Amikor a mackók megszállták Szicíliát…

1535537_jpg-r_640_360-f_jpg-q_x-xxyxx.jpgHa valaki emlékszik még, az egyik legelső alkotás, amiről írtam, az A Vörös Teknős volt. Akkor említettem is, hogy magyarok is közreműködtek a film elkészítésében, a Kecskeméti Animációs Stúdió. Ugyan nekem maga a mű nem nyerte el a tetszésemet, de a látványa valóban kiválónak minősült. Az Anilogue idei tárházában szerepelt egy újabb munka, melyben az említett alkotók is részt vettek, ezúttal a Medvevilág Szicíliában került a Francia Intézet vásznára. Az olasz-francia koprodukciót Lorenzo Mattotti rendezte, akit inkább képregényeiről ismerhetnek a rajongók. Együtt dolgozott Neil Gaimannal a Hansel and Gretelen.

3078394_jpg-c_1240_610_50_50-f_jpg-q_x-xxyxx.jpgValószínűleg kevesen emlékeznek arra az időszakra, amikor Szicíliát megszállás alatt tartották a medvék. Szerencsénkre akad két vándorszínész, akik egy barlangba tévedve előadják a történetet az ott lakó öreg mackónak. A meglett korú állat figyelmesen végig hallgatja Gedeonet, aki elmeséli, mi sarkallta arra Leander (Léonce) királyt, hogy a hegyek közül a városok irányába vezesse népét. Egykor nagyon boldog apuka volt, azonban a fia eltűnésével igencsak megkeseredett a hangulata. Azonban tanácsnoka unszolására nekiindultak, hogy élelmet keressenek és megtalálják az ifjú bocsot.

ours-sicile-camilleri.jpgÚtközben szembe kellett nézniük a Szicíliát irányító kegyetlen zsarnokkal, akit egy félős mágus támogatott. Azonban a gonosz oldaláról végül a medvékhez állt át, így csodálatos győzelmet arattak, és rövid ideig az ország helyrepofozásával foglalkoztak. Azonban egy idő után nyomtalanul eltűntek és közel száz éve egyetlen medvét sem láttak a vidéken. A titkok felgöngyölítéséhez az öreg mackó próbál némi információval szolgálni, cserébe a bájos történetért.

cq5dam_web_738_462.jpgDino Buzzati gyerekeknek szóló regényéből a Prima Linea Productions adaptált animációs filmet. A történet hangulata elsősorban a fiatalabb korosztálynak szól. Bár a látvány kimondottan elnagyoltan kidolgozott, a formák eléggé szögletesek, a tónusok pedig eltúlzottak, a végeredményre nem lehet panaszunk. A gördülékeny rajzok nem szabnak gátat a képzeletnek, a cselekmény nem unalmas, hanem dinamikusan tart a végpontja felé. A zenéje bájos, de az indokolatlanul táncra perdülő medvéken felnőttfejjel nehéz túllendülni. Szerencsére ez az egyetlen pont, amibe igazán bele lehet kötni, egyébként kellemes élményt nyújt a Medvevilág Szicíliában.

bears.jpgMaga a történet nem klasszikus, inkább egyedinek mondható, nem fröcsög a vér, az ijesztgetések helyett varázslatok oldják fel a készülő feszültséget. Nincsenek Disneys halál-jelenetek sem, ami az apa-fiú kapcsolatokra oly’ jellemző klisé. Helyette egy kedves kis mesébe csöppenünk, emberszerűen viselkedő medvékkel találkozunk, akik megpróbálnak civilizálttá válni, hogy aztán maguk is megrészegüljenek a hatalomtól és a gazdagságtól.

capture_d_e_cran_2019-05-10_a_17_06_13.pngNincs túlbonyolítva az üzenet, a boldogság sosem a pénzben keresendő, hanem a gyökerekben, a családban és az örökségben. Ne akarjunk olyanná válni, mint mások, próbáljunk meg a saját útjainkon járni és egyedül boldogulni. A saját álmaink jóval fontosabbak, mint amit a reklámokban láthatunk. AZ összefogás persze segít átlendülni az akadályokon, de sosem szabad megfeledkezni arról, kik is vagyunk, honnan is származunk.

790743654.jpgA kedves kis mese kimondottan szórakoztató, ügyesen felépített, nagyjából három részre tagolták az alkotók. Az egészet keretbe rendezi a bárd, aki kísérőjével a barlangba téved. Az elején a múlt fedezhető fel, Leander király menetelése a trónig, majd az azt követő paradicsom megromlása. Végül a tanulság következik, melyhez ugyancsak varázslatos út vezet. A lezárás pedig visszatérít bennünket a jelenbe és csalafinta módon fészkeli be magát a gondolataink közé.

a1crmgzbrkl.jpgEz a játékosság kimondottan bájos és szerethető, ahogyan az Asterix kalandjait idéző próbatételek is, melyekkel a mackók szembesülnek. Van itt vendéglő, démoni ellenfél, vadkanok és nyughatatlan szellemek is. Azonban a halál-gondolat ugyancsak lágy formában jelenik meg, az a gyász, mellyel a Disney gyakran manipulál bennünket, itt nem követel érzelmeket magának. Ez pedig egy igazán újszerű megközelítés, amely a jó pontokat gazdagítja.

982bb0b853e1966731fe9a63f6da35e1.jpgUgyan felnőtteknek nem feltétlenül ajánlom a Medvevilág Szicíliábant, de azt sem mondanám, hogy érdemes kihagyni. Ha a gyermeketeket szeretnétek valami kellemes mesével megismertetni, akkor vigyétek el bátran a moziba. Én a Francia Intézetben láttam, lehet, hogy ott még el is csíphetitek. Mindent összevetve, klasszisokkal jobb élményt nyújtott, mint az A Vörös Teknős, nem bántam meg, hogy megtekintettem.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bears%27_Famous_Invasion_of_Sicily_(film), https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bears%27_Famous_Invasion_of_Sicily, https://www.imdb.com/title/tt6284064/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1I866W2uzho
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/la-fameuse-invasion-des-ours-en-sicile-324516.html
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány