2020. feb 26.

Mindennapi hősök: Modest Heroes

írta: Emerald Dragon
Mindennapi hősök: Modest Heroes

Modest Heroes (2018)

modest_heroes_t_mei_ningen_s-925435995-large.jpgA Ponoc Stúdió első egész estés animéjéről, a Mary and the Witch's Flower-ről már korábban írtam nektek. Ezúttal egy antológiára bukkantam, a Netflix jóvoltából. A Hiromasa Yonebayashi (The Secret World of Arrietty, Tales from Earthsea, When Marnie Was There), Yoshiyuki Momose (Ni no Kuni, Sindbad the Sailor) és Akihiko Yamashita (A Sumo Wrestler's Tail) rendezők három rövid animét hoztak össze, melyből az első összeállítás született, Modest heroes címmel. Remélhetőleg további folytatások is felbukkannak majd, hiszen kellemes meglepetést tartogatnak nekünk az alkotók.

kanini-kanino-1.pngAz első történet címe Kanini & Kanino, mely egy testvérpár folyami rák viszontagságos kalandját mutatja be nekünk. Miután a mama rákocska elvonul a családi fészekből, hogy világra hozza utódait, a két testvér magára marad apukával, aki a halfogás mesterségére oktatja őket. Azonban egy szörnyű áramlat elszakítja őket megmaradt szülőjüktől, így kénytelenek utána indulni.
1048060-modestheroes-lifeaintgonnalose.jpgA második epizód, Life Ain't Gonna Lose, avagy Samurai Egg egy tojásallergiás fiú korai életébe enged betekintést. Mindent elmond az ilyen típusú betegségekkel kapcsolatos tudnivalókról, miért is szükséges 24 órás felügyelet, amíg az illető meg nem tanulja, mit és miért nem szabad ennie. Hiszen az ilyen problémák akár véletlen halálhoz is vezethetnek.
Az Invisible egy olyan férfit mutat be nekünk, akire senki nem figyel, szinte láthatatlan a környezete számára. A véletlennek köszönhetően azonban igazi hőssé válik.

6-studioponoc-three-animations.pngA három szösszenet tekinthető akár stílusgyakorlatnak is, viszont az antológiára jellemző különbségek pontosan ezért tetten érhetők benne. Az első mű kellően kidolgozott, részletesen mutatja be a folyami rákok életét, felismerhetők a karakterei és látványvilágát tekintve a Ghibli-alkotásokat juttatják eszünkbe. Ugyan a dialógusok nem túlságosan sokat mondók, cserébe a képanyag elvarázsolhat bennünket.

modest_heroes_2.jpgA tojásallergia inkább ismeretterjesztőbb, tanítóbb jellegű történet, mely azért erősen rávilágít arra is, hogy bizonyos esetben az anyuka reakciója jobban befolyásolja az események láncolatát, mintsem a valós félelem. Persze a fókuszba az kerül, milyen életveszély lappang a háttérben és miért is kell ráírni a bolti ételekre a pontos összetételt. A „nyomokban mogyorót tartalmazhat” kifejezés pedig néha bizony kritikus is lehet. Kár, hogy a vizuális élmény ebben az esetben elmarad a tartalom mögött…

1048060-studio-ponoc-short-film-anthology-modest-heroes-headed-north-america.jpgA társadalmi szerepek ábrázolása telitalálat az Invisible esetében. Itt a grafika harmóniában van a főszereplő érzéseivel, így adekvátnak tekinthető a témára vonatkozóan. Nem fanyalgunk, hogy nem a legszebb karakterek jelennek meg és a hangsúly az érzelmekre és a dinamikára kerül. A cselekmény ezért egyszerre fejezi ki a szolgalétet és a tizenöt perc hírnevet, mely egyszer talán megadatik mindenki számára.

Kaela Kimura: Sayonara Eiyū

modest-heroes-2.jpgÖsszességében a Modets heroes kellemesen pozitív végeredményű, bátran merem ajánlani egy borús estére, akkor is, ha csak rövid időnk akad elalvás előtt. Mivel a három történet nem kapcsolódik egymáshoz semmilyen szinten, így egyesével is megtekinthetjük őket. Remélhetőleg akad még a stúdió tarsolyában ilyen anyag, illetve izgatottan várjuk az elkészült negyedik alkotást is, melyet állítólag Isao Takahata (Anne of Green Gables, Panda! Go, Panda!, Only Yesterday) rendezett.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21195, https://en.wikipedia.org/wiki/Modest_Heroes
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wvH862Px4g0
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

dráma antológia slice of life Netflix Ponoc Studio