2019. dec 13.

Városi legenda: Boogiepop a megmentő

írta: Emerald Dragon
Városi legenda: Boogiepop a megmentő

Boogiepop and Others (2019)

boogiepop.png19 évvel az első feldolgozás után a Boogiepop Phantom franchise újabb adaptációval bővülhetett. Ezúttal a Boogiepop and Others című 1998-as regényt vették elő a Madhouse Studio berkein belül, hogy animét készítsenek belőle. Shingo Natsume (One Punch Man, Space Dandy) rendezése alatt megismétlődni látszott az a misztikus hangulat, mely egykor a sorozatot belengte, így kíváncsian faltam a hétről-hétre érkező részeket. Azonban az írással várnom kellett, míg leülepedtek a látottak.

MYTH & ROID: shadowgraph

boogiepop-02-27.jpgKirima Nagi ezúttal egyértelműen főszereplői státuszba küzdötte fel magát, hiszen az események ezúttal is köré csoportosulnak, azonban némileg eltérően az „előzményektől”. A Shinyou középiskolában furcsa és megmagyarázhatatlan eltűnések rázzák meg az odajárók életét. A háttérben egy gonosz lény ténykedése húzódik. A manticore emberi alakot viselő szörnyeteg, mely áldozatai energiájával táplálkozik és végül helyettesíti az illetőt a társadalomban. Azonban az éhség csillapíthatatlan, így újabb és újabb vadászatra kell indulnia, hogy az instabil gúnyát leválthassa.

boogiepop_wa_warawanai_09_large_25.jpgEgy másik történet szálon egy Imaginator nevű titokzatos lény fészkeli be magát a kiválasztottak szívébe, hogy aztán a vágyaikból, félelmeikből táplálkozva jusson erőhöz és hatalomhoz. Első látásra úgy tűnik, hogy a célpontok kívánságait igyekszik teljesíteni, de az ártó szándékra elég hamar fény derül.

dx92pxzu0aawg2q.jpgNagi mellett mások is érdeklődnek a különös események iránt. A Towa Organization is igyekszik információkat szerezni a manticore-ok, illetve az úgy nevezett echo-k tevékenységéről. A szálak a múltba vezetnek, amikor a lány betegen feküdt a kórházban és furcsaságokra lett figyelmes.

boogiepop-wa-warawanai-18-04-1.jpgVégül egy kifacsart fehér építmény jelenik meg a városban, mely a Hold Temploma nevet viseli és Babilon tornyaként emlegetik az abba betérők. A kitekert egyház mögött egy újabb szörnyeteg rejtőzik, hogy zavart és halált csempésszen a békés városlakók életébe.

boogiepop1talking.jpgNégy szálon zajlanak az események, melyek közül egy a múltba vezet vissza, három pedig a jelenben mutatja be a manticore-ok ténykedését. Miután a lények bemutatásával és elemzésével a Boogiepop Phantom kapcsán szándékosan nem foglalkoztam, inkább a mélyebb tartalomra helyeztem a hangsúlyt, így ezúttal róluk szeretnék bővebben értekezni. Ezt indokolja az is, hogy a problémák és a témafelvetések ugyanazok maradtak, csak a történetek lettek mások. Illetve ezúttal az echo-k, a manticore-ok és a Boogiepop Phantom jelenség eredete is előkerült.

Riko Azuna: Whiteout

d2s2melxgaanxvc.jpgA Boogiepop városi legenda, ahogy korábban is kifejtettem, a Paranoia Agent című animére emlékeztet bennünket. Bár a keletkezés ideje fordított, de a lényeges az, hogy egy élethelyzetre adott választ testesít meg a lény. Amikor a sarokba szorulunk és nem látszik kiút, jön egy misztikus kreatúra és megoldja a helyzetünket. Ami akár a halál egyik angyala, istensége is lehet, hiszen a legegyszerűbb megoldást és menekülést egyértelműen az nyújthatja. Ezúttal nem is kell nagyon félelmetesnek lennie, hiszen a higgadtság, a nyugalom és a sérthetetlenség, valamint a villámgyors mozgás, a fémhuzalok bravúros forgatása eléggé meggyőznek bennünket, hogy valami természetfeletti dologgal találkoztunk. Mennyivel jobb, ha ez a figura intézi el a gondjainkat, melyek valójában szörnyetegek, és nélkülük jóságosak volnánk és semmi problémánk nem merülne fel…

horriblesubs_boogiepop_wa_warawanai_2019_03_720p_mkv_snapshot_01_51_2019_01_14_19_54_06.jpgAz echo, avagy visszhang, ahogyan a neve is mutatja, egy másolat az emberről. Különleges alkalmakkor keletkezik, és külső erő behatására, amikor valaki bajban van. Nem tud mit kezdeni a létezésével, hiszen céltalan is üres. Akkor szűnik meg ez az állapot, ha az eredeti személy megnyugszik, teljessé válik, a problémái megoldódnak, félelmei feloldódnak. nem veszélyes, de nélküle az ember apatikusan viselkedik, hiszen elveszti az egyik eszenciáját. Tudományos szempontból egyfajta klónnak tekinthető.

boogiepop-wa-warawanai-4.jpgA manticore egy emberevő szellem, amely áldozatát elfogyasztva elnyeli annak energiáit és felveheti az alakját. Azonban ez a gúnya nem a sajátja, így kénytelen újabbat vadászni magának. Nyughatatlan lény, egyetlen célja a táplálkozás, és ezért bárkivel képes társulni. Újabb test nélkül végül elpusztul.

Riko Azuna: Sayonara

boogiepop_wa_warawanai_14_large_06.jpgA Boogiepop and Others hangulata hasonló az első sorozatéhoz, de kevésbé komor a színek tónusa. Hidehiko Sawada eddig csupán az animációért felelt, ezúttal a karakterek dizájnjáért felelt. A munkája meglepően gyönyörű, kissé ellentétes is azzal a témával, amelyet érint az anime. Shigemi Ikeda (Afro Samurai, Bubblegum Crisis: Tokyo 2040, Gantz, Inuyasha, My Hero Academia) és Yukiko Maruyama (Gunslinger Stratos: The Animation, One Punch Man, Overlord) művészeti vezetésének köszönhetően a képi világ jóval élénkebb, mint az előzmények esetében. A kulcs viszont a zenei anyagban (Kensuke UshioA Silent Voice, Liz and the Blue Bird, DEVILMAN crybaby) keresendő, hiszen nem csupán irodalmi, de egyéb művészeti utalásokkal találkozhatunk az epizódok során.

w3z4gcg.jpgA Boogiepop Phantom esetében is észrevehettétek, hogy izgalmas, fülbemászó dallamok csendülnek fel, illetve Poom Poom karaktere kapcsán mindenkinek eszébe juthatott Pán Péter története. Ezek a finom és fontos játékok a vágyak, félelmek és szorongások apropóján ezúttal is folytatódnak. Ahogyan a mély lélektani elemzés is kissé nehezen emészthetővé, ugyanakkor elgondolkodtatóvá varázsolja az idei adaptációt.

Boogiepop wa Warawanai OST Compilation

boogiepop-and-others-anime-teaser-video-destaque.jpgMindent összevetve ezúttal is csak ajánlani tudom a művet, az új anime hasonlóan élvezetes, mint a legutóbbi. Ahelyett, hogy komor tónusával sokkolna bennünket, inkább a történetekre helyezi a hangsúlyt, a rejtélyekre, amelyek az echo-k, a manticore-ok és Boogiepop legendájára.

Értékelésem: 8,5/10

Értékelésem: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21201, https://en.wikipedia.org/wiki/Boogiepop_and_Others
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=J9tu253SOas
Mafab link: -
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror halál félelem anime rejtély fantázia mitológia természetfeletti városi legenda science-fiction Madhouse Studio Kensuke Ushio