2019. dec 20.

A feltaláló és kutyája: Wallace és Gromit

írta: Emerald Dragon
A feltaláló és kutyája: Wallace és Gromit

Wallace and Gromit (1989, 1993, 1995)

wallace_gromit_posed_1-h_2017.jpgFurcsa belegondolni, hogy a gyurmanimáció a mai napig életképes és látványos alkotásokat tud létrehozni. A 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alkalmával jutott eszembe, hogy Shaun, a bárány, eredetileg egy mellékszereplője volt egy kedves műnek, amellyel még 2000 környékén találkoztam. Így előhalásztam a polcomról a Wallace és Gromit DVD-met, hogy írhassak nektek három mókás történetükről.

wg_dia_de_folga.pngWallace egy bohókás feltaláló, aki mindenfelé kütyüt összeszerel, amivel megkönnyítheti az életét vagy pénzt tud vele keresni. Hűséges társa Gromit, a házikutya, aki nem csak az otthon melegét, de főhősünk testi épségét is igyekszik megóvni. Első közös kalandjuk során, az A nagy sajttúrában Wallace szokásos uzsonnája fogyasztására készül, amikor ráeszmél, hogy ugyan keksze bőven akad, de a sajtja sajnos elfogyott. Mivel igazi lángelme, így kitalálja, hogy a Hold biztosan sajtból van, és ideje volna megkóstolnia. Ezért épít egy űrrepülőt, hogy pikniket rendezzen odafenn. A lakatlannak hitt égitesten azonban nem egészen arra bukkan, amire várt.

177020270_jpg_gallery.jpgAz A bolond nadrág Gromit születésnapi ajándéka, mellyel gazdája bármikor elküldheti őt sétálni. A szerkezet viszont másnak is szemet szúr, hiszen alternatív felhasználása is lehetséges. Shaun a harmadik rövidfilmben, az A birka-akcióban debütált, amikor főhőseinkhez menekült egy ádáz fenevad elől.

b50d0b44a897147fbd4be8f47d52764a.jpgNick Park munkássága 1989-ig nyúlik vissza, amikor a Wallace és Gromit első epizódját létrehozta. A nevéhez fűződik a Sumák Dumák is, melynek történetében a háziállatok szólítják meg a nézőket. A gyurma animáció a mai napig népszerű, sőt, összesen négy Oscar-díjat hozott a rendezőnek. A három rövidfilm és a két „évadot” megélt sorozat után két egészestés animációt is készített Park, Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény, valamint Wallace és Gromit: Vekni és hunyni címekkel. A kis bárányunk pedig öt sorozattal és két filmmel büszkélkedhet. Ezek mellett a Csibefutam is a zseniális író, rendező és producer munkásságának köszönhető.

mv5bnjiyywmwowmtywe4zs00nmjkltkynwitnjrkzdhlodc2mjuxxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgAz animációs technikák közül az egyik legmacerásabb és időigényesebb a gyurma és stop motion kombinálása. Hiszen kockáról kockára kell a tökéletes jeleneteket megformázni, a helyszín és a figurák újabb és jobb beállításokat, finomhangolásokat igényelnek, így lassan készül el a végeredmény. Ám sohasem elég, hogy rengeteget dolgoznak egy-egy alkotással, fontos az is, hogy a történet is megfelelő legyen, a hangulatot és a figurákat eltalálják, a hangok a helyükre kerüljenek, ne legyen ügyetlen és esetlen a karakterek mozgása és háttere. Akárcsak a rajzfilmek esetében, itt is személyiséggel szükséges felruházni az alakokat és nem árt, ha némi jellemfejlődés is kavarodik a történetbe, nem beszélve a csavarokról, csattanókról és a gondosan időzített gag-ekről. Ehhez már csak a megfelelő szinkronszöveg elengedhetetlen, amitől végül ütős sikert érhetünk el.

wallace-und-gromit-alles-kaese.jpgA Wallace és Gromit esetében nem csupán a főszereplők eltaláltak, de a csatlakozó környezet is részletesen kidolgozott. Apró fricskák, korhű berendezések és társadalomkritikai elemek színesítik a három mókás történetet, melyek során még a felnőttek is megfeledkeznek arról, hogy fiataloknak szánták az alkotásokat. Az apró csipkelődések, az ügyetlenkedések és a fantasztikus találmányok, a lágy romantikus szál, az akcióval és vígjáték elemekkel tarkított gyurmanimációk végtelenül szórakoztatóak és megunhatatlanok.

zzblumsznaptbig.jpgVégszóként csak annyit mondhatok, hogy aki még nem ismeri Nick Park munkásságát (Aardman Animations), annak irány a mozi, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli kötelezőnek tekinthető, de kutassátok fel a Wallace és Gromit szösszeneteket is, mert megérik a fáradtságot. Hideg téli reggeleken és nyári délelőttökön kitűnő és könnyed kikapcsolódást nyújtanak mindenki számára.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_and_Gromit
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=08Z3djT0h7A
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/wallace-es-gromit-a-nagy-sajttura-3098.html, https://www.mafab.hu/movies/wallace-es-gromit-a-bolond-nadrag-3100.html, https://www.mafab.hu/movies/wallace-es-gromit-birka-akcio-3102.html
Bluray megvásárolható: Wallace And Gromit The Complete Collection [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

vígjáték animációs film Nick Park stop motion animation Aardman Animations