2020. ápr 01.

Angel, nem angyali zsaru: Angel Cop

írta: Emerald Dragon
Angel, nem angyali zsaru: Angel Cop

Angel Cop (OVA) (1989-1994)

angel-cop.jpgAz 1980-as és 1990-es években sok klasszikus krimi, sci-fi-horror-thriller-hibrid született, mert ezek a műfajok nagyon jól elegyíthetőek egymással. Így az animék között is elég nagy számban fordultak elő az ilyen típusú alkotások. Elég, ha a Blade Runnerre vagy a Ghost in the Shellre gondoltok. Az Angel Cop szintén ezeket az elemeket ötvözi, egészen leheletnyi cyberpunk és egy nagy adag természetfeletti beütéssel.

ackiemelt.jpgEgy alternatív közeljövőben járunk, amikor Japán a vezető hatalom gazdasági tekintetben és ezért az ország nemzetközi, illetve egyéb terroristacsoportok célpontjává vált. A legveszélyesebb ilyen alakulat a Vörös Május névre hallgató kommunista egyesülés. Lévén a kormány a pozíciója megtartását szeretné, ezért létrehozott egy elit rendőrökből álló különítményt, a Speciális Biztonsági Erőket. Angel, a fiatal és nyakas nő még csak most csatlakozott hozzájuk, 330jt-4q0wgrj3t6d-full-image_gallerybackground-en-us-1576514837525_sx1080.jpgde rögtön olyan eseményekbe sikerül belekeverednie, ami miatt egy igazi városi háború indul meg. Az egyik oldalon a terroristák állnak, a másikon pedig a munkatársai. Azonban a semmiből egy harmadik csapat bukkan fel, akik úgy tűnik szintén a Vörös Május likvidálását tűzték ki célul.

ac01.jpgA titokzatos, pszichés képességekkel rendelkező emberek eredetére és céljára a Speciális Biztonsági Erők nincsenek felkészülve. Amikor ebbe a helyzetbe kényszerülnek, inkább szabadulni próbálnak az elit csoport kötelékéből. Azonban nincs más választásuk, fel kell gombolyítaniuk a rejtélyt, amelyben nem tudni, ki milyen valós szerepet játszik. A cél mindenképpen a terroristák megállítása és Japán védelmének megerősítése. De az ár, amelyet ezért fizetniük kell, nem biztos, hogy megéri az erőfeszítést.

angelcop-3.jpgMeglepően összeszedett és izgalmas sztorit kaptunk az Angel Cop rendezőjétől, Ichiro Itanotól (Gantz, Violence Jack 2). A korszakra, melyben született tökéletesen jellemző látványvilággal és karakterekkel (Nobuteru YukiBattle Angel, Battle Royal High School) operál, bár bizonyos szempontból ezeket a grafikákat érzem az OVA egyik gyengeségének. Sajnos az emberi izomzat ábrázolása annyira aprólékos próbált lenni, hogy azok a karok, amelyek látunk, valószínűleg képtelenek lennének ellátniuk a funkciójukat. Így számomra kissé groteszk az ábrázolásmód, de akadnak egyéb, hasonló hiányosságokkal küzdő animék is, melyek ennek ellenére kiválónak mondhatók.

uaoyy1l.pngA ’80-’90-es évekhez híven itt is felhasználják a természetfelettit, a genetikailag módosított emberek különleges képességekkel rendelkeznek. Ellenpontként pedig a kibernetikusan feljavított reflexek, erők jelennek meg, miként azt a cyberpunk alkotások esetében el is várjuk. Ekképpen az anyagi technika csap össze a pszichonikus energiákkal.
mv5bnwy5yzflmmitnjmzmy00nzg5ltg2mzutnmy4ytywy2m2mtm5xkeyxkfqcgdeqxvynzu1nze3ntg_v1_cr0_29_304_171_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgTehát ez a két emberfejlesztési lehetőség ellentétekként jelenik meg, nem úgy, mint az Akirában, ahol ötvözet jönnek létre. Ennek megjelenítése tökéletesen megvalósul az Angel Copban, bár a címről elsőre nem igazán ez jut eszünkbe.
Ahogyan az várható, az OVA erős gore elemekkel dolgozik az OVA, de a történet sem utolsó, így egy sokkal frappánsabb végeredményt élvezhetünk.

Crayon-sha: Itami

ac03.jpgÖsszefoglalva, az Angel Cop meglehetősen ügyes és kreatív anime, mely az emberi képességek overclock-olásán túl politikai thrillerként is megállja a helyét. Hiroshi Ogasawara (Violence Jack 2, Cat Soup) zenéjével kiegészülve egy olyan izgalmas atmoszférát eredményez, hogy bátran merem ajánlani, fent említett gyengesége ellenére is. A vége főcímek alatt mind a hat epizód esetén a crayon-sha Itami című száma hallható.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=511
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bVpwJbLLivU
Mafab link: -
DVD elérhető: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime cyberpunk mágia természetfeletti politikai thriller DAST Studio