2020. feb 21.

Lánglovag mágusok: Enen no Shouboutai

írta: Emerald Dragon
Lánglovag mágusok: Enen no Shouboutai

Enen no Shouboutai 1. évad (2019-2020)

newscropcommu1571958212_0351.jpgUgyan nem feltétlenül kedvelem az olyan típusú animéket, melyek egy hobbival, sporttal vagy hivatással foglalkoznak, de azért a krimik eléggé közel állnak a szívemhez. Ennek ellenére az Enen no Shouboutai (Fire Force) trailere alapján meggyőztek engem az alkotók, hogy érdemes belekukkantani ebbe a sorozatba. Hiszen élőszereplősen is valószínűleg kíváncsi lettem volna egy ilyen témájú műre, így megvártam a befejezést és beleástam magam a misztikus thrillerbe.

Mr. Green Apple: Inferno

fire-force-anime-enen-no-shouboutai-tv-shows-number-of-episodes-cours-reportedly-higher-than-expected-video-trailer-1200x900.jpgShinra Kusakabe a „Devil’s Footprints” – meglehetősen beszédes – gúnynevet kapta gyerekkorában. Egy szörnyű baleset folytán elveszítette a családját, de az a bizonyos esemény örökre bevésődött az emlékezetébe, és elhatározta, hogy a lánglovagok közé áll. Felnővén a tűzoltók 8-as alakulatához vezényelték. Mivel Shinra különlegese képességgel is rendelkezik, képes használni a tűz erejét, így a mágikus képességének köszönhetően nem csak sokat várnak el tőle a jelenben, hanem kissé tartanak is tőle a hírneve miatt. Harmadik generációs pirokinetikus, így könnyedén bebizonyítja, hogy van helye a csapatban, dühe és ambíciója pedig lehetővé teszi számára, hogy a legkeményebb tüzekkel is szembe szálljon.

mresdefault_1.jpgManapság Tokióban az egyik leggyakoribb haláloknak számít a spontán öngyulladás, mely régebben még nevetségesnek tűnhetett volna, azonban 12 évvel ezelőtt szörnyű pusztítást végzett valami. Az emberek pedig ráeszméltek, hogy tűzdémonok terrorizálják az élőket, és lángoló szörnyetegekké alakítják át őket. Shinra viszont hamarosan ráébred, hogy valaki az emberek közül is manipulálja ezeket a lényeket, és a tűzoltó cég tulajdonosai között is akad vezetőjük. Egy torzult vallási csoport ugyanis egy tiszta démon megidézésére készül, amely majd megváltást hozhat az emberiségnek. Ehhez pedig bármennyi áldozatot képesek hozni.

123428.pngAz Enen no Shouboutai egyszerre misztikus thriller, lágy lélektani dráma, és finom fricska a társadalmunknak. A kritika ugyanis a sorok között bújik meg, nem pedig vádlón mutogat ránk és nyíltan szólít fel a változásra. Nem csupán a vallási fanatizmusról van itt szó, hanem a vállalati és a közérdek örökös harcáról az egyénnel szemben. Mert ezekből a rivalizálásokból csupán a felsőbb körök profitálnak, mi csak bábuk és eszközök lehetünk. Nem összeesküvés elméletekről beszélek, hanem szimpla cost-benefit kalkulációról, rideg közgazdaságtanról.

Coldrain feat. Ryo from CRYSTAL LAKE: MAYDAY

cheerfulshallowazurevase-size_restricted.gifA spontán öngyulladás egyfajta metaforának tekinthető, ami az egyéb pszichéjében dúló vihar megszemélyesítése. Ezeket az érzelmeket viszonylag egyszerű manipulálni és irányítani, egy-egy gazdasági döntés bizony átlökheti a labilis embereket olyan útra, amely pánikszerű ámokfutást eredményezhet. A kilátástalanság ugyanis nem csupán csalódottságot és szuicid hajlamot ébreszthet, hanem genocid viselkedést is kiválthat. d-vkpnuxuaap2ae.jpgAmikor már minden mindegy, a menekülés értelmetlennek tűnik, úgy érezzük, nem változtathatunk a sorsunkon és predesztinált végzetünket nem kerülhetjük el, olyan állapotba kerülünk, mely során nem csak ön-, de közveszélyessé is válhatunk. Ahogyan az öngyilkos elme nem számol azzal, milyen hatással van tette a környezetére, úgy akképpen a sarokba szorított adós, éhező, otthonából kilakoltatott ember is válhat terroristává.

maxresdult_3.jpgAz „ördögivé” alakuló személyek pontosan azt teszik környezetükkel, amit a kilátástalanok. Felgyújtják, felrobbantják azt, ami körülveszi őket, nem foglalkoznak a halálos áldozatokkal, mert csak a pusztításra koncentrálnak, nem uralják saját tetteiket. A pszichológusok, pszichiáterek és egyéb szakmai gyógyítók egyfajta varázslónak tűnhetnek ebben a rendszerben, akik a probléma okát kutatva, önmagukat is veszélybe sodorva merülnek el az illetők problémáiban, fájdalmaiban és vágyaiban. Nagyjából ezt a képet festi meg nekünk az Enen no Shouboutai is, csak science fiction és dark fantasy elemekkel vegyíti a világot.

Keina Suda: Veil

1114632.pngPersze ez csak egy értelmezési mód, maradhatunk a piromániánál is, amely a tűz iránti beteges vonzódás egyik típusa. Lehet pusztító és barátságos is, kontrollálva nem okoz problémát, de ha elharapódzik, miként a lángok, elemészti a személyt és környezetét is. A sürgető vágy szexuális volta az animében egyáltalán nem jelenik meg, így ezt a fajta vonalat szerencsére nem szükséges elemeznünk. Marad a fájdalom, mely a főbb karaktereket mozgatja azért, hogy megfékezzék a tüzet, a démonokat, az ördögivé változott embereket, hogy másokat megóvjanak ettől a gyötrő érzéstől és emléktől.

untitled11176.jpgAz Enen no Shouboutai ezért kimondottan komplex lélektani dráma, mely csak a felszínen tűnik lágynak, a pusztító lángok erejének növekedésével lassan bennünket is a mélybe ránt. A misztikum persze zseniálisan belengi a művet, bár akadnak percek, ahol kissé elhúzták a cselekményt, ahelyett, hogy a lényegre koncentráltak volna. De alapvetően leköti a nézőt, így az Atsushi Ōkubo (Soul Eater) mangájából adaptált mű inkább pozitív csalódás. enen-no-shouboutai-episode-19-009.pngA David Production Yuki Yase (Mekakucity Actors) rendezőt nyerte meg a feladatra, a sorozat pedig annyira sikeres lett, hogy a második évadra már a közeljövőben számíthatunk. A karakterek (Hideyuki MoriokaArcade Gamer Fubuki, Kizumonogatari, Sakura Wars) megjelenése ugyan animáltabb, mintsem emberi, de az érzelmeik, a személyiségük iszonyatosan részletgazdag. Valódi dráma jelenik meg előttünk a képsorokat szemlélve, a lángok szinte nyaldossák az érzékeinket és az érzelmeinkkel játszanak.

original_21.gifA zenei (Kenichiro SuehiroGolden Kamuy, Re:ZERO -Starting Life in Another World-, Darwin's Game) élmény ehhez képest annyira nem intenzív, így hiába a fantasztikus látványvilág (Yoshito TakamineJormungand, Matoi the Sacred Slayer), és a hátborzongató drámai jelenetek, a sorozat végére némi üresség társul a pozitivitás mellé.

tumblr_pu6q881ub61toyo2ho1_500.jpgBár a történet felkavaró, a sorozat epizódjai előrehaladtával egyre több pozitív élménnyel gazdagodunk, de ez nem jelenti azt, hogy sikerülne bennünket elvarázsolnia. Ahogyan írtam, bizonyos epizódok túl hosszúak, és igazából csak elodázzák a cselekmény lényegét. Bár a progresszió a főbb karakterek esetében letagadhatatlan, de a mellettük mászkálók fontossága lángszerűen huny ki, miután egy pillanatra fellobbanni látszott. Ami lehet, hogy szándékos, de sajnos nem győz meg bennünket arról, hogy a folytatásra is igazi szükségünk lesz.

Lenny code fiction: Nounai

untitled11185.jpgA végeredményt tekintve az Enen no Shouboutait ugyan tudom ajánlani, és nem hiszem, hogy érdemes kihagyni, de a tökéletestől azért kimondottan messze áll. Némi finomítást elviselt volna a mű, nem a látványra lesz panaszunk, nem is a drámai töltetére, hanem a misztikus thriller válik meglehetősen lapossá. Ami az elején arra sarkall bennünket, hogy izgalmakat és Constantine-jellegű történetet varázsoljon elénk, a végére teljesen elhamvad és feladjuk a reményt vele kapcsolatban. A komplexitás egyik problémája ez, hogy túl sokat szeretne mutatni, így végül csak egy részletét képes megvalósítani.

Értékelésem: 6,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_Force, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21852
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=brbkZT0En5k
Mafab link: -
Bluray elérhető: még nem
Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

anime társadalomkritika thriller dráma mágia természetfeletti dark fantasy science-fiction David Production