Szürke szárnyú angyalok átka: Haibane Renmei

ccfb3995dff3afc648cec5cbec8af9901515109734_full.pngArra már többször is rámutattam, hogy a keresztény mitológiából fakadó történetek nem kell, hogy elriasszanak bennünket, a japánok kellő kritikával mutatják be a morális tanulságokat, több irányból közelítik meg a kérdéseket, a dogmák elkerülhetők. A Haibane Renmei, akárcsak az Angel Beats!, angyalokkal foglalkozik, ám korántsem egyértelmű szemszögből ismerkedhetünk meg az életükkel.

Kow Otani: Free Bird

twecmi6.jpgEgy eldugott településen járunk, ahol titokzatos lények élnek, melyek leginkább emberekre emlékeztetnek. Azonban a hátukon kicsiny szárnyakat viselnek, a fejük felett glória lebeg és nem emlékeznek a távoli múltjukra, valamint születésükre. A Haibane Renmei egy föderáció, melyhez ez a népség csatlakozik és tartozik. A társaság felügyeli a működésüket, tevékenységüket és segít nekik munkát találni az emberek világában. Ide érkezik meg történetünk elején egy fiatal lány, aki álmában a fellegekből zuhan alá, és egy varjú siet a segítségére. nemu_hikari_kana_and_reki_stand_in_the_kitchen.pngMikor felébred, kiderül, hogy Reki talált rá a gubójára, amiből kikelt és közéjük érkezett. Mivel amnéziás, így a Rakki nevet kapja, ami esést jelent és az utolsó álmára utal. A szárnyas közösség azonnal gondozni kezdi, de igazi felügyelője és őrangyala Reki (Kavics) lesz. Elmagyarázzák neki, hogy itt senki sincs tisztában a múltjával, de ezzel semmi probléma nincs, boldogan éldegélnek. Hamarosan kap egy glóriát is, és a szárnyai is előbukkannak, de Rakki számára mindez túl gyorsan történik. Ahogy telnek a napok, megismeri a Haibane Renmei eredettörténetét, és lassacskán világossá válik neki, milyen céllal érkezett a többiek közé.

maxresdefault_79.jpgKönnyedén rájöhetünk, hogy a történetet és a karaktereket szimbolikusan kell értenünk, a város és a lakói allegóriát testesítenek meg. A szárnyas lények mindegyike elvesztette múltját, ezáltal személyiségét is, így önkeresésbe kezdenek. Akadnak olyanok, akik letelepednek és csak léteznek, munkát vállalnak, egyik napról a másik napra élnek. De van olyan is, aki úgy dönt, nem nyugszik bele jelenlegi állapotába, megpróbálja megfejteni az álmát, amit a gubóban látott. Hiszen azok talán valamilyen üzenetet vagy nyomot hordoznak a múltjukkal kapcsolatban. Azonban a legtöbben igyekeznek berendezkedni, várják az új jövevényeket és izgatottan segítik őket, hogy egyszer azok kirepülhessenek a fészekből.

tumblr_p1qv68ql6m1r5kws5o2_500.jpgMindenkinek más a ritmusa, ezt a települést tekinthetjük a családi otthonnak is, ahol felnevelkedünk, tanulunk, fejlődünk, majd otthagyjuk, ha készen állunk rá, hogy önálló életet kezdjünk, esetleg új családot alapítsunk. Persze a másik oldalon ugyanez jelen van a munkába állással kapcsolatban is, hiszen a hivatásunkat, a helyünket is keressük, így is értelmezhető az állapot, helyzet, amelyben a lények vannak. Bibliai értelemben persze leegyszerűsíthetjük az egészet, és egyfajta limbóval találkozunk. Azaz azon lelke gyűjtőhelyével, akik még nincsenek felkészülve, hogy a másvilágra lépjenek tovább, nem fogadták el a sorsukat, végzetüket. De ugyanígy igaz lehet ez a fordítottjára, azon lelkekre is ráhúzhatjuk ezt, akik megszületni készülnek, akár reinkarnáció keretében is.

bzvqhbb.pngA kulcs minden esetben a félelmek és a gátak sokasága, melyek általában nem fizikai értelemben keresendők, hanem az elménkben. Mindegy, hogy angyalokról, lelkekről vagy éppen holtakról, esetleg felnőtté váló egyénekről is beszélünk, mindig vannak olyan tényezők, melyek hátráltatják a progressziónkat. Amíg nem állunk rá készen, hogy szembenézzünk a nehézségekkel, amíg belesüppedünk a kellemes nyugalomba, semmitevésbe vagy a döntésképtelenségbe, amíg hagyjuk, hogy mások irányítsák az életünket és döntsenek helyettünk, nem fogunk változni. A legtöbb ember számára persze ez egy ideális állapot, hiszen nincs felelősség, mindent ráfoghatunk másokra, a saját sorsunk alakulásával kapcsolatban természetesen a körülményeket okoljuk, mert az a legkényelmesebb.

g91vozpd0ew3rntvm9n7.jpgEzért a Haibane Renmei kritikus hangnemet is megüt, bár teljesen más megközelítésből teszi azt, és csak az utolsó epizódokban mutatja ki a foga fehérjét. Addig meglehetősen békés, nyugodt, harmonikus világgal ismerkedhetünk meg, ahol a konfliktusokat könnyedén eltusolják, a kellemetlen gondolatot elhessegetik. Egészen addig a pillanatig, míg Rakka meg nem kérdőjelezi az egész népség helyét és szerepét, és kutakodni nem kezd a múltjukkal kapcsolatban A miértek és a célok keresése pedig olyan titkokat rejteget, melyek szomatikus expresszióval is járhatnak.

51.pngEzzel átevickélhetünk azon megbetegedések tárgyalására, melyek esetében a lelki (bűnök gondolata), mentális problémák testi formában is alakot öltenek, azaz fájdalmat, vakságot, esetleg egyéb kórságot generálnak bennünk. Ezek a megfigyelések ösztönöznek bennünket arra, hogy nem mindegy, miként állunk hozzá a környezetünkhöz, illetve saját magunkhoz, mert gyakran képtelenség a gyógyszeres gyógyítás is, ha egyszer az elme nincsen kész a javulásra. Egy kicsit úgy tűnhet, hogy túl messzire rugaszkodtam el az animétől, de szerintem azok, akik látták, gyorsan alátámasztják a véleményemet, hogy ilyesmi is benne van a cselekményben.

haibane4.jpgAz álmok jelentősége és megfejtése szintén közkedvelt téma, és régóta igyekeznek foglalkozni vele. Az ismert tény, hogy nyugalmi, pihenő állapotban az emberi agy elrendezi a szerzett információkat és újra feldolgozza azokat. Sok esetben ezek az álmok a kavargó gondolatok sokaságát jelentik csupán, de előfordulhat, hogy megfejtenek egy-egy enigma jellegű kérdést vagy titkot is. Hordozhatnak megoldást egy minket foglalkoztató témával, helyzettel kapcsolatban, ám az sem ritka, hogy csupán a fantáziánk szüleményei ébrednek fel, amikor végre szabadon szárnyalhatnak.

hr-15.jpgJelen esetben a nevek, az álmok a múlttal vannak kapcsolatban, illetve a jövővel is, egyfajta transzcendentális élmény funkcióval rendelkeznek. Hiszen azok megfejtése segíti át a lényeket a két világ között, melyben megrekedtek. Bár a város, a munkák és a karakterek látszólagos harmóniában élnek, mégis érezzük a rengeteg kérdést, mellyel foglalkozniuk kellene. Itt érünk vissza ahhoz a megállapításhoz, mellyel az elemzésemet kezdtem, a kör bezárult.

pic2_3012.jpgYoshitoshi Abe eredetileg online mangának szánta ezt a művet, ám a Radix Ace Entertainmentnek megtetszett az ötlet, így az eredeti mű megszakadt és az anime megszülethetett. Tomokazu Tokoro (Hellsing Ultimate, The Seven Deadly Sins -Signs of Holy War-) rendezésében folytatódott a munka, a szerző tollából, hiszen a forgatókönyvet ő írta meg. A Haibane Renmei képi megvalósítása régies, kissé pasztell-jellegű, Shinji Katahira (Dog Days, Magical Girl Lyrical Nanoha) művészeti vezetésével egy harmonikus, nyugalmat és idilli környezetet sugalló világba nyerhetünk betekintést. Ehhez tökéletesen idomulnak Akira Takata (Hotarubi no Mori e, Natsume's Book of Friends) karakterei, valamint a hangulatot alátámasztó zenei élmény (Kou OtaniAnother, Blade of the Phantom Master, Shakugan no Shana, Gunslinger Girl: Il Teatrino) is. Az eredmény pontosan az, amit az elemzésem során leírni igyekeztem. A történet egyszerre misztikus és komor, statikus és várakozó, megmagyarázhatatlan kérdőjelek lengik be a kezdetektől.

Heart of Air: Blue Flow

coalgirls_haibane_renmei_13_1280x720_blu-ray_flac_2a1d805e-mkv_snapshot_09-20-unfeeling-reki.jpgEgyfajta spirituális utazásnak lehetünk részesei az emberi elmébe és életbe. A halál gondolatával játszik, az örök körforgással, illetve a válaszutakkal. Egyszerre mondható teológiai témák boncolgatásának, és a hétköznapok nehézségeinek kifejtésének. Hiszen a válaszok sosem egyszerűek, ha megszületésről, ha felnövésről, ha változásról, ha progresszióról, ha halálról és ha öngyilkosságról beszülünk is. A Haibane Renmei a félelmeinkről, a bizalomról, a barátságról, a családról és a fájdalomról, valamint a magányról is szól. Komplex anime, mely jóval többet rejt, mint amit elsőre mutat nekünk.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1871, https://en.wikipedia.org/wiki/Haibane_Renmei
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uzT3W3wsG4M
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/haibane-renmei-224205.html
DVD megrendelhető: Haibane Renmei Collection [DVD] [2016]

Smaragd Sárkány