2019. nov 07.

Szabadítsátok ki Everestet!

írta: Emerald Dragon
Szabadítsátok ki Everestet!

Jetikölyök (2019)

abominable4-1569244930542_16d5e4961f0_large.jpgA Pearl Studio neve nem sokaknak cseng ismerősen; ám ha megemlítem, hogy korábban Oriental DreamWorks volt a nevük, s olyan alkotásokban működtek közre, mint az Így neveld a sárkányodat 2. vagy a Kung Fu Panda 3., akkor páran biztos felkapják a fejüket. Jelen cikk tárgya, a Jetikölyök, az első teljesen önálló művük, s – kínai székhelyű stúdió lévén – igyekeztek valami jobbféle kínai témájú mesével előállni. És ez hogy sikerült? Hát elég felemásan, de ne szaladjunk előre…

191022-abominable-snip-ac-620p_d337a0889efd5c26c282f817923b6839_fit-760w.jpgYi Sanghajban élő anyjával és nagymamájával. Az utóbbi időben egyre több részmunkát vállal, tőlük és a barátaitól (az alacsony, kosárlabda-rajongó Pengtől és az Instagram-mániás bájgúnár Jintől) egyre inkább eltávolodott. Titokban egy Kína-körüli útra gyűjt, amit még nemrég elhunyt hegedűművész apjával tervezgettek (amúgy maga Yi is ügyesen hegedül).

ec0f8b95832bad5c9a912fb5cb8ff314df67764d.jpgEgy este egy furcsa „szörnyeteg” fészkeli be magát Yi tetőtéri kuckójába, akiről hamarosan kiderül, hogy valójában egy barátságos jeti, aki csak haza akar jutni. Egy közeli laborból szökött meg, ahol Mr. Burnish, egy különc üzletember tartotta fogva, hogy idővel feltárja a világ előtt létezését. Természetesen most az egész magánhadserege üldözi, élükön a zoológus Dr. Zarával, így Yinek és a jetinek (akit Everestnek nevezett el) menekülniük kell. 5d93b3d2d4f9f_image.jpgAz események sodrába Peng és Jin is belekeveredik, így megkezdődik viszontagságos útjuk a Csomolungmához egész Kínán keresztül. Útközben pedig az is kiderül, hogy Everest mágikus képességekkel rendelkezik…

Hát igen, a sztori elég klisés: gonosz üzletember elfog egy szörnyet, aki megszökik, és megismer egy magányos gyereket, akivel sikerül hazajutnia. És persze a szörnyről is kiderül, hogy valójában érző lény, s a főhősünk is rájön, hogy nem szabad annyira zárkózottnak lennie, és a család meg a barátok igenis fontosak. Szóval ezen a téren semmi újdonságot nem sikerül felmutatni.

50823123_303.jpgEgyébként is lerí a filmről, hogy a kisebb korosztálynak szánták, ami az egyszerű sztori mellett az egysíkú karaktereken is látszódik. Van ugye a depis tinédzserhős (Yi), a nagy melák behemót (Everest), a kis idegesítő comic relief-karakter (Peng), az eseményekbe véletlenül belesodródó nyűgös alak (Yin), a csúnya gonosz exkutató (Mr. Burnish), és a magasztos elvekkel rendelkező tudós (Dr. Zara). A párbeszédek is elég bugyutára sikeredtek (bár lehet, hogy ez csak a magyar szinkron miatt van így): the-evil-burnish-eddie-izzard-speaking-to-dr-zara-sarah-paulson-in-abominable-2105786.jpga legtöbb esetben totál nyilvánvaló dolgokat mondanak a szereplők egymás képébe, vagy csak újra elmondják, mi történt az előző jelentben. Néhány dolgot pedig elég furán tálalnak: például nem teljesen világos, miért tartja mindenki különcnek Yit. Mert depis az apja halála miatt? Mert ezerféle munkát vállal? Mert pénzt gyűjt egy nagy utazásra? Vagy mert hegedül? Egyik sem tűnik olyan nyomós indoknak…

abominable-3-1024x503.jpgDe a sztori és a karakterek még nem minden, elvégre ettől még pofás kis filmet lehet összeeszkábálni. Itt van például a látványvilág, ami kifejezetten szépre sikeredett: Everest képes a természet erőit befolyásolni, s a varázslattal északi fény, hullámzó repcemezők, sarjadó virágok és jeges hóvihar jár együtt. Nem vagyok a 3D-s mozizás híve, de ezek azért elég jól néztek ki térhatásban. És vannak egész ötletes megoldások is, mint például Everest szökése a film elején, amit az ő szemszögéből követhetünk végig – kár, hogy nem teljes egészében, mert többször kapunk egy külső nézetet, amiből kiderül, miféle lény ő (nehogy már berosáljon a szegény kis gyermek, aki nézi!). A szemünk mellett a fülünk is kényeztetésben részesül: Yi néha azért felkapja a hegedűjét, s egész kellemes dallamok csendülnek fel ekkor. Sőt, egy Coldplay-szám (Fix You) is megbújik a filmben!

Zárásképp mit is mondhatnék? Egy aranyos, könnyed kis mesét kaptunk, kellemes audiovizuális élménnyel, a kisebbek számára is érthető történettel és a szokásos tanulságokkal. De minden tűrhetően adagolva és megszerkesztve, így a nagyobbak sem feltétlenül unatkoznak rajta.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt6324278/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4W6joTpSZng
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/everest-291644.html
Bluray megrendelhető: még nem

Leinad

Keretes írás: A Jetikölyök betiltása a Nine-Dash line okán

abominable-.jpgA tengerjogban számos elvet dolgoztak ki az idők során, hogy a part menti állam hatalma a partvonaltól milyen messze terjed ki. Az egyik ilyen elv, hogy a part közelében összefüggő szigetláncok létrehozhatnak egy beltengert, ami ily módon az adott állam felségterületének számít – ez pedig a tengeri erőforrások kiaknázását teszi lehetővé.

terkep.jpgKína egy sor lakatlan szigetre, időszakos zátonyra, és mesterségesen létrehozott szigetre hivatkozva évek óta ilyen beltengerként tartja számon a Dél-Kínai tenger nagy részét, ami több délkelet-ázsiai ország szuverenitását is sérti (már a Nemzetközi Bíróság is elmarasztalta őket ez ügyben, de az ítéletet Kína nem tartja magára kötelezőnek, mert nem részese a NB-t létrehozó egyezménynek). Az igényt megerősítendő, számos kínai térképen kilenc (de néha tíz) szaggatott vonallal jelzik ezt a tengeri határt – innen az elnevezés.

A Jetikölyök egyik jelenetében is felbukkan egy ilyen térkép, ami Malajziában és a Fülöp-Szigeteken is kiverte a biztosítékot – rögvest kérték is az adott jelenet cenzúrázását. Ebbe azonban az Universal Studios (a film forgalmazója) nem volt hajlandó belemenni, így a filmet mindkét országban betiltották!

Szólj hozzá

zene politika animációs film DreamWorks Universal Studios Pearl Studio