2020. már 11.

Szerelem, robotok és egyéb félelmetes dolgok

írta: Emerald Dragon
Szerelem, robotok és egyéb félelmetes dolgok

Love, Death & Robots 1. évad (2019)

lovedeath-1554193911443544535372-crop-1554194200163493732138.jpgEzt a sorozatot még Japánban volt alkalmam megtekinteni, tavaly, március végén. Mivel a Netflix ott is elérhető volt, szemben az Amazon Prime-mal, így kénytelen voltam ezt végignézni, pedig eredetileg az American Gods szerepelt a terveimben. Az antológiákkal kapcsolatban ugyan vannak fenntartásaim, de egyik társunk is ajánlotta és bíztam az ízlésében. Az első epizód után rögtön tudtam, hogy nem tévedtem. Azóta a Love, Death & Robots második évadját is berendelték, én pedig tűkön ülve várom a további kalandokat.

love_death_robots_wide-1024x615.jpgA Sonnie’s Edge (10/10) a ketrecharcok izgalmát ötvözi a bosszútörténetek vérfagyasztó horrorjával. A Three Robots (10/10) meglepően mulatságos paródia és társadalomkritika az emberiség jelenjéről. A The Witness (7/10) kaotikus erotikus thriller, ami egy paradoxont igyekszik megjeleníteni. A Suits (5/10) a tower defense típusú játékok hangulatát eleveníti meg előttünk. A Sucker of Souls (6/10) inkább horror, és a Hellboyra hajaz a grafikája is. A When the Yogurt Took Over (6/10) ismét egy társadalomkritikai szatíra, mely némileg az új étkezési szokásokat figurázza ki. mv5bytg4mdzmnzctzmzkms00odrllwjiowqtmgflnwyynge4ngyzxkeyxkfqcgdeqxvynjc3ote4nzk_v1.jpgA Beyond the Aquila Rift (10/10) kellemesen borzongató, erősen Halálhajó beütésű, gyönyörű grafikájú horror. A Good Hunting (10/10) ügyesen kombinálja a steampunk elemeket a japán folklórral. A Dump (7/10) kimondottan mulatságos történet a kidobált tárgyak sorsáról. A Shape-Shifters (8/10) talán az egyik legjobb animáció, amit ilyen farkasemberes témában láttam. A Helping Hand (4/10) egy kellemetlen űrsétát mutat be, nem túl izgalmasan, illetve elég kiszámíthatón. A Fish Night (4/10) inkább látványában nyújt élményt, mintsem a misztikum világában elmerülést. shape-shifters-love-death-and-robots-ending-explained.jpgA Lucky 13 (7/10) bemutatja, hogy a babonákkal szembe lehet szállni és az elhivatottság és a bátorság többet ér mindennél. A Zima Blue (8/10) érdekes, kicsit filozofikus hangvételű, az élet körforgásáról. A Blindspot (4/10) cyberpunk jellegű ugyan, de meglehetősen lapos történetet mutat be egy üldözésről. love_deathrobots_2801893b.jpgAz Ice Age (6/10) klasszikusan az animáció és a virtuális élőszereplős sci-fi elemeit ötvözi, de, ahogy mondani szokás, Simpsonék már megcsinálták… Az Alternate Histories (9/10) az egyik legviccesebb paródia, amit a múlt megváltoztatásának következményeiről bemutatni lehet. A The Secret War (8/10) egyértelműen a Scythe nevű játékot juttatja eszünkbe, hiszen a látványvilágát is onnan kölcsönözte.

love-death-and-robots-zima-blue-images-11.jpgTizennyolc epizód, melyek egyharmada kiemelkedően jó, egyharmada közepes, a maradék pedig inkább elviselhető kategóriába esik. Ez nem jelenti azt, hogy csapnivalók, de nem emelkednek ki az átlagos science fiction-ök közül. A társadalomkritikák nagyon jól elkapják a lényeget, a 7-14 perces részek során ügyesen aláhúzzák a mondanivalót. love-death-robots-5.jpgMivel nem áll sok idő rendelkezésre, így a rendezőknek valóban meg kellett mutatniuk, mit tudnak kihozni a történetekből. A legtöbbjüknek ez parádésan sikerült, csak páran véreztek el, ahol elsősorban a dinamikára vagy a látványra igyekeztek koncentrálni. Pedig a kettő együtt is megoldható, ahogyan a felütő epizódban is láthatjátok majd.

edoardo-tarani-forge-studios-lovedeathrobots-9-1024x576.jpgA vizuális élmény is vegyes tehát, ahogyan ez az antológiák esetén megszokott, hiszen a hangulathoz és a cselekményhez is igyekeztek igazítani a látottakat. A zene néhol hangsúlyos, legtöbbször inkább aláfestő funkciót kapott, de nem kell aggódni, akadnak prémium példányok is. A műveket Tim Miller (Deadpool, Terminator: Dark fate) fogta össze, az eredmény után mondhatom, hogy nem meglepő a Netflix támogatása a folytatás irányában. Mivel rövidkék az epizódok, így bármikor betehetünk egyet-egyet, ha épp valami izgalmasra vagy különlegesre vágyunk.

Értékelésem: A művek mellett.

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Love,_Death_%26_Robots
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wUFwunMKa4E
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/love-death-robots-323115.html

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror paródia cyberpunk társadalomkritika thriller vígjáték steampunk animációs film CGI Netflix science-fiction