Hallottátok a szél szavát? Samurai Deeper Kyo

samkyo3.gifA történelmi vonatkozású animék közül nagy kedvencem a Ruoruni Kenshin, azonban mielőtt azzal megismerkedtem volna, a Samurai Deeper Kyo is szembe jött. Mivel stílusra igencsak hasonlóak, és ezt már sikerült beszereznem, ezért szeretném bemutatni nektek ezt a sorozatot is. Aki rajong a japán kardjátékokért, a szamurájok és a nindzsák párbajaiért, az szívesen fogadja majd ezt az animét is.

Pipeline Project feat. Yuiko Tsubokura: Blue Requiem

samkyo4.gifA Sekigahara háborúban, 1600-ban nem csak kiélezett összecsapás zajlott, hanem egy különleges eseménynek is szemtanúi lehettek a résztvevők. Hatalmas meteor csapódott a csatatér közepére, és ezzel kezdetét vette egy új korszak Japán történelmében. Azonban ez a természeti jelenség félbeszakította „Démonszemű” Kyo és Kyoshiro Mibu halálig tartó párbaját is. Kyo a leghatalmasabb harcos hírében állt, számtalan ember élete száradt a pengéjéhez.

hqdefault_12.jpgNégy évvel később, amikor már mindenki úgy hitte, hogy a két mester odaveszett a katasztrófa során, Yuya Shiina rábukkant egy vándor gyógyszerészre, akiben felismerte a megboldogult Kyoshirot. Mivel a lány fejvadász, és a férfire vérdíjat tűztek ki, így csapdába ejti őt. Azonban a patikus viselkedése egyáltalán nem emlékeztet az egykori szamurájéra. Amikor rájuk támad egy idegen, aki démonná változik, és megpróbál végezni Kyoshiroval, valami meglepő történik. A férfi ugyanis Kyo hangján szólal meg és a csata végén egyetlen vágással végez a szörnyeteggel.

5242.jpgAz eseményeknek szemtanúja lesz Yukimura Sanada, és kísérete is. A fiú hamar felfogja, hogy bár a Kyoshiro gyógyszerésznek álcázta magát, mégis a korábbi képességei birtokában van, azonban Kyo szelleme a testében raboskodik. A társaság, démonoktól üldöztetve megindul, hogy megtalálják a legendás harcos porhüvelyét, mert úgy tűnik, ő lehet a kulcsa a világra szabadult démonseregnek. Időközben megpróbálnak rájönni, mi okozhatta a mesterséges meteort, és hogyan végződött Kyo és Kyoshiro párbaja.

samkyo1.gifA történet meglehetősen izgalmasan hangzik, hiszen a misztikus rejtélyek mellett megismerkedhetünk Japán történelmével is. Hiszen a fő karakterek Kyoto területéről származnak, valós személyek voltak, és némileg hasonlítanak az animében vázoltakhoz. A szamuráj- és nindzsafilmek esetében már megemlítettem, hogy gyakori egy-egy tulajdonságot, képességet, belső erőt némileg démonizálva, természetfelettiként ábrázolni. Ekképpen Yukimura Sanada valóban ördögi harcos hírében állt, és a „Háború Vörös Démona” címet is viselte. Izumo no Okuni pedig a kabuki színház alapítójának számít.

samurai-deeper-kyo-anime-2.jpgMivel a mű elsődleges célja a szórakoztatás, így nem ők a főszereplőink, csupán egyengetik és színesítik Kyo és Kyoshiro útját, valamint némi hitelességet szolgáltatnak az előttünk kibontakozó eseményekhez. A fő téma, akárcsak a valós Sekigahara háborúban, legalábbis átvitt értelemben, Japán védelme és megőrzése. Nyilván az eredeti cselekmény a klánok között zajlott, azonban az animében ez a Démon Király és alattvalói, valamint Kyoshiro és Sanada között zajlanak.

samurai-deeper-kyo.jpgMinden másként alakulhatott volna, ha az összecsapások, illetve az oszakai ostrom másként végződtek volna, kicsit ezen is elmélkedik ez a sorozat. Mindemellett megismertet bennünket az érára jellemző öltözetekkel, viselkedéssel és hagyományokkal. Egyrészt a fegyverek változását igyekszik bemutatni, hiszen Kyo Muramasa mester nodachi-ját forgatja, míg Kyoshiro egy katanát, Yuja pedig egy korai hatlövetűt kezel. Másrészt a klánok közti különbségeket is felfedezhetjük, amikor az új karakterekkel találkozunk

wir_skyrock.jpgA Samurai Deeper Kyo a korai animék látványvilágát eleveníti fel nekünk. Akimine Kamijyo (Code:Breaker) mangájából a Studio Deen készített sorozatot, Junji Nishimura (Basilisk: The Ouka Ninja Scrolls, GLASSLIP, Kyo kara Maoh!, Soul Hunter) rendező segítségével. Az eredmény kimondottan izgalmas, fordulatos és a csatározások, valamint a jellemek kimondottan látványosak és részletesen kidolgozottak. Azonban a mű túlságosan sok statikus képet használ, ami főleg az átvezető elemeket jelenti, mégis elnagyolttá varázsolják az amúgy kifogástalan vizuális élményt. images_18.jpgManabu Fukusawa karakterdizájnja megfelel az ábrázolt kornak, az archaikus beütést támogatja a régies animáció. Toshihisa Koyama (Arc the Lad, Avenger, Fate/stay night, Noir) grafikájára sem volna panasz, hiszen a helyszínek gyönyörűek, részletesek és hihetőek. De a fölösleges snitteket szívesebben láttam volna mozgókép formájában, mintsem így. A zenéje viszont mindenért kárpótol, nem csak a főcímdal esetében, de a teljes történet folyamán. Fantasztikusan illik a mű hangulatához, a csatákhoz és az érzelmesebb jelenetekhez.

Yuiko Tsubokura: Love Deeper

sdk-3.pngJapán történelmének kicsiny szeletkéjébe nyerhetünk betekintést a Samurai Deeper Kyo epizódjai során. Kellemesen pörgős cselekmény, zseniális karakterek, izgalmas összecsapások és heroikus párbajok jellemzik a sorozatot. A műfaj rajongói nem fognak csalódni benne, számomra 17 évvel a keletkezés után is élvezhetőnek bizonyult.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Samurai_Deeper_Kyo, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1133
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DwGWhT4_4-M
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/samurai-deeper-kyo-249743.html
Bluray megvásárolható: sajnos nem

Smaragd Sárkány