2019. nov 14.

Az élet, a világmindenség, meg minden… Edit és én

írta: Emerald Dragon
Az élet, a világmindenség, meg minden… Edit és én

Technotise - Edit i ja (2009) (Technotise - Edit és én)

opening-scene.jpgMég a Cinegore írójaként merült fel az ötlet, hogy ne csupán a klasszikus animéket vegyem számba, hanem egyfajta világkörüli úton induljunk el, és környező országok animációs termését is szüreteljük le az olvasóinknak. Szerbiába is betekintettem, hiszen ismertem egy művet, mellyel szívesen megismertettem volna a kíváncsi szemeket. Természetesen a science fiction is szóba jöhetett akkor már, nem korlátozódtunk a horror és a thriller területekre. Így került képbe az Edit és én, melynek elsőre megkedveltem a furcsa világát, mert meglepett, hogy mennyire fantasztikus művek születhetnek meg a közelünkben.

iglzg-tgb71wvcf48-full-image_gallerybackground-en-us-1540931343230_sx1080.jpgEdit egy fiatal egyetemista, aki pszichológiát tanulgat, de valahogy a vizsgákkal nem sikerül boldogulnia. Amúgy jóravaló lélek, van egy kedves párja, szereti a robot kedvenceit, és megsiratja őket, ha egy csúnya betegségben elhaláloznak. A suli mellett egy kísérletben segédkezik, amely során igazából nincs sok dolga, hiszen csak egy furcsa férfivel kell eltöltenie az időt, és szóra bírnia. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert bár az illető zseniális a matematikában, de a kommunikációban nem túl ügyes. edit03.jpgAbel ugyanis egykor fantasztikus felfedezést tett, képes volt egy olyan képletet leírni, amely az összes energiát magába foglalta. Egyetlen probléma csupán, hogy ahogy szert tett a tudásra, bezárkózott és az autizmus jeleit kezdte el mutatni. Így soha senki nem volt képes arra, hogy megértse a korszakalkotó képletet, csak nagyjából sejthették, hogy a felfedezés alapjaiban változtathatja meg a világot. mv5bnmjlnmq4y2qtoti3mi00ztlmltg5odctngnmn2y1y2m4y2yzxkeyxkfqcgdeqxvyndq4njqxna_v1.jpgEditnek csupán annyi lett volna a feladata, hogy időt töltsön a férfivel, hátha eléri őt, és megszólal mellette. Időközben egy szuperszámítógépbe is betáplálták az adatokat, amelyeket papírra vetett, azonban a programok újra és újra öntudatra ébredtek és lekapcsolták magukat. Ez pedig csak megerősítette a kormány gyanúját, miszerint egy nagyon fontos felfedezésről van szó.

edit02.jpgEdit viszont a vizsgákat is le szeretné tenni, így Herbhez, a dílerhez fordul, hogy szerezzen neki valamilyen tanulást segítő anyagot. Be is ültet a bőre alá egy új chipet, amely a neuronokhoz kapcsolódva gyorsítja, serkenti a memóriájából a tárolt információk előhívását. Ergo szinte fényképszerű emlékezőtehetséggel látja el arra az időre, amíg viseli a szerkentyűt. edits-wiring.jpgHárom hét pedig bőven elég, hogy megtanuljon mindent és megkapja a diplomáját… Arra azonban egyáltalán nem számít, hogy egy napon Ábel megszólal és beszélgetni kezd vele. Persze nem úgy, mint egy átlagember, de megindul a kommunikáció. A chip pedig egészen más módon kezd el működni, mint ahogyan várta tőle. Fenekestül felfordul az élete, és nehéz lesz eldöntenie, hogy jó választás volt-e tőle, hogy igénybe vett egy ismeretlen forrásból származó beültetést, de az sem biztos, hogy okosan döntött, amikor a kutatáshoz csatlakozott.

38248movie0.jpgAz Edit és én hangulata igazán különleges. Nem egy könnyed, akció dús sci-fit képzeljünk el, inkább egy elgondolkodtató, mélyebb műre számítsatok. Azon túl, hogy a látványvilága igencsak jól fantasztikus, hiszen a jövőben játszódik a történet, Belgrádban, képes megmozgatni a fantáziánkat is a kérdésekkel, melyeket a történet közben felvet.
mv5bnwvjmjkwogqtmdzizi00zmmwltg5zjatyjzmowewzwezmtkxxkeyxkfqcgdeqxvyndq4njqxna_v1.jpgAz öntudatra ébredt, tanulni és önmagát fejleszteni képes programok nem számítanak újdonságnak a mai világban sem. Régóta foglalkoztatja a tudósokat, a filozófusokat és az írókat is ez a küszöbön álló lehetőség. Bár helyesebb volna úgy fogalmaznom, hogy az előszobából lassan a nappaliba is behatol ez az identitás, hiszen jóval előrébb járunk ezen a mezsgyén, mintsem gondolnátok.

edit01.jpgMit kezdenétek egy olyan tudással, amelynek segítségével ismerhetnétek a világegyetem működésének pontos algoritmusát? Számotokra mekkora jelentőséggel bírna egy ilyen kozmikus felfedezés? Visszaélnétek vele, vagy előremozdítanátok az emberiség fejlődését? Esetleg magatokba zárnátok a tudást, mert túlságosan veszélyesnek ítélnétek meg mások számára? Képesek volnátok-e felelősséget vállalni azért, hogy ezt nem osztjátok meg másokkal, vagy épp azért, hogy olyanok is szert tehetnek a tudásra, akik esetleg önző céljaikra használják majd fel? Hol húzzuk meg a határt a tudósok kutatási szabadsága és a felfedezések veszélyessége között?

edit05.jpgIlyen és ehhez kapcsolódó problémákkal gyakran foglalkoznak a sci-fik, általában olyan közegbe helyezve a felvetéseket, amelyek egy eltúlzott realitást képesek a néző elé tárni. Hiszen gyakran nem könnyű elképzelni ezeket a lappangó és láthatatlan morális akadályokat, amelyek egy-egy kísérlet mögött húzódhatnak. Abban mindig nagyon biztosak a tudósok, hogy küszöbön állhat a korszakalkotó felfedezés, de korántsem egyértelmű, hogy mihez kezdenek majd vele. maxresdefault_80.jpgÉvezredek óta keresik az élet értelmét, a világegyetem mozgató rugóját, azt a képletet, mely egyetlen egyenletben képes leírni az összes lehetséges algoritmust, mert úgy talán kideríthető, hogy miért jöttünk létre, valamint mikor és milyen végzettel kell majd szembenéznünk. A legegyszerűbb ugyanis egyértelműen az volna, ha kiszámíthatóvá válna a jövő, és nem vakon indulnánk el olyan utakon, melyek végül zsákutcának bizonyulnak. Erre számtalan próbálkozás létezik, hiszen kicsiben ilyenek a matematikai, biológiai és kémiai modellek, amellyel meg próbáljuk jósolni egy ötlet, kísérlet, felfedezés lehetséges eredményét, vagy éppen bukását.

mv5bywrlnguwmgutmtmymi00njewltg5mgytyjbimmjhmwuzmzfhxkeyxkfqcgdeqxvyndq4njqxna_v1.jpgA morális szempontból érdekes megközelítés mindenesetre az, hogy a teremtő elő leírása milyen problémákat vet fel utólag. Mihez kezdenek a vallások és egyéb hiedelmek azzal, ha valóban minden teljesen racionális elvek alapján működik, eltűnik a misztikum, a magyarázat végül nem hagy kérdőjeleket maga után. A válasz pofonegyszerűnek tűnhet, hiszen egyelőre teljes képtelenségnek tűnik az elv és a matematikai algoritmus felfedezése. Minden elmélet, amely eddig felszínre került, idővel végül részben vagy egészben, de megdőlt. A pontos képlet ugyanis valószínűleg jóval bonyolultabb, és túl mutat az emberi intelligencián. Erre mutat rá az Edit és én is, mert még nem vagyunk készen a válaszra.

editkiemelt.jpgRendben, tehát rengeteg izgalmas kérdést boncolgatunk, de vajon külsőre kielégítő-e ez az animáció. Az Edit és én elsőre látásra igencsak sterilnek tűnik, a szó pozitív értelmében, hiszen letisztult, rajzfilmszerű a képi világa. A számítógépes animáció szemkápráztató a maga nemében, ahogyan a karakterek ábrázolása is. Egyszerre idézi elénk a nyolcvanas évek klasszikusainak hangulatát, közben pedig teljesíti a jelenben elvért sajátságokat is. Az akciójeleneteket finoman dolgozták ki, meglehetősen dinamikusak, de a gag részek is szórakoztatóra sikerültek. Tehát vérbeli science fictionnel ismerkedhettek meg, ahol a technikákat tökéletesre járatták, egészen ázsiai beütést kölcsönözve ezzel az alkotásnak.

edit04.jpgAleksa Gajic saját írását rendezte meg ebben a fantasztikus műben. Bátran merem ajánlani a sci-fi rajongóinak, és olyanoknak, akik valami másra vágynak, mint az átlagos animációs filmek, melyeket a rajzfilmgyárak ontanak magukból. Bár az animáció némileg elrettent bennünket a technológiai újításoktól, illetve a felvetett kérdésekre érkező válasz keresésétől, mégis pozitívan tekint a jövőbe. Ráadásul számtalan szokványos, ámde inkább animére jellemző felvetésekkel is operál. Az ember és gép kapcsolata, illetve a köztük meghúzódó határmezsgye is finoman előkerül, tehát mindenképpen izgalmas felfedeznivalónak ígérkezik számotokra.

Értékelés: 9/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt1372301/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GnI3A0TZDdE
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/technotise-edit-i-ja-43551.html
DVD megvásárolható: Technotise: Edit & I [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció dráma animációs film Szerbia science-fiction