2019. sze 12.

Nemzeti Okkult Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

írta: Emerald Dragon
Nemzeti Okkult Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Midnight Occult Civil Servants (2019)

mayonoaka-02-12.jpgAz okkult témájú sorozatokat és filmeket is kedvelem, ezért a Mayonaka no Okaruto Koumuinra (Midnight Occult Civil Servants) rögtön az elején le is csaptam, aztán már csak a végén pörgettem végig az epizódokat. Elsőre nem igazán sikerült kiderítenem, milyen is lesz ez az anime, horror vagy inkább egyszerű fantasy, mindenesetre kíváncsivá tett a cím, és a kezdő rész is ígéretesnek tűnt. Reménykedtem benne, hogy némileg sötétebb kép alakul ki a végére, hiszen a darkosabb művek állnak közelebb a szívemhez,

Jun Fukuyama: dis-communicate

midnight-occult-civil-servants-1b.jpgMiyako Arata új embere a kormány azon részlegének, mely a természetfeletti lényekkel foglalkozik. A fiút a kapcsolattartók közé osztják be, a Shinjuku őrség részlegébe. Feladata, hogy megfigyelje és kordában tartsa vagy éppen segítse a különböző köztünk élő angyalokat, démonokat, szellemeket, stb. A paranormális ténykedést persze nem egyszerű felfedezni, ezért munkatársai bemutatják neki a különleges lényeket, melyek amúgy igyekeznek elrejtőzni a halandók tekintete elől. Azonban úgy tűnik, Arata egy olyan képességet birtokol, ami a csapat többi tagját némi kíváncsisággal tölti el, hiszen a fiú nem csak érti az ayakashik hangját, de még kommunikálni is tud velük. Első találkozása során fény derül rá, hogy egy bizonyos Abe no Seimei-ként tekintenek rá, aki birtokolja az „ears of sand”-et. Ez teszi alkalmassá, hogy megértse a természetfeletti karakterek beszédét és szándékát.

t89do4emmsi25t34xgtdnfzqeoy.jpgA felvázolt történetből eléggé egyértelmű a sorozat célja és háttere is, hiszen a fiú hidat jelenthet a két világ között. Márpedig nincs könnyű dolga, mert a paranormális jelenségek már évtizedek óta jelen vannak, és eddig senkinek sem sikerült kommunikálnia velük. Nem sejtik, melyik gonosz, melyik bír ártó szándékkal, és ki az, aki csak túlélni próbál. Ezért jóval egyszerűbb elszigetelniük és kordában tartaniuk őket, hogy ne keveredjenek bele a halandók világába. A csapat többsége persze örömmel fogadja a lehetőséget, hogy kapcsolat alakuljon ki a felek között, de akadnak olyanok is, akik nem hisznek a szemfényvesztésben. A legsúlyosabb vád nyilván az a nézet, hogy Arata az idegenekkel van, és csupán átveri őket.

1964656_english_featuredspotlightshowphone_d8249ac8-515d-e911-8175-020165574d09.jpgMiközben igyekszik szót érteni a lényekkel és segíteni a két világ kommunikációjában, a fiú egy rejtéllyel is szembe kell nézzen, hogy mindez némi értelmet is nyerjen a számára. Hiszen ő sem tudja, hogyan lehetséges ez, mi is pontosan az az „ears of sand”, és miért nevezik őt Seimeinek. A közös munka, a megfigyelés és a beszélgetés fokozatosan megfejteni látszik a titkot, de Arata nézőpontja nem teszi könnyűvé a helyzetét. A legtöbb esetben ugyanis a megoldást a paranormális jelenség megszüntetése hordozná, ám neki köszönhetően a legtöbb ártó szándékú szörnyeteg végül megmenekül.

1964656_english_keyart-officialvideoimage_da249ac8-515d-e911-8175-020165574d09.jpgTehát a kapocs a két téma között egyértelműen az, hogy a két világ megfér-e egymás mellett, hogy segíthetnek a másiknak, miként tudnak együtt dolgozni. Ehhez viszont a társainak és a vezetésnek is el kell fogadnia, hogy nem mindegyik lény jelent veszélyt az emberiségre, és hinniük kell Aratában, hogy mindkét faj javát szolgálja. „Az isteneknek szüksége van az emberi érzelmekre, hogy túléljenek.” – hangzik el egy karakter szájából a kulcsfontosságú mondat. Azaz a két népség együttműködése jelenti a jövőt.

tumblr_pte4yhblt11ryqw5to2_400.gifA természetfeletti világ a kezdetektől foglalkoztatja az emberiséget, hiszen amit nem képes felfogni aktuális tudásával, arra is magyarázatot próbál találni. A legegyszerűbb, ha olyan lények is léteznek, melyeket a saját érzékszerveinkkel nem vagyunk képes detektálni, ebből alakultak ki a későbbi istenképzetek is. Nyilván a Midnight Occult Civil Servants egyáltalán nem teológiai kérdéseket szeretne feszegetni, mindez csupán egy eszköz az aktuális állapotok leírásához.

kayf0lat7awgz9xmejiqmtnz8of.jpgAz idegenre nem csak kíváncsisággal és remegő hittel tekintünk, hanem a félelem és a gyűlölet is híres emberi reakciók. Számtalan formát ölthet mindez, érkezhet a világűrből, vagy a túlvilág valamilyen bugyrából, de a legközelebbi a szomszédságban is tanyázhat. Az ilyen jelenségeket rendszerint elsőként megfigyeljük, így tartjuk kordában, majd a területünkre behatolókat akár el is zárhatjuk, hogy ne ártsanak nekünk. Az asszimiláció sem nyújt számunkra teljes nyugalmat, mert a kisördög örökké bujkál bennünk, hogy különbözőek vagyunk.

tumblr_prvz8gvbl61u1bdvto1_500.gifEz a sorozat egyik fő gyökere, itt érdemes keresni a kulcsot ahhoz, hogy lefordítsuk, mit is üzen a nézőknek. A transzcendens, az űrbéli lény, a titokzatos állatok és a paranormális képességekkel felruházott emberek képzetéhez szorosan kapcsolódik a népek közti ellentét, a nacionalista szemlélet elterjedése. Ehhez próbál némi utat mutatni a Midnight Occult Civil Servants, hiszen a megoldás minden esetben a kommunikációs csatornák kiépítésével kezdődhet. Akkor felszínre kerülnek a valós szándékok és célok is, mert nem hangzanak majd idegenül azok a szavak és mondatok, melyeket hallunk. A kultúrák megismerésével pedig még közelebb kerülhetünk egymáshoz.

maxresdefault_75.jpgA küldetéstudat is előkerül, amely teológiai szinten is értelmezhető, de lényegre törően mutatják be nekünk a fontosságát, és helyén kezelését. Hiszen a mitológiákban és a mesékben is a kijelölt szerep olyanoknak jut, akik nem kérik, nem saját magukat emelik a többiek felé, hanem kívülről nyerik el a státuszt. Ez pedig nem jár könnyű életvitellel, mert a személy is kétkedik önmagában, nem csak a környezete. Ez különbözteti meg a valódit attól, aki önjelölt vezérként és prófétaként hangoztatja a saját felsőbbrendűségét. A valóságban az ilyen terhet nem könnyű viselni, és meg akarnánk szabadulni tőle.

Shun'ichi Toki: Yakusoku no Overture

mv5bothjmjfjyzgtzdlmys00ywjilwe2ntqtzjvhn2q2odnhytnhxkeyxkfqcgdeqxvymzi2mjc1njq_v1.jpgA Liden Films Studio Yōko Tamotsu mangáját adaptálta sorozattá, melynek első évadját Tetsuya Watanabe (GUNxSWORD, Rumbling Hearts, Zone of the Enders) rendezhette meg. Az anime karakterdizánja (Eriko ItōHamatora, Poco's Udon World) és látványvilága (Nobuaki MiharaThe "Hentai" Prince and the Stony Cat) nem hagy kivetnivalót maga után, ugyanakkor nem is igazán kiemelkedő. dfc9b0f370a932db87a137392bbc691e.jpgA zeneszerző, Evan Call neve viszont sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a Big Order és a Violet Evergarden is neki köszönhető. Alapvetően egy középszerű alkotásra bukkantam a Midnight Occult Civil Servants esetében, de kellemesen csalódtam a záró epizódok felé haladva. A folytatásra mindenképpen kíváncsi volnék, hiszen a sztori még a kezdeteknél tart, a manga pedig a mai napig fut. Talán jobban felpörögnek az események, kicsit többet megtudunk az ayakashik világáról és a főszereplőnknek is több rivaldafény juthat a jövőben. Mindenesetre a Mushishi ennél sokkalta izgalmasabb és bájosabb, ezerszer részletesebben kidolgozottnak bizonyult a számomra.

Értékelésem: 6,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21190, https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Occult_Civil_Servants#Anime
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qFhBFHuAXIY
Mafab link: nincs
Bluray megvásárolható: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime társadalomkritika dráma mágia mitológia okkult természetfeletti Liden Films Studio