit is megtiltana. A cél érdekében csonkítani, gyilkolni, kínozni is megengedett, itt nem merül fel a háborús bűnök intézménye. A kivégzések, a mészárlások csupán demonstrálják, hogy nem érdemes kikezdeni valakivel, csak akkor, ha képesek vagyunk felvenni a kesztyűt, és nem ijedünk meg semmitől. Ezért kénytelenek vagyunk elfogadni azt is, ha egyszer elbukunk, akkor meghalunk és kiirtanak bennünket. maxresdefault_95.jpgA játékszabályok az ilyen esetekben megváltoznak, mivel bizonyítékok eltüntetése mellett bármit megtehetünk. Azonban, ha kiszivárog az információ, mások is beszállhatnak a harcba, hátba támadva ezzel bennünket. Ilyenkor már nem csak a pénz beszél, hanem a hatalmi üresedést, tehát a lehetőséget kegyetlenül ki kell használni.

black-lagoon-the-second-barrage.jpgRoanapur elsőre romantikus helynek tűnhetett Rock szemében, ahova elmenekülhetett a világ elől, ahol végre új emberré válhatott, akit nem ugráltathatnak. Felnőtté vált, önállóan gondolkodó és cselekvő, döntéshozó személlyé, ezért úgy gondolta, hogy így szabad is lett. De rá kell eszméljen, hogy senki sem lehet igazán az, mert mindig kötnek bennünket a szabályok. Valaki áll felettünk akkor is, ha nem tudatosul bennünk. Ha más nem, az erkölcs, ami irányítja az életünket, kivéve, ha pszichopaták vagyunk, de ott is lebeg a fejünk felett egy ismeretlen erő, ami irányítja a cselekedeteinket. És ez nem teológia, ez egyszerűen az emberi lét sajátossága, hogy a neuronhálózatunk bizony elég komplex ahhoz, hogy mi sem érthessük meg a pontos működését.

black_lagoon_second_barrage_volume_3_frontcover_large_2dduk8ocwwnod4c.jpgAmi még Rock számára világos lesz, az a mű fő üzenete, hogy a látszólagos szabad élet bizony meglehetősen bekorlátozza a ténykedésünket. Hiszen a bűnszövetkezetek világában senki nem engedheti meg magának, hogy hibázzon. Ebbe pedig beletartozik a tanúk likvidálása, a tiszta és biztonságos munka. Minden életben hagyott személy veszélyforrást jelent, nincs helye az érzelmeknek akkor sem, ha az illető kiskorú vagy védtelennek tűnik.

black_lagoon_the_second_barrage_by_fvsj-d607dnm.jpgA The Second Barrage tökéletes folytatása és lezárása ennek az animének, álmodni sem mertünk volna jobbat. Minden karaktert kivetkőztet önmagából és megmutatja nekünk azt a valóságot, amely az első évadban csupán romantikus álomnak tűnhetett. A kalózkodás nem önfeledt játék, a küldetések és az intrikák pontosan annyira veszélyesek, amennyire azt gondoltuk róluk. Ha nem állunk készen a megmérettetésre, ha bármikor rossz szót használunk, csúnyán nézünk vagy elkalandozik a figyelmünk, felfalnak a piráják, a maffia végez bárkivel, aki gyengének mutatkozik vagy túl veszélyesnek, riválisnak tűnik a szemükben.

 

Breath Frequency: Peach Headz Addiction

744.jpgA második évad káprázatos és zseniális, az OVA nélkül tökéletesen jól értelmezhető és élvezhető. Akárcsak a Cowboy Bebop-nál, itt is elmondom, hogy alapmű, és nem csak azok fogják értékelni, akik az animéket kedvelik, hanem bátran megmutathatóak laikusoknak is. Nem kérdés, hogy a gyűjteményekben, a kedvencek és a kultsorozatok között van a helye, vadásszátok le, mert nem fogtok csalódni.

Értékelés: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6832, https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Lagoon
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-KgtNdG_zfE
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/black-lagoon-243170.html
Bluray megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror maffia háború szabadság akció anime thriller kaland kalóz Madhouse Studio