2020. már 09.

Játékfüggő Akadémia: Kakegurui

írta: Emerald Dragon
Játékfüggő Akadémia: Kakegurui

Kakegurui & XX (2017, 2019)

kakegurui-02.pngNem szokásom évadokat együtt tárgyalni, de olyan esetekben, ahol a folytatás egyértelmű, bátran meg merem lépni. A Netflixen figyeltem fel a Kakegurui című alkotásra, mely Homura Kawamoto mangájából került adaptálásra, és live-action széria is készült belőle. A mű immár második évadját tudta le a tavalyi évben, így az epizódok végig pörgetése után már biztos voltam benne, hogy egyetlen cikkben fogok róla értekezni.

Tia: Deal with the devil

kakegurui-netflix-anime.jpgA Hyakkaou Privát Akadémia elsősorban azok számára nyújt lehetőséget a továbbtanulásban, akik igencsak tehetősek, mert a tandíj irreálisan drága. Ám ennek van egy másik oka is, méghozzá a háttérben működő hobbitevékenységek is indokolják a szűrőrendszer beépítését. Ahogyan megszokhattuk, a japán sulikban mindenki szabadidő tevékenységet választ magának, hogy több szálon is gondoskodjanak a nebulók okításáról, illetve életre neveléséről. kakegurui-xx.jpgEzen az akadémián van is egy fókuszpont, mely összeköti a hobbik sokaságát. A Hyakkaouban elsősorban a szerencsejátékokra koncentrálnak. Ami azt is jelenti, hogy a tanulók iskolán belüli helyzetét, így a diáktanács összetételét is az határozza meg, kinek mennyi pénze van, azaz ki mennyire sikeres, ügyes. Az unatkozó milliomosoknak kiváló időtöltés, kivéve, ha éppen csődbe viszik anyuci vagy apuci cégét.

fnbo5xpm_400x400.jpgRyōta Suzui nem túl szerencsés, az utolsó fillérjét is eljátszotta, így a szabályok szerint háziállatként tevékenykedik az intézet falai között. Azokat, akik elszegényedtek, egy kártyával ajándékozzák meg, melyet folyamatosan viselniük kell. Akik pedig idáig süllyedtek, nem számítanak többé szabad embernek, ezért nem is kezelik őket egyenrangúnak. Ebből az állapotból nincs visszaút, ezért a fiú meglehetősen nekikeseredne, de erre sincs túl sok ideje, mert Meari (Mary) Saotome igyekszik pokollá tenni az életét. El is áshatná magát a srác, azonban az új diáklány, Yumeko Jabami fenekestül felforgatja az iskola életét és rendjét.

kakegurui-750x422.jpgYumeko ugyanis nem olyan, mint a többi tanuló, neki vérében van a szerencsejáték, valódi függő, azaz képtelen abbahagyni, ha egyszer leültetik az asztal elé. Így kapva kap az alkalmon, és pillanatok alatt a legveszélyesebbekkel találja szembe magát. De a lány kimondottan éles eszű, és átlát a csalásokon, hamar le is leplezi őket, hogy aztán hatalmas vagyont harácsolhasson össze. unnamed_4.jpgDe az sem rázza meg különösebben, amikor véletlenül mindenét elveszti. Mert akad egy pozitív része is annak, ha valaki háziállattá válik az akadémián. Az eszes Yumeko pedig igazából konkrét céllal jött a Hyakkaou falai közé. Kérdés, hogy valóban taktikus játékos vagy szimplán disznó mázlija van.

D-Selections: LAYon-theLINE

maxresdefault_91.jpgA Kakegurui első évadja azt mutatja be nekünk, miként ügyeskednek a diákok, miféle trükkökkel lehet a ranglétra tetejére mászni. Emellett persze fény derül arra is, miért ennyire fontos és presztízskérdés a szerencsejáték az iskolában. A diáktanács pozíciójában ülök lesznek az elsődleges célpontok, hiszen a friss diáklány a nagyobb halakra igyekszik vadászni. Ezért a belső viszályokat és a sakkjátszmákat is okosan kell felfedeznie, hogy rájöjjön, mi működteti ezt az egész gépezetet.

jd21daxagbdrdg3yfmdb.jpgA központi témánk tehát az emberek közti kapcsolatok és intrikák állnak, különös hangsúlyt fektetve a pénzre. Avagy az egész anime egy metaforaként is értelmezhető a fogyasztói társadalomra, erős kritikával illetve annak mozgatórugóit. A megoldás igazán bizarr, hiszen a Kakegurui hangulata néhol kimondottan thrilleresre sikerült, amely komoly izgalmakat eredményez a nézők számára. A kapitalizmus és a pénz hajhászásának kérdése ezért zseniálisan ábrázoltan elevenedik meg előttünk.

original_22.gifTermészetesen az igazi eszköz, amelyet alkalmaztak a készítők, azaz a játékszenvedély ugyancsak érdekes, mert az addikciók elemzésére is lehetőség nyílik, azonban valójában ez eltörpül a valós, mélybe nyúló társadalmi fricska és elemzés kereszttüzében. Ám valahonnan érdemes elindulnunk, tehát kezdjük ezzel, azaz a thrilleres érzettel. aaaabs_tanmd9ncund5n_hdshzqh2npvmpc9wers08xpdo4rt8g8_5pxs2sr9lown5vduqcedx2xrw77khrgomhunqtdzuhswkpk.jpgBár a játékok nagy része kecsegtet az élet elvesztésével, illetve csonkítások és kínzások is megjelennek a palettán, de ezek csupán azt igyekeznek érzékeltetni, hogy aki igazán rabja egy elfoglaltságnak, az fejben kizárja a vesztés lehetőségét. Teszi ezt annak ellenére, hogy már semmije nem maradt, és már mások életével kezd el fogadni. 2b8.gifA tétet folyamatosan emelni kényszerül, hogy legalább abba az állapotba visszajuthasson, ahol még pár garassal rendelkezett. Az idő és a veszteségek előrehaladtával pedig már semmi nem számít, a sarokba szorított ember fokozatosan egérré alakul, aki csak az életéért küzd. Így válik háziállattá a játékszenvedélyek foglya, aki aztán sosem emelkedhet ki a sorsból, melyet magának választott.

JUNNA: Kono Yubi Tomare

mv5bzwjlndywzdqtownkyi00mgjilwfjotytzteyzgmzzgyxntfjxkeyxkfqcgdeqxvyndgyodgxnje_v1.jpgÁm ugyanezt eredményezi a fogyasztói társadalom is, a kapitalizmus, mert arra ösztönöz, hogy tulajdont birtokoljunk és annak az értéknövekedésével játszunk nap mint nap. Ezért van az, hogy gyakran olyasmit is megveszünk, amelyre valójában nincs szükségünk, a birtoklásuk csak státuszszimbólum. Vagy olyan eseményeken jelenünk meg, melyek mögött csak az érdekek feszülnek, hogy kapcsolati tőkékre tehessünk szert. ede312e2131bfbe339459ae48855525fb0520235_hq.jpgMert a pénz és a hatalom világában ezek a legértékesebbek, ha úgy szeretnénk előrébb jutni, hogy kevesebb háttérrel rendelkezünk hozzá. De ezt a szerencsejátékot játsszuk akkor is, ha elvállalunk egy jobban- vagy kevésbé fizető állást annak reményében, hogy sikeresebbek leszünk, a jelenlegi beosztásunk folyamatos és biztos volta ellenére.

tumblr_f12a83c37333d709ca3a250f66c8fb41_2f2cee6f_540.gifMondottam ember: küzdj és bízva bízzál.”- ez Madách Imre: Az ember tragédia című művének záró mondata és egyik legfontosabb üzenete, mely a drámában jelen van. Az emberiség egyik mozgatórugója, a fejlődésünk alappillére, hogy nem nyugszunk bele a jelenlegi tudásunkba és állapotunkba, hanem Charlie Brown módjára sohasem vagyunk hajlandóak feladni a reményt. Ugyanis az lesz igazán több és úgy lehet csak felnőni, ha célokat tűzünk ki magunk elé és nem engedjük, hogy eltántorítsanak attól. Emelt fővel küzdünk, akár az árral szemben is, csak azért, hogy kiderüljön, megérte-e a befektetés.

dyzsenqv4aasuul.jpgDe kissé messze kanyarodtam az addikciótól, inkább arra szerettem volna rámutatni, hogy van egy egészséges része is a szenvedélyeknek. Kórossá csak akkor válik, amikor irracionális a tét, illetve csak virtuális a nyeremény. Amikor nem azért játszunk, mert élvezzük, hanem mert éltető erővé vált számunkra. Ha képtelenek leszünk otthagyni az asztalt vagy őrült módon áldozzuk fel a hozzátartozóink jövőjét is. Ebben az esetben már csak virtuális sárkányt kergetünk, miként a kábítószereket használó függők is. És igen, ez azt jelenti, hogy legtöbbször az ürességet vagy a fájdalmat próbáljuk pótolni ezzel a cselekedetünkkel.

a336b6b48920351f7b0669d88ccac085.jpgA Kakegurui XX részben tovább viszi a fonalat, hiszen a versengés és a játékok folytatódnak. Annyi változik csupán, hogy egy másik szintet érint a társadalomkritika. Hiszen a szerencsejátékozás egy formájának tekinthető a politika és az azzal kapcsolatos szavazások is. Ezek már korán, az iskola falai között megjelenhetnek, amikor a jelöltek kampányolni kezdenek, és a téteket egymással szemben kezdik emelgetni. A lényeges különbség persze az, hogy nem mindenhol történik végső kifizetés, azaz virtuális pénzekkel fogadnak. Így a csak a versengés pszichológiája és a nyerés izgalma marad meg, bár a vesztesek valóban veszítenek pénzükből és presztízsükből. Illetve a képviselők képletesen a lelküket is eladják a pozícióért.

b2a4cd136fa8ee5d012767106b130726dd340a28_hq.jpgYuichiro Hayashi (Garo the Animation, Dorohedoro) rendezte az első évadot, a folytatást pedig Kiyoshi Matsuda (Kumamiko - Girl meets Bear, Rozen Maiden) segítette. Mivel a két sorozat kapcsolódik egymáshoz, illetve a fonalat részben tovább viszi, így érdemes őket egyben tárgyalni, bár egyáltalán nem bizonyos, hogy végére értünk a cselekménynek. Manabu Akita, aki a karakterdizájnért, és Haruka Matsuda, aki a látványért felelt, ugyancsak közös pontjai az évadoknak, de a TECHNOBOYS PULCRAFT GREEN-FUND (Trinity Seven) is, amely csapatnak a zenét köszönhetjük. Masanobu Nomura (Appleseed XIII, Akame ga KILL!) csupán az első sorozat folyamán tevékenykedett, de nevét azért érdemes megemlíteni, tapasztaltsága indokán.

D-selections: AlegriA

screenshot-4.pngA látvány magáért beszél és harmonizál a muzsikával, az izgalom fokozatosan növekszik és életben tart minket a várakozás a lezárás iránt. Minden játék kimondottan izgalmas és emeli a tétet az előzőhöz képest, akkor is, ha némi lágyság is vegyül a képsorok közé. A feszültség feloldása persze csak ideig-óráig érzékelhető, mert az igazi szenvedély, mint egy szexuális vágy, tör utat magának és kiköveteli a jussát. Márpedig az anime hírhedten alkalmas eszköz ennek megjelenítésére.

ba2f2244e1eb45136b2acc2db5255db8a04381d5.jpgAz erotika, a finom ecchi jelenetek összhangba vannak hozva az érzelmekkel, melyet a Kakegurui ébreszt. Az eredmény egy fantasztikus és kikapcsolhatatlan sorozat, melyre sokáig fogunk emlékezni, akkor is, ha magunk nem is igazán vonzódunk a hazardírozáshoz. Bátran merem ajánlani, bár valószínűleg elsősorban a férfiak fogják élvezni, a már felvázolt ábrázolásmód indokán. Ettől függetlenül, az érzelmi hullámvasút miatt próbálkozzanak vele a nők is, hisz’ mi baj lehet belőle?

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19102, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21292, https://en.wikipedia.org/wiki/Kakegurui_%E2%80%93_Compulsive_Gambler
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cTlHQiRNVl0, https://www.youtube.com/watch?v=YdN7FLde7cE
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kakegurui-294802.html
Bluray megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

politika függőség anime társadalomkritika thriller ecchi Netflix