2020. feb 17.

Snoopy és a szerelem

írta: Emerald Dragon
Snoopy és a szerelem

Snoopy and Charlie Brown: A Peanuts Movie (2015)

image_4.jpgMinden felnőttnek van olyan rajzfilm, képregény vagy mese az életében, melyet guilty pleasure-ként még ma is szívesen megtekint. Charles M. Schulz 1950-ben létrehozott egy hétköznapi hőst, Charlie Brownt, és mellérendelt egy csöppnyi beaglet, Snoopyt. Az ő kalandjaik voltak a Peanuts képsorok, melyek 50 éven keresztül, az író haláláig szórakoztatták az olvasókat. Népszerűsége a mai napig töretlen, és a nyolcvanas-kilencvenes évek rajzfilmjei után 2015-ben egy 3D animáció is készült a karakterekről. Persze az ilyenek általában ingoványos talajok, láttuk, mit eredményez az elkapkodott munka, például az Alvin és a mókusok, valamint a Hupikék törpikék esetében.

0_pluwbygwbwl3bvfe.jpgCharlie Brown a legszerencsétlenebb kölyök a világon. Minden próbálkozása balul sül el, bármennyire is támogatják ebben barátai és hűséges kutyája, Snoopy. A kis beagle bármit megtenne érte, pláne, ha időben hozzájuthat a vacsorájához. A fiú szerencséjére nem egy átlagos ebet fogadott magához, Snoopy ugyanis kimondottan emberien viselkedik. Ezért megpróbál az osztályba is beférkőzni, és csak az igazán eszesek szúrják ki, hogy nem csupán egy új, szőrösebb társ ül a padok között.

mv5bmzi4mzi2ntmxof5bml5banbnxkftztgwnzizmtk4nje_v1_cr0_59_640_360_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgA fiú egyik szenvedélye a sárkányeregetés, a másik a labdajátékok. Nem csak az amerikai futball iránt rajong, de a baseballban is színesen kipróbálja magát. Az egyetlen hiba az egészben, hogy egyikben sem jeleskedik igazán, kimondottan csapnivaló játékos. Amikor az osztályban megjelenik a vörös hajú lány, Charlie Brown fülig beleszeret, és elhatározza, megváltoztatja a sorsát, és megszerzi magának szíve választottját. Természetesen ez egy szégyenlős srácnak sem menne könnyedén, de egy béna, ügyetlen fiúnak pláne nehezére esik. Snoopy azonban a végsőkig mellette áll, akkor is, amikor már nem marad remény számára.

the-peanuts-movie.jpgCharlie Brown a világ leginkább lúzer fiújának tűnhet, és pontosan ezért tudunk vele könnyedén azonosulni. Mindezt azért, mert egyrészt mindenki kedveli és támogatja őt, még az is, aki folyamatosan kiszúr vele. De a másik ok az, hogy Charlie Brown soha nem adja fel! Hiába esik el, pördül nagyot, veszti el az összes sárkányát, csúszik hatalmasat, rontja el a dolgozatokat, de még a sikereit is, ő emelt fővel viseli a kudarcot és újra próbálkozik. Csupaszív srác, akire bármikor számíthatnak a többiek, és nem csupán a szórakozást biztosítja számukra.

maxresdefault_88.jpgSnoopy pedig az a társ, akit a fiú igazán megérdemel. Mert a kis beagle fantáziája végtelen, folyamatosan azon töri a fejét, hogyan lehetne még emberibb. Igazi hűséges háziállat, aki megpróbál teljesen azonosulni a gazdájával. Nem csak utánozza, de maga is fejlődik, és szívesen tanítja meg Charlie Brownt akár a tánc titokzatos lépéseire is. Mert a kutya ugyancsak küzdőszellem, és bár ő is folyamatosan akadályokba ütközik, töretlenül próbálkozik és új utakon járkál. Örök kíváncsi, nagyratörő hős, és giccses író. Minden, ami a fiú is szeretne lenni, amivel pont kiegészítik egymást.

4b575e25-6f5c-421e-88f6-6b74d878dadb_screenshot.jpgKettejük története persze nem ér véget ezzel, mert Charlie Brown osztálytársai teszik színessé ezeket a történeteket. Az ötlet, hogy pont a vörös hajú lány megjelenését vigyék vászonra, kimondottan jól sült el, hiszen így bemutathatták a fő karaktereket, illetve azok jellemét. Emberközelivé varázsolták hőseinket, mindezt ügyes 3D animáció útján, amely kimondottan látványos lett. Nem lépi túl azt a határt, mellyel teljesen elszakadna az eredeti ábrázolásmódtól, így a jellegzetességek megmaradtak, nem vált sterillé az egész film.

peanuts-3-mr.jpgA Blue Sky Studios olyan műveket tudhat magáénak, mint a Jégkorszak, a Rio és az Epic, így nem meglepő, hogy csak dicsérni tudom a grafikát. Szerencsénkre visszahozza a rajzfilmek hangulatát, így érdemes rá szót vesztegetni.        Steve Martino rendező pedig kiváló választásnak bizonyult a rendezői székbe. Az ő munkásságából a Hortont ismerhetitek.

ceaco-1663-06.jpgAz üzenet megmaradt, nem szabad feladnunk a küzdelmet, hiszen, ha egy kisfiúnak sikerülhet, akkor nekünk pláne. Egy rajzfilm, ami élni tanít és arra, hogy a barátok mindennél fontosabbak. Felhőtlen kikapcsolódás a rajongók és a kisebbek számára is, ne hagyjátok ki!

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Peanuts_Movie, https://www.imdb.com/title/tt2452042/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=driJsXYhip8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/peanuts-139278.html
Bluray megvásárolható: Snoopy And Charlie Brown - The Peanuts Movie [Blu-ray] [2015]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

vígjáték animációs film felnőtté válás Blue Sky Studios