Tánya a világ ellen!

69335205_213094709678053_2901161464006795193_n.jpgVannak olyan sorozatok, melyek elsőre is igen ütősek, aztán a folytatásukkal kapcsolatban sokáig hallgatnak vagy sosem jön el a második évad. Aztán akadnak olyan animék is, ahol egy compilation filmmel szúrják ki a szegény rajongók szemét, amíg újabb epizódokra szomjazunk. De mostanában divat lett az is, hogy egy egész estés kötéssel ajándékozzanak meg bennünket, mely olykor csak egy mellékszálat, de ritka esetekben valódi folytatást is tartalmazhatnak. Tánya, a reinkarnálódott hivatalnok sztorija 2019-ben ez utóbbit nyerte meg, bár a feliratos verzióra jó sokáig kellett várnunk. A The Saga of Tanya the Evil: The Movie (Gekijouban Youjo Senki) azonban megérte a rá fordított időt.

youjo-senki.jpgNos, Tánya igencsak magasra küzdötte fel magát a hadseregben, és kivívta magának a legfőbb vezetők tekintélyét és megbecsülését is. Természetesen akadnak, akik sanda szemekkel követik a munkásságát és menetelését, hiszen ennyire számító, gonosz lénnyel még sohasem találkoztak. A páratlan elme ráadásul egy kislány és a 203. egység parancsnoka.

euv7ww5qzxn31.pngA hős azonban egy pillanatra sem pihenhet meg, ahogyan az egyik győztes csatát megvívja, és bátran az ellenséges vonalak mögé merészkedve megostromolja annak főhadiszállását, végül hazatér, hogy kifújja magát, a következő percben egy furcsa küldetés résztvevőjeként találja magát. Bár az egész hadműveleti terv az ő ötlete, mégsem rajong a végkifejletért. Úgy tűnik, a felsőbb lény, akit csak X-nek nevez, valóban nem hagyja őt a békés hétköznapok nyugalmába merülni. Ehelyett ádáz csatát kell vívnia egy kegyetlen ellenféllel, aki személyesen az ő életére tör.

maxresfault_12.jpgA háború legdurvább áldozatai közé természetszerűleg az árvák tartoznak. Azok pedig különös bosszúkat forralnak, hiszen nem engedhetik, hogy a egyetlenségek megtorlás nélkül maradjanak. Nyilvánvalóan könnyebb dolga van az ilyen szándék véghezviteléhez egy magas rangú katonának, pláne, ha a csaták még javában tartanak. 0009e2a1_4390040.pngAzonban a harag némileg megkérdőjelezhető tanácsadó, nem is beszélve arról, hogy az indulatokat nehéz kordában tartani. Az összecsapások hevében nem csak két fél párbaja a lényeg, hanem számtalan katona vesz részt a műveletben. Egy parancsnok, ha otthagyja az egységét, vagy egy katona, ha a saját feje után megy, könnyedén a holtak vagy a vesztesek oldalán találhatja magát.

99vkvcd1urm31.pngA The Saga of Tanya the Evil: The Movie központi témája ez a pár mozzanat, amelyek igencsak fontosnak mondhatóak. Arról nem is beszélve, hogy nem csupán háború esetén érvényesek. Az elvakult bosszúvágy csak ideig-óráig csillapíthatja a szomjunkat, de az érzések és a holtak bizony később is megmaradnak. Eredményük csak az üresség lehet. ae8886a82adc58f4a774b0dd22d88888d293d3acr1-1280-720_raw.jpgEzzel párhuzamosan viszont olyan események is bekövetkezhetnek, amelyeket később megbánunk. A csapatmunka ugyanis a legtöbb ilyen helyzetben elkerülhetetlen, a járulékos veszteségek viszont ördögi örvénybe keverhetnek bennünket. Az erőszak erőszakot, a bosszú bosszút, a halál újabb halált szül, akinek pedig nincs gyomra ehhez vagy képtelen tartani az iramot, az lemorzsolódik.

youjo_senki_movie-5d9793a6dfe1d.jpgEzek az eszközök csak egy igazán morál és erkölcs nélküli elmének nyújthatnak valós segítséget. Mindenki más sérülni fog, vagy elvész a nagyok játszmájában. Az önző viselkedésnek ugyanis nincs helye a háborús helyzetekben. Amikor a túlélés vagy a győzelem a tét, nem szabad, hogy elragadjon bennünket az indulat, mert egy országot vagy egy csapatot veszthetünk el időközben.

maesdefault_1.jpgA karma persze ezúttal is jelen van, melyet megerősít az új karakter érkezése, valamint a felsőbb vezetők intelligenciája. Mert a sakkjátszmákat csak úgy lehet lejátszani, ha minden eshetőségre gondolunk és alternatív tervekkel is készülünk. Könnyen a saját csapdánkba sétálhatunk, ha nem számolunk mások gondolkodásával és terveivel. Különösen érvényes ez akkor, ha a sorsot hívjuk ki magunk ellen, és olyan szituációkkal próbálunk szembe vizelni, melyek természetszerűleg biztosan bekövetkeznek majdan.

0009e273_2934940.pngA The Saga of Tanya the Evil: The Movie remek folytatása a sorozatnak, és ügyesen nyitva is hagy olyan szálakat, melyekre már egyébként is kíváncsiak voltunk. Az alkotógárda ezúttal is ugyanaz maradt, mint az előzmények esetében. Ami tökéletes, mert mind a képi világ, mind a zene, mind a rendezés a helyükön voltak. A Studio NUT ott vette fel a fonalat, ahol előzőleg abbahagyta, így kivételesen egy elvárt cselekményben részesülhettünk.

MYTH & ROID: Remembrance

ok6w_kokdtoqqqldbiopaglskruezrctynyyh5uw20m.jpgNem kérdés, hogy a The Saga of Tanya the Evil követésre alkalmas, és a beharangozott film tökéletesen teljesített. Immár csak az újabb évadot kell kivárnunk, hiszen az egyik legizgalmasabb alkotás ebben az évtizedben. Külön köszönet az új ellenfélért, aki végre felért Tánya gonoszságához és képességeihez. Nem fogtok csalódni, ha megtekintitek.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Saga_of_Tanya_the_Evil:_The_Movie, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20509
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=agUXXXYvAgM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/saga-of-tanya-the-evil-movie-322972.html
Bluray elérhető: még nem
Kapcsolódó anime: Youjo Senki

Smaragd Sárkány