2020. ápr 03.

Démonok játszótere: Wicked City

írta: Emerald Dragon
Démonok játszótere: Wicked City

Wicked City (1987)

wckiemelt.jpgEzt az animét valahol a sci-fi és a fantasy között helyezném el, némi erős grafikus horror ábrázolással. ’80-as évekbeli filmként egyik kedvenc témámmal foglalkozik, a démonok és az emberek közötti ősi viszállyal. Minden adott a jó történethez, lássuk hát a Wicked Cityt (妖獣都市 = Démonok Városa).

Hitomi Tōyama: It’s Not Easy

wc01.jpgHideyuki Kikuchi (Demon City Shinjuku, Darkside Blues, Vampire Hunter D) mangájának legelső kötetéből készült a Wicked City, illetve egy élőszereplős adaptációt is kreáltak belőle. Ebben a részben a főhősünk, Renzaburo Taki, aki testőrként, Black Guardként tevékenykedik, de emellett nagyon szeret csajozni is. Az alapjában véve nem lenne túlságosan izgalmas, azonban az ismerkedés is kimondottan veszélyes abban a városban, ahol járunk. Hiszen – ahogyan már utaltam erre – a Föld és a Fekete Világ között egy kapu nyílt meg, és hiába vagyunk a 20. század legvégén, itt most nem csak emberek léteznek, hanem egy közeli helyen démonok is lakoznak. Van egy határvidék is, és a mozgásukat pedig igyekeznek ellenőrizni, mégis akadnak olyanok, akik kijátsszák a szabályokat.

wc03.jpgEzen a ponton jönnek a képbe a Black Guardok, akik megfelelően képzettek ahhoz, hogy testőrként alkalmazzák őket. Renzaburo Taki hasonló megbízást nyer el, amikor egy fontost személyért szalajtják, démon társnőjével, Makie-val. Egyikük sem sejti, hogy miféle nehézségekkel kell szembenézniük, milyen akadályokat gördítenek eléjük, és egyáltalán mire is vállalkoztak. Minden erejükre, képességükre, de még mágiára is szükségük lesz, ha szeretnék élve megúszni a kalandot.

wicked-city-mr-shadow-tentacles-e1485837759410.jpgAz animét Yoshiaki Kawajiri (Demon City Shinjuku, Highlander: The Search for Vengeance, Ninja Scroll, Vampire Hunter D: Bloodlust, X) rendezte – a karakter dizájn is az övé – a Madhouse Studio zászlaja alatt, az eredmény pedig kellően komor, dark és izgalmas hangulatú anime lett. A Wicked City fenntartja a feszültséget és az atmoszféra kimondottan sötét, tökéletesen illik a cselekményhez. A karaktereket frappánsan válogatták össze, nem unalmas a démonok különböző képessége, inkább kreatívak a megjelenő erők. Miként a Vampire Hunter D-ben, itt sem az zajlik le, hogy egy-egy erősebb ellenfél elpusztul, szerencsére csak legyengülnek, hogy később egy fontosabb csatározásban visszavágót kérjenek. A zenéjét Osamu Shooji (Black Jack) szerezte, és zseniálisan emeli ki az aktuális jelenet hangulatát.

wc02.jpgÉrdekesség, hogy bizonyos karakterek kimondottan hasonlítanak egy másik anime, a Ninja Scroll főszereplőire. Így például Guiseppe Maiyart Dakuanra, Makie pedig Kageroura. Figyelembe véve, hogy ez utóbbi mű 6 évvel később készült el, igazán izgalmasnak találom. A Wicked City ennek ellenére is teljesen egyedi hangulatú és azzal, hogy a démonok erői itt is egy-egy tulajdonságot is megtestesítenek túlmutat az örökös viszálykodás megjelenítésén. Emellett az ősi vallások kérdéskörei előkerülnek, némi teológiai vitát indítva a nézőkben. Természetesen a végső csata mögött rejlő titokzatos tervet nem fogom leleplezni, hiszen akkor nem maradna semmilyen meglepetés sem.

wicked-city-spider-woman-makie-taki-e1485837719893.jpgAz anime félig-meddig a jó és a gonosz közötti csatározásról szól, de ahogyan megszokhattuk, a karakterek nem teljesen feketék vagy fehérek, hiszen a démonok között is akadnak olyanok, akiknek szándéka nem feltétlenül az emberek leigázása és a világ elpusztítása. Pont ezért lesz fordulatos, akadnak árulások, a jellemek korántsem statikusak. A romantika is külön szerepet kap, az ecchi jelenetek inkább az érzelmekben vagy a kínzásokban elmerülést emelik ki. A testi vágyak kivetülései itt teljesen egyértelműen, vagy tisztán szerelmi vagy tisztán birtoklási, tárgyiasítási jellegűek. Ezért kap fontos szerepet, hogy ezzel kapcsolatban ki miként viselkedik, és milyen célok vezérlik, mert ez meghatározza a jelenetek ábrázolásmódját is.

wicked_city_16.pngA Wicked City felkeltette az érdeklődésemet, így szívesen megnézném a folytatását, illetve egy sorozatot is megérdemelne a mű, mert kimondottan izgalmas és rengeteg potenciált rejt magában. A 21. század eszközeivel valószínűleg kevésbé sikerülne a hangulatát pontosan visszaadni, mert a színvilág, a technikai megoldások más irányba fejlődtek, így egy tűéles kép és élénkebb ábrázolások nem biztos, hogy pozitívabb élményt tudnának a Wicked City-nek kölcsönözni. Ez a ’80-as évekbeli rajzokkal, hátterekkel, a komor és dark hangulatvilággal pontosan olyan, amilyennek szerintem lennie kell. Így erőteljesebb hangsúlyt kapnak az érzelmi töltetek és a belső vívódások. A maga nemében igazán sajátságos és bizony olyan művek közt van a helye, mint a BioHunter, a Demon City Shinjuku és a Twilight of the Dark Master vagy éppen a Ninja Scroll.

Hitomi Tōyama: Hold me in the Shadow

Ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a jó sci-fiket, a démonos és véres, de mondanivalóval rendelkező horrorokat, valamint természetesen a ’80-as évekbeli animék hangulatát.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=959, https://en.wikipedia.org/wiki/Wicked_City_(1987_film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hQhPbfHUi1M
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/yoju-toshi-29467.html
Bluray megrendelhető: Wicked City (1987) UK Region 2 compatible ALL REGION DVD a.k.a. Yôjû Toshi / Yoju Toshi

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime démon fantázia mágia természetfeletti ecchi dark fantasy science-fiction Madhouse Studio