2020. ápr 06.

A káosz veszélyei: Ingress

írta: Emerald Dragon
A káosz veszélyei: Ingress

Ingress (2018)

unnamed_6.jpgA Studio Craftar munkásságát nem igazán ismertem, de lévén a Production I.G is segédkezett az elkészítésben, így az Ingress című Netflixes sorozatra kíváncsian tekintettem. A témája, a science fiction jellege és a képi világa is megnyerte a tetszésemet, így szabad óráimat a fent említett csatorna felfedezése közben erre az animére is szántam. Csak utólag olvastam utána, hogy valójában egy mobil játék adaptációval van dolgom, de ez elég sok kérdést és problémát megmagyarázott a sorozattal kapcsolatban.

Alt-J: Tessellate

aaaabcvxruifeukwikvqlx1gwyigvk3ye6j4wc8mdcbypirj-h0rz25w-jq1ftjamfq6gmnjo7htuyqbgvnli_0syh-xix_yiquua1i--kdpwle2-wl-.jpgEgy alternatív közeljövőben különleges anyagot fedeztek fel, amelyet Exotic Matter-nek, vagy röviden XM-nek neveznek. Ez a különleges felfedezés számtalan megoldást nyújthat az iparban, de ugyanilyen veszélyeket is rejthet. Amikor Sarah Coppolát elrabolják, Makoto Midorikawa indul a keresésére. Az ifjú nyomozó egyben médium is, képes a megérintett tárgyak emlékeihez hozzáférni. www_bleedingcool.jpgMint kiderül, ennek némi köze lehet a titokzatos XM-hez, így némi kellemetlenségbe ütközik, amikor az ügy felgöngyölítésébe kezd. Lépten-nyomon a Hulang Institute emberei akadályozzák a munkáját, akik egy múltbéli baleset körülményeit igyekeznek elfedni. Sarah viszont egy fontos titkot őriz, melyet megoszt a férfival is, így kiderül, valójában az egész világ létezése forog kockán.

aaaabrapbwumogrhr4l6npud18jbxeswqat3hu_nxi3jmrjzakxsf5p_hok_wgo9acng_fuvgbc3zkw8afehmumjebw3g3mamdwf9tjkazj52bfa552d.jpgYūhei Sakuragi (The Relative Worlds) rendező kemény fába vágta a fejszéjét, amikor egy játék történetének adaptációjába kezdett, Tora Tsukishima és Sōki Tsukishima írópáros segítségével. Ahogyan az ilyen típusú, viszonylag nyílt mozgásterű, mégis irányított cselekményvezetéseknél már megszokhattuk, a koherencia sajnos csorbát szenved, illetve a felépített alternatív valóság sok sebből vérzik. Bár első látásra Takeshi Honda (Millennium Actress, Den-noh Coil, Blue Submarine No.6) karakterdizájnja kimondottan gyönyörűnek download_6.jpgtűnhet, illetve a művészeti vezetésnek hála, Hirofumi Sakagami (A Sister's All You Need, Monster Strike The Movie) és Hiroshi Katō (Ah! My Goddess, Black Lagoon, Evangelion: 1.0-3.0, Nighthead Genesis) munkái is kiemelkedők, azonban a CG és a z animált anyag összedolgozásánál némileg kilóg a lóláb. Sajnos a minőségek és a finomítások meglehetősen csapnivalók, így némi csalódottság lett úrrá rajtam a sorozat megtekintésekor.

dqx1iedw4aaffb3.jpgBár az Ingress izgalmas krimit ígért, ez a z XM, illetve DM téma eléggé katyvasznak tűnt a számomra. Mivel az alapsztoriból hiányoznak elemek, nem igazán ágyaztak meg a sorozatnak, inkább a lényegre a fő szálra koncentráltak, így a fő karakterek íztelenek és jellegtelenek. Hiába fektettek hangsúlyt a látványra és a science fiction elemekre, az egész történetről lerí az erőltetettség és az izzadtságszag. Próbál ötleteket lopni a Mátrixból, az X-ből, a misztikus cyberpunk animékből, de sehogyan sem akar összeállni a kép vele kapcsolatban.

ingress-the-animation-episode-3-subtitle-indonesia.jpgKeressük benne az üzenetet, a problémákat és kérdéseket, amelyeket felvet, de valójában a célja az izgalom és a szórakoztatás marad. Nincs jelen a tudósok felelőssége, bár kicsit pislákol a nagyvállalatok és a kormányok nagyravágyása, illetve hataloméhsége, de cyberpunknak eléggé vérszegény. Ugyanez a helyzet az Exotic Matter-Dark Matter vonallal, ami némi elméleti fizikai ismereteket próbálna beleerőszakolni a sorozatba, de még a nyolcvanas évek hasonló karakterű filmjei is bővebben beleássák magukat a témába. Az csak hab a tortán, hogy tudathálót is belekever az egészbe, így kerülünk kapcsolatba a Psycho-Passal, valamint a Mátrixszal.

nqfrhjwu.jpgSajnos a karakterekre nem igazán figyeltek oda, Sarah és Makoto nem hoznak különösebben lázba bennünket. A kapcsolódó ügynök is meglehetősen inkoherensen viselkedik velük, ennél még a Read or Die-ban is egyszerűbb követni a csapongásokat. A többiek gyakorlatilag szót sem érdemelnek. Hiába a kellemes muzsika, Hidehiro Kawai (The Relative Worlds) nem menthette meg az animét.

Alt-J: In Cold Blood

aaaabtasdw9tvigijjspemfxrvnior9lzg_-tg1k7s6dcntatjwfdoxkqjokd4uykt9givbxuo0tucixztcxz1qkglj-psadi4-khjpzwq17d1trgdxn.jpgPróbáltam megkedvelni, de nehéz dolgom volt, mert az Ingress meglehetősen unalmas. Talán, ha ismerném a játékot, vagy érdekelnének az ilyen típusú történetek, akkor jobban tetszett volna, de se misztikum, se sci-fi üzenetsor nem található ebben a műben. Hiányzik a társadalomkritika, a disztópia és az izgalom is. Mivel a karakterek statikusak és jellegtelenek, a világ kidolgozottsága felszínes, így nem tudtam vele megbarátkozni. Alapjában véve egy közepes animénél rosszabbnak tekinthető.

Értékelésem: 4/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21121, https://en.wikipedia.org/wiki/Ingress_(TV_series)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_CFKvOVlU8k
Mafab link: -
Bluray megrendelhető: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi anime játék adaptáció Netflix science-fiction Production I.G Studio Craftar