2020. jan 27.

A hit és a tudás börtönében: The Secret of Kells

írta: Emerald Dragon
A hit és a tudás börtönében: The Secret of Kells

The Secret of Kells (2009)

6a00d8341c630a53ef0133ec57f0d5970b.jpgAz animációnak nem feltétlenül szükséges valósághűnek lennie, sok esetben elég, ha a kifejezőeszköz azt mutatja be, amit üzenni szeretne. Különösen igaz ez a legendák, mítoszok és mesék elbeszélése esetén. A Codex Cenannensis egy olyan könyv, mely a kereszténység előtti ír nép hagyományait dolgozza fel. Az angol nevéből ered az animáció címe is, melyet a film feldolgozik. A The Secret of the Kells izgalmas legendát elevenít fel nekünk Crom Cruachról.

the-secret-of-kells-header.jpgBrendan fiatal legény, aki az apátság falai között élte le az életét. Nem nagyon volt más választása, mert nevelője és nagybátyja az apát maga. Annak ellenére, hogy szigorú, vallásos neveltetésben részesült, őt mégis inkább az izgalmas olvasmányok érdeklik. Kedvenc hőse Aiden testvér, aki az egyik legcsodálatosabb könyv elkészítésén ügyködik. Ám a rokona nem nézi jó szemmel, hogy a fiú csupa kalandvágy, számára az apátság erődjének befejezése sokkal lényegesebb, mert az északi barbárok bizony csak pusztulást hozhatnak népére.

master.pngAmikor Aiden visszatér, és kiderül, hogy a könyv még nincs teljesen kész, sőt, segítségre volna szüksége a legfontosabb oldal, a Chi Rho befejezéséhet, Brendan kapva kap az alkalmon, és kész a sűrű, sötét erdőbe is bemerészkedni, hogy teljesítse küldetését. Ott azonban nem várt barátra lel, aki egy erdei tündér. Azonban nagybátyja természetesen eltiltja az ilyen jellegű megmozdulásoktól, de semmi nem állíthatja meg a fiút, még a szobafogság sem jelent akadályt a számára.

secret-of-kells-2.jpgA történet meglehetősen bájos, kalandos, ugyanakkor kimondottan mitologikus, így tele van logikai bukfenccel, de ezen természetesen nem akadunk fenn. A fontos inkább az üzenet és a csodálatos grafika, amely az animációt belengi. Mivel egy ősi kódexből merítkezik a mű, ezért a látványvilága is ennek megfelelő, inkább díszes és cicomás, mintsem a valósághoz közelítő. A főszereplők kerültek részletesebb kidolgozásra, alakjuk lekerekített, azaz hiányzik belőlük az él, ami aztán a vikingek esetében dominál a szerves sisakok és hegyes kardok esetében. Az ellentétet erősíti a színek megválasztása is, mert az apátság falain belül és az erdőben az élénkség, a portyázóknál pedig a fekete utalja az emberek megjelenítését.

secret-of-kells_668_330_80_int_s_c1.jpgTermészetszerűleg a könyv és a mesék világa az, ami a leginkább csodálatos megjelenítésű, de azoknál is kihangsúlyozzák, hogy nem kell szó szerint venni a látottakat, csupán egy idealizált jelenetet fogalmaznak meg. Azaz a cselekedetet és a szándékot figyelni, illetve a végeredményt, nem a részleteket.

42050-secret-kells-what-remarkable-animated-feature.jpgA The Secret of the Kells esetében a fókuszban a könyv elkészítése áll, a legenda megőrzése, az eszköz pedig reménnyé válik a vallásosak kezében. Hiszen csupán szimbólum ez a kódex, nem más, a nép fennmaradásának záloga a hagyományok megőrzése, az írott szó továbbadása. Ezért lényeges elem, hogy a Book of Kells egy bizonyos oldala ne csak elkészüljön, de azt ábrázolja, ami a legfontosabb ezekben az időkben: a fény győzelmét a sötétség felett. 103918.jpgNyilvánvalóan a tudatlanság és a tudás, a gonosz és a jó, a nyers barbárság és a tanult ember állnak egymással szemben. Ahogyan ez vallásos értelemben is érthető lehet, ha belegondolunk, hogy az írek mennyire komolyan veszik a hitüket.

maxresdefault_85.jpgAzon túl, hogy a bizalomról és a reményről tart nekünk mesés szónoklatot a The Secret of the Kells, rámutat egy másik jelenségre is. Hiszen az apátság falai között s szerzetesek csak látszólagos biztonságban lehetnek, a bezártság csak illúziót nyújt számukra. Valójában sokkal nyitottabbak kellene lenniük, úgy fejlődhetnek, ismerhetik meg a környezetüket és nyithatnak más népek, illetve a sajátjaik felé. A tudás ugyanis a nagyvilágban van, nem korlátozható falakkal és erőddel. A konfliktus most is érvényesnek mondható bizonyos államok esetében, tehát örökérvényű megjegyzés.

wolfwalkers_trailer_a-580x326.jpgA francia-belga-ír koprodukciót Tomm Moore rendezte, róla a későbbiekben is olvashattok, hiszen a Song of the Seat is elhozom majd nektek. Akik viszont követnek, a The Breadwinner című, az Anilogue-on tavaly bemutatott alkotás producere is ő volt. Az animációt elsősorban a történelmi fantasy kedvelőinek ajánlanám, és azoknak, akik kedvelik az ilyen típusú ábrázolásmódot.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Secret_of_Kells, https://www.imdb.com/title/tt0485601/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1loFwicUtzc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/the-secret-of-kells-50294.html
Bluray megvásárolható: The Secret of Kells [Blu-ray] 
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia ír belga félelem legenda mitológia teológia animációs film természetfeletti Anilogue