2020. feb 19.

Ki korán kel, embert lel

írta: Emerald Dragon
Ki korán kel, embert lel

Early Man (2018)

1511525-early-man.jpgKi korán kel, aranyat lel, tartja a közmondás, ami meglehetősen közhellyé is vált. Nem is beszélve arról, hogy elég ritkán igaz, bár az elsők mindig több eséllyel indulnak, no de ott van a protekció lehetősége is. Hogy ez miként kapcsolódik Nick Park Early Man című művéhez, az hamarosan kiderül, mert ezúttal ezt a stop motion animációt hoztam el az olvasóimnak.

early-man-valley-660x371.jpgEgyszer régen, még az őskor hajnalán dinoszauruszok, mamutok és az ember rivalizálva ugyan, de megfértek a Föld nevű bolygón. Aztán jött egy meteor, és egy részük rendesen otthagyta a fogát. Egyedül egy legenda maradt fenn, barlangrajz formájában. Eszerint az űrből érkező meteor egy darabjával indult meg a láblabda nevű társas foglalkozás őse, melyet jelenleg labdarúgásként emlegetnek.

early-man-aardman-animations-1.jpgNem sokkal később Dug, és törzse egy völgyben éldegélik a vadászó-gyűjtögető ősemberek mindennapjait. Kedvenc elfoglaltságuk szerint nyulakat ejtenek el, és megsütik őket a tábortűz mellett. Egyedül Dug, és hűséges vadkanja, Hognob azok, akik mást is szeretnének kezdeni, mondjuk egy jókora mamut pont az egész társaságnak elég volna. De a törzsfőnök hallani sem akar erről az eretnekségről, a rágcsálók megszerzése éppen elég macerás, figyelembe véve a csoport tagjainak képességeit. Azonban egy napon rajtuk üt a bronzkor, így kénytelenek változtatni hozzáállásukon.

imgid143404742_jpg_gallery.jpgLord Nooth ugyanis kinézte magának az ős/előemberek területét, amely igencsak gazdagnak látszik abban az ércben, amire szükségük van. A talpig vértben vonuló mamutok és fejlettebb technológiával rendelkező humánok ellen mit sem ér néhány kő és kőlándzsa, itt az eszüket is használniuk kellene. De bármily korán is kelnek, ez meglehetősen kevésnek bizonyul. Egyedül Dug kíváncsisága és leleményessége mentheti meg a törzset, ha kiállnak a bronzkori verziójukkal egy barátságos futballmérkőzés keretében. Hiszen a kerék és a fémedények megjelenésével párhuzamosan ez a játék terjedt el leginkább, a stadionok pedig zsúfoltan várják a párbaj résztvevőit.

eman_003.jpgAz aréna porondján Oofeefaa királynő kedvenc csapatával, a Real Bronzioval kell farkasszemet nézniük, mindezt úgy, hogy eddig még csak labdával sem találkoztak. Szerencséjükre egy fiatal, ámde ambiciózus, a stadion gyepéről eddig leszorult lány melléjük szegődik és együtt már ütőképesek lehetnek a bajnokokkal szemben. Groona roppant ügyes, és kimondottan szemrevaló teremtésnek tűnik Dug szemében, azonban neki arra is figyelnie kell, hogy társai ne egyék meg a sporteszközöket, Hognob pedig távol maradjon a pályától.

untitled_3.pngNick Park újabb szenzációs gyurmanimációval lepett meg bennünket, teletolva a művet számtalan focis poénnal és utalással, miközben az elő/ősemberek is adják az ívet. A modern eszközök kőkorszaki megfelelői, a láblabda zsonglőrjeinek fricskája kiváló szórakozást nyújtanak a sportrajongók és a játékban otthonosan nem mozgók számára is. Hiszen ezek az ötletek annyira fantasztikusan ülnek sorban, hogy a nézők azonnal felismerik, miről is szeretnének beszélni.

151514965-08c82829-c9fd-4a90-9041-999456da644c.jpgA ruhacsipeszként alkalmazott kicsiny krokodilok mellett hatalmas kardfogú kacsával is megörvendeztetnek bennünket, de az óriás pókok is kiválóan alkalmasak párnának, ahogyan a csáprágóval is könnyedén lehet borotválkozni. Ilyen, és ehhez hasonló poénözön mellett azért marad némi hely az üzeneteknek is, melyeket nem igazán rejtettek véka alá.

earlyman.jpgNincs is szükség rá, ha egyszer a futball és az ősemberek a téma, no meg a korán kelés, akkor mi másról is értekezhetnénk, mint a csapatszellem fontosságáról. Mert a nagy sztárok csupán önző felfújt hólyagok, egy közösség pedig támaszkodik a tagjaira. Ez kulcskérdés, ebben rejlik az erő, ezt számtalanszor bizonyították már a jelen folyamén is, nem csak az arénák falai között.

em_seq170_03.jpgA rendezőtől megszokhattuk, hogy nem hagy bennünket nevetés nélkül, az Early Man pompás alkotás, végtelenül szórakoztató akkor is, ha nem kedveljük a focit. Ugyan nem a legjobb mű, amely Nick Park kezei közül kikerült, de garantált kikapcsolódást nyújt a nézők számára.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Early_Man_(film), https://www.imdb.com/title/tt4701724/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=k9b5uomRYg8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/early-man-279705.html
Bluray megvásárolható: Early Man [Blu-ray] [2018]

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

sport paródia Nick Park stop motion animation Aardman Animations