2020. jan 17.

Vegán Vérnyúl a pácban

írta: Emerald Dragon
Vegán Vérnyúl a pácban

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)

470061.jpgMiután párszor elkalandoztam a stop motion irányába, nem hagyhatom ki az egyik Oscar-díjas alkotást, Nick Park remekművét, a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylényt. A Shaun, a bárány és a farmonkívüli kapcsán úgyis beharangoztam, hogy végigbicegek a rendező munkásságán, így természetes volt, hogy ezzel is foglalkozom majd. Mivel a címszereplők első nagyfilmje, ezért igyekszem alaposan a nagyítóm alá venni.

20071004wallacean.jpgLady Tottington egy csöppnyi városban él, ahol a lakók egytől egyig ismerik egymást. Minden évben összehívja a népet, hogy ki-ki bemutathassa veteményese büszkeségét, melyet egy versengés követ. A legszebb termés ugyanis jutalmat érdemel. Éppen ezért mindenki igyekszik ápolni és védeni a féltett kincseit, melyhez hathatós segítséget nyújt a feltaláló Wallace, és kutyája, Gromit szolgáltatása. wallaceesgromit_viktor.jpgAz Anti-Pesto (kártevő-ellenes) berendezés a legkisebb jelre is riasztja bátor hőseinket, akik humánusan számolnak le az éhenkórász jószágokkal. Amikor a nemes hölgy birtokán elszaporodnak a nyulak, a férfi és hűségese ebe a helyszínre sietnek. Lord Victor Quatermaine azonban nem híve ennek a finomkodásnak, ő puskával próbálja a rágcsálókat jobb belátásra bírni, amikor Wallace Nyuszívó 6000-ese hamar véget vet a buzgólkodásnak.

wallace-es-gromit-es-az-elvetemult-vetemenyleny--9884.jpgMivel a nemes úr Lady Tottington kezére és vagyonára is pályázik, így különösen mély ütésként éri a kudarc. Feltalálónk úgy dönt, a probléma gyökerét támadja meg és az Elme elmeszelő készüléket veti be a nyulacskák agymosására. Hiszen ő maga éppen súlyfeleslegével, sajt iránti sóvárgásával küzd, ezért próbát tesz az apróságok agyával. Szerencsétlenségére rossz kart is meghúz, így a jószágok tudatának egy része helyet cserél Wallace-val. A pórul járt nyuszit gondosan karanténba zárják, de másnapra egy vérnyúl kezdi el tizedelni a békés város lakosságának zöldségeit.

wallaceesgromit_vernyul.jpgAz Aardman Animations és a DreamWorks Animations közös produkciója a 78. Oscar-díj átadó gálán elnyerte a szobrocskát és az Annie-díjakat majdnem mind bezsebelte. A Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény zseniális történet lett, mely nem csupán egyedi, de ügyesen ötvözte és fricskázta a klasszikus amerikai mozit. Hiszen a műben számtalan utalást találhatunk. Nem csak Victor Quatermaine nevére érdemes odafigyelni, de a stílusokra, öltözködésekre és hajviseletekre is. Ekképpen ismerhetünk fel jeleneteket, szituációkat Mary Shelley Frankenstein-jéből, a King Kongból, a Top Gunból, a Hihetetlen Hulkból, de természetesen a vérfarkasos horrorok sem maradnak érintetlenül.

wallace-es-gromit-es-az-elvetemult-vetemenyleny--9883.jpgNick Park ezúttal is fantasztikusat alkotott, és e műve az első vegetáriánus horrorfilmnek is tekinthető. A vérnyúl ugyanis nem emberi húsra éhezik, hanem zöldségek pusztításával tartja rettegésben a városka lakóit. Így az eszközök is hasonlóan módosulnak, egy arany répát próbálnak meg felhasználni a legyőzéséhez. A fenyegető terror árnyékában ott rejtőzik a másik versengés is, ahol az erőszakos karakter és a humánus Wallace vívnak virtuális párbajt a nő kezéért. Mindehhez asszisztál kedvenc Gromitunk, aki lépten-nyomon igyekszik megmenekíteni gazdáját a bajból.

wallaceesgromit_munka.jpgA végeredmény kacagtató, szórakoztató, izgalmas és pörgős. A nyulak végtelenül aranyosak és tökéletes a kontraszt, mely rámutat, ki is a valódi szörnyeteg. Ügyesen ábrázolja, hogy ez mindig nézőpont kérdése, mert az ártatlan jószágok ugyanúgy sakkban tarthatják a népet, mint egy őrült vadász, aki vért kíván serkenteni. Ki tudja, milyen szörnyűség kerekedne ki, ha a rágcsálók agyát átmosva más táplálkozásra szoktatnánk őket. Ugyanez a helyzet a fordítottjával is, ha egyoldalúan étkeznénk, hasonló katasztrófához vezetne.

wallace-and-gromit-9.jpgLegalábbis a történet szerint, amely célja egyértelműen a kikapcsolódás. A Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény minden korosztály számára vidám perceket hozhat, így bátran merem ajánlani. Nem is beszélve arról, hogy minden idők legtöbb bevételét hozó gyurmanimációinak listáján az előkelő második helyet követelte ki magának.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_%26_Gromit:_The_Curse_of_the_Were-Rabbit, https://www.imdb.com/title/tt0312004/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wrqRv0s5McU
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/wallace-es-gromit-az-elvetemult-vetemenyleny-44004.html
Bluray megvásárolható:Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit Blu Ray [Nordic Import]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

paródia vígjáték dráma DreamWorks Oscar-díj Annie-díj Nick Park stop motion animation Aardman Animations