2020. feb 03.

Wallace és Gromit péktelen krimije

írta: Emerald Dragon
Wallace és Gromit péktelen krimije

Wallace and Gromit: A Matter of Loaf and Death (2008)

000edea9-1210.jpgKutya és gazdája 2008-ban visszatértek egy újabb szösszenetnyi epizód erejéig, miután a mozivásznat is megjárták. Ezúttal egy vérbeli krimivel jelentkezett Nick Park, a legutóbbi vegán horror sikerén felbuzdulva. A mű csak a BAFTA díját tudhatja magáénak, de azért érdemes róla néhány szót ejteni. Az A Matter of Loaf and Death is játék a szavakkal, a szituációkkal és a figurákkal.

wgdownhilltrailer.jpgWallace egy csöppnyi pékséget tudhat magáénak a kisvárosban. A feltaláló nem csak megőröli a gabonát, de a friss tésztát a pékségbe, majd onnan a kenyeret házhoz is szállítja. A teljes körű szolgáltatás igencsak népszerű, pláne, hogy a szakma kihalóban van. Egy titokzatos sorozatgyilkos garázdálkodik Anglia ezen területén, áldozatai pedig különös módon csak a péksütemények készítői kerülnek elő.

wallce.jpgMiután Wallace kalandos módon megmenti az egykori Babe-o-Lite hölgyeményt, egy kellemes románc indul meg a nő és közte. Gromit azonban sejti, hogy valami nem gömbölyű a nő szándékai mögött, és nem csupán a furcsán viselkedő pudlija miatt érzi az ellenszenvet. Nincs más hátra, mint ezúttal is gazdája testi épségének megőrzéséért küzdeni.

mv5bzjjmogyxywitodc2ms00yjmyltliymetmgjmmtg3mzu1ztvmxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpgAz A Matter of Loaf and Death egyszerre romantikus szerelmi dráma és vérfagyasztó bűnügy, melyet kénytelen-kelletlen Gromitnak kell felderítenie. A veszélyes küldetés véghezviteléhez váratlan szövetségesre is talál, de ez nem mindig segít a helyzetén. A kutya ugyanis kezdetektől felfigyel Piella Bakewell gyanús tevékenységére, és igyekszik kinyomozni, mi bújik meg a testes asszonyság beteg elméjében.

furry_liquid_better.jpgAz Aardman Animations kiváló rendezője ezúttal is kiválóan mozgatja a figurákat és facsarja a történetet, mely egyszerre válik izgalmas krimivé és szórakoztató vígjátékká. Hiszen a karakterek igazi sztereotípiák, kifigurázott jellemek, akik mindig valami turpisságon törik a fejüket, vagy épp a rózsaszín ködtől nem veszik észre a másik valós céljait. Ekképpen a hangulat frappánsan hullámzó, a gyurmaszereplők kifejezők, de csak mi érthetjük ezeket a jeleket. Akad itt Ghost és Vissza a jövőbe paródia, némi utalás a Batman filmekre, de még az Alien hátborzongató jelenetei is felvillannak. A stop motion kiváló lehetőséget nyújt számára, hogy újabb izgalmakkal ajándékozza meg a nézőközönséget.

x1080_1.jpgReméljük, hogy újabb kalandokban is lehet még részünk, és Wallace és Gromit még visszatérnek legalább egyszer a filmvászonra. A történetek és a karakterek ugyanis a mai napig megdobogtatják a szívünket, és mosolyra húzzák a szánkat. Örökérvényű és örökzöld szereplők születtek meg egykor, így nem szabad őket sokáig parlagon felejteni.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Matter_of_Loaf_and_Death, https://www.imdb.com/title/tt1118511/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=01ok_56AXU4
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/wallace-and-gromit-a-matter-of-loaf-and-death-47171.html
Bluray megvásárolható: Wallace And Gromit The Complete Collection [Blu-ray]
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi vígjáték Nick Park stop motion animation Aardman Animations