Démoni járvány egy kisvárosban: SHIKI

shiki3.jpgHa csak valami könnyed horrora vágysz, ez esetben a Shiki nem a Te sorozatod. Ha valami szokványosat szeretnél látni, jobb, ha messzire elkerülöd. Azonban, ha kedveled a mélyebb, sötétebb, nyomott hangulatú, ütősebb, elgondolkodtatóbb és naturális ábrázolással sem fukarkodó, arcodba-mászós animéket, melyekben nem céltalan, de annál több az erőszak és a tabukat messziről sem ismeri, akkor érdemes belenézned, mert nem fogsz csalódni.

Buck-Tick: Kuchizuke (Kiss)

5cd05eacadad0d5fc4a2486e82ddd6d11502377817_full.jpgSotobamura teljesen átlagos kisvárosnak tűnik. Az anime is teljesen szokványos képsorokkal indít el bennünket a település felfedezésére. Megumi Shimizu reménytelenül szerelmes Natsuno Yūkiba, de a fiú persze rá se bagózik (ez a motívum már ismerős lehet a Denpa Teki na Kanojoból). Sajnos másnapra a lányt valamilyen betegség éri és pár napon belül meghal. Igencsak kellemetlen a dolog, pláne egy kicsiny településen, ahol mindenki ismeri a másikat.

shiki4.jpgYuuki és felesége, Azusa Koide csak nem régiben költöztek ide. Fiuk, Natsuno nem barátkozott még meg a környékkel és kimondottan magának való fiatalember. Valahol tehát érthető, hogy nem vette észre a megboldogult lány közeledését. Egyedüli megtűrt barátja, Tōru Mutō ugyan próbál beszélni a fiú fejével, hogy ne viselkedjen mindenkivel ellenségesen, azonban a srác teljesen apatikus, és ezzel egy másol srác, Masao Murasako haragját, gyűlöletét is kivívja. Ez utóbbi nem túl nehéz, ugyanis Masao iszonyatosan ellenszenves és könnyen felkapja a vizet. Mindehhez van vagy harminc kiló vasággyal, így a kezdetektől arra számítunk, hogy valaki irtózatosan képen töröli. Natsunot viszont képtelenség kimozdítani nyugalmából, még a lány halála sem rázza meg, hiszen véleménye szerint mindannyian halandók vagyunk.

giphy_21.gifToshio Ozaki a helyi orvos, akinek legjobb barátja a templomot igazgató ifjú pap, Seishin Muroi, döbbenten áll a fiatal lány, Megumi halálesete előtt. Egyszerűen nem talál semmilyen magyarázatot a – látszólag – hirtelen halálra. Egyik percben még beszélgetett a középiskolással, a másikban pedig már temetnie is kell szegényt. Pedig Megumi csupán fáradtnak, enerváltnak tűnt, bőre egészen beszürkült, a szemei beestek és némi anémiás tünetet mutatott. Kisváros lévén boncolásról szó sem lehetett, így viszonylag hamar elföldelték a lányt. Most gyászol a család és az osztálytársai. Egyedül Natsuno nem foglalkozik ezzel az üggyel (sem).

shiki21-581.jpgAz emberek babonásak és elgondolkodnak, hogy mi történhetett, hiszen a lány teljesen életvidám és egészséges volt, ennek ellenére mindössze néhány nap leforgása alatt elhalálozott. Előtte azt mondta, hogy meglátogatja az új szomszédokat, Kirishikiéket, akik a közelmúltban költöztek a közeli kastélyba. Lehetséges, hogy ott történt valami Megumivel?

3fbd12d2b28a7019c5d727802c779966.jpgÖnmagában véve egyetlen ilyen tragikus halál is elég, hogy felzaklassa a város lakosságát azonban másnap újabb legyengült beteg kerül az orvosi rendelőbe, aki ugyancsak gyorsan távozik az élők sorából. Egyszerű influenzás, nyári megfázásos tüneteket produkálnak a páciensek. Erőtlenek, mindemellett teljesen apatikusan viselkednek, nem nagyon reagálnak sem a külvilágra, sem a vizsgálatokra és saját bevallásuk szerint teljesen jól vannak. shiki7-1.jpgValamiért pár napon belül mégis végső búcsút kell vennünk tőlük, hiába a kezelés, nem épülnek fel, de nem is javul az állapotuk. Mindegyikük otthon hal meg, pontosabban Toshio az első vizit után nem is hall felőlük egészen a haláluk pillanatáig. Akad köztük idősebb, fiatalabb, olyan is, akinek a szíve mondja fel a szolgálatot, illetve, aki a tüdejére vagy a májára panaszkodik. Összességében – úgy tűnik – az enerváltság az egyetlen közös vonás a betegekben. Az orvos ezért valamilyen fertőzésre gyanakszik és ezért lekéri a havi halálozási rátát a hivatalból. maxresdefault_74.jpgMegdöbbenve tapasztalja, hogy CSAK augusztusban 12-en haltak meg eddig. Persze nem mindenki a városban, van, aki már elköltözött onnan. Ez a szám napról napra emelkedni kezd és Toshio veszélyesebb járványt sejt a háttérben, melynek legfőbb tünete – komplexebben nézve – több szerv funkciózavara és leállása.
Ezért nyomozásba kezd és végül kénytelen elmondani a kórház személyzetének, hogy egy ismeretlen – esetlegesen rovarcsípés által terjesztett – fertőző betegséggel lehet dolguk.

Kanon x Kanon: Calendula Requiem

tenor_20.gifMindeközben Natsunot furcsa érzés keríti hatalmába és éjszaka a saját lakásában, ágyában sem érzi magát biztonságban. Persze apja ezt kineveti, szerinte csak kamaszodik a fiú. Azonban egyik este, mikor Tōrunál alszik – úgy gondolja, hogy ott nem eshet baja – furcsa álmot lát, melyben Megumi megharapja legjobb barátja nyakát. Reggel azonban semmit sem talál a fiú bőrén. Meg is nyugodna, ha Tōru – ugyanolyan gyorsan, miként a többiek – le nem betegedne. Ekkor kutatómunkába kezd és talál egy filmet a vámpírokról. Majd felkeresi az orvost és megkérdezi tőle, hogy Megumi valóban halott volt-e, mikor eltemették, hiszen mintha azóta látta volna … Toshio tréfálkozik, hogy minden bizonnyal meghalt, de elképzelhető, hogy zombivá vagy vámpírrá alakult. Majd a doktor döbbenten kezdi törni a fejét, mikor Natsuno reakció nélkül faképnél hagyja.

shikiex.jpgSeishin Muroi szentélyében megjelenik egy fiatal lányka, furcsa szemekkel. Sunako Kirishikinek hívják és érdeklődni kezd a fiú novellái iránt. Azt mondja, hogy rajongója és különösen izgalmasnak találta Seishi Káinról és Ábelről, valamint a shikikről írt értekezését. A shikik (shiki = 屍鬼 jelentése: 屍 = test, 鬼 = gonosz szellem, tehát: testdémon) olyan démonok, amelyek testeket irányítanak. Egyfajta élőholtak, melyek saját akarattal is rendelkezhetnek. shiki1.jpgAz ifjú pap Káin és Ábel történetéhez hasonlítja az emberek és a shikik kapcsolatát − aki esetleg látta a Trinity Blood című remekművet, annak ismerős lehet ez a történeti megközelítés a vámpírok és az élők viszonyát boncolgatva.
Többször összeakad a szerzetes Sunakoval és sokat beszélgetnek erről a témáról. A lány elárulja neki, hogy nappal muszáj a házban tartózkodnia és kerülnie kell a napfényt, mert a bőre nagyon érzékeny az UV-sugárzásra.
Seishint is mélyen érinti a rengeteg haláleset és rengeteget töpreng, apjával is megosztja aggodalmait. Később Toshiohoz fordul, aki megfeddi, mert spirituális hátteret sejt a halálok hátterében és élőholtakra gyanakszik.

Kaori és Akira Tanaka megpillantják Megumit, amint Natsuno háza körül ólálkodik és ráeszmélnek, hogy valami nagyon furcsa történik a városban. Ezt megosztják a fiúval is és – miután Natsuno értekezett az orvossal – elindulnak, hogy kiássák a lány holttestét, hogy azt teljesen üresen találják.

Nangi: Walk no Yakusoku

shiki1001.jpgIntenzív cselekmény, kiszámíthatatlan fordulatok és emelkedő bodycount jellemzi a sorozatot. Úgy tűnhet, hogy sok mindent elmondtam az eseményekkel kapcsolatban, pedig még csak a legelején járunk a 22 részes animének. Szuggesztív látványvilág, elképesztő hajköltemények, hátborzongató horror ez, melynek karaktereiért Shinji Ochi volt a felelős. Olyan híresebb művekben segédkezett, mint az X filmje, a Twilight of the Dark Master, a Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu, a Vampire Hunter D: Bloodlust, illetve a Shangri-La. Nagyon kreatívak a figurák, részletesen kidolgozottak, és különösen a szemek feltűnők, hiszen rettenetesen nyugtalanítók, beszédesek lettek. Minden szempontból gyönyörű munka és elképesztően nyomasztó hangulatot kölcsönöznek a Shikinek.
Az animét Tetsuro Amino rendezte, aki például a Mobile Suit SD Gundam és a Macross 7 franchise-okban vállalt be epizódokat. Az első ilyen műfajú DVD-m, az Iria – Zeiram the Animation is az ő munkáját dicséri.

Yasuharu Takanashi zenéje

shiki-br-main-thumb-860xauto-35754.jpgA zenéjét Yasuharu Takanashi szerezte és igazán figyelemreméltó hatást ért el vele. Pompásan passzol az egész világhoz és kísértetiessé, pszicho-horrorrá változtatja a rajzolt művet. Minden halál tragikus, minden új titok megrendítően érzelmesen derül ki. Minden eszköz mélyen depresszív, drámai irányba terel bennünket és nem hagyja, hogy levegőhöz jussunk, egyszerűen beszippant minket és átjár a melankolikus, fojtó hangulat. A karakterek nem a szokványos vámpírok. Sokkal több van mögöttük, bennük, de ezt mindenki maga fedezze fe. Yasuharu szerezte egyébként az Ayakashi – Samurai Horror Tales Goblin Cat epizódjának, a Gantznak, a Hell Girl mindhárom évadjának, az Ikki Tousennek, a Naruto Shippūdennek, valamint a Mononokének a zenéjét is.

Külön érdekesnek találtam az epizódok címét. A japán karakterek ugyanis külön-külön is jelenteknek valamit és egybeolvasva egészen másra is utalhatnak.

1. 第遺血話 – Első epizódot jelent,
de 第 = első, 遺 = örökség, 血 = vér, 話 = történet,
így Első vér.
2. 第腐堕話 – Második epizódot jelent,
de第 = sorszámként az ezt követő kanjival második, 腐 = rothadás, bomlás, 堕 = esés, 話= történet,
így Második rothadás.
3. 第惨話 – Harmadik epizódot jelent,
de第 = sorszámként az ezt követő kanjival harmadik, 惨 = szerencsétlenség, 話 = történet,
avagy Harmadik tragédia.
4. 第死話 – Negyedik halál
5. 第偽話 – Ötödik fondorlat
6. 第髏苦話 – Hatodik koponya
7. 第弑魑話 – Hetedik gyilkos démon
8. 第夜話 – Nyolcadik éjszaka
9. 第柩話 – Kilencedik koporsó
10. 第悼話 – Tizedik gyász
11. 第悼と悲屠話 – Tizenegyedik szomorú véres mészárlás
12. 第悼と腐堕話 – Tizenkettedik rothadás
13. 第悼と惨話 – Tizenharmadik tragédia
14. 第悼と死話 – Tizennegyedik halál
15. 第悼と偽話 – Tizenötödik fondorlat
16. 第悼と髏苦話 – Tizenhatodik koponya
17. 第悼と弑魑話 – Tizenhetedik gyilkos démon
18. 第悼と夜話 – Tizennyolcadik halál
19. 第悼と柩話 – Tizenkilencedik koporsó
20. 第腐汰悼話 – Huszadik gyász
20,5. 第腐汰悼と犯話 – Huszadik gyász és ármány
21. 第腐汰悼と悲屠話 – Huszonegyedik szomorú mészárlás
21,5. 第腐汰悼遺血と犯話 – Huszonegyedik szomorú véres mészárlás és ármány
22. 蔡蒐話 – Vészjósló vég

20,5. és a 21,5. részek csak a DVD-ken elérhetők és − bár szorosan kapcsolódnak − nem feltétlenül szükségesek a történethez. Olyan, mintha kivágott epizódok lennének, hiszen egy-egy karakter viselkedését, illetve eseménysorozatot mutatnak be közelebbről. Hozzáadnak a sorozathoz, de nem kihagyhatatlanok.

shiki2.pngEttől eltekintve érdemes azért beszélni a sorozatról, hiszen izgalmas témákat feszeget, azon túl, ami a thrilleres-krimis irányt illeti. A nyomozás ugyan kimondottan feszültté varázsolja az anime hangulatát, de a gloomy-hoz erősen hozzájárul az apatikus, darkos, gothic beütés is, ami a képsorokat és a zenei világot is jellemzi. Nem ritka a főhősünk jelleme a japán alkotások között. A melankolikus, introvertált karakterek a valós életben sem képesek észrevenni azokat a személyeket, akik körbeveszik őket. Elég gyakorta fordul elő, hogy megpróbálnak elzárkózni társaik elől, mert úgy gondolják, úgysem kíváncsiak rájuk, hiszen másként gondolkodnak az általános kérdésekről és problémákról. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a másik nem közeledtére nem reagálnak, és a halálra, minta a természet velejárójára gondolnak.

shiki-20-5.jpgAz eltérőt pedig a társadalom nem kedveli, nem tűri meg, gyakran válaszol erőszakkal a különbözni kívánó személyiségekre. Ezért az ilyen típusú emberek életük nagy részét azzal töltik, hogy utánozzák azt, amit elvárnak tőlük. Főhősünk még nem tart itt, inkább visszahúzódik mindentől, a halál sem azért érinti meg, mert egy osztálytársnőjével történt meg. Inkább a rejtély izgatja, a kutatás vágya kelti fel az érdeklődését, a furcsaság és a misztikum lesz az irányító erő, mely vezeti tetteit. Ahogyan az orvost is a tudományos magyarázat feltérképezése vonzza, és a szerzetest is a spirituális vonal. Ezen a ponton találkoznak össze, teljesen más belső indíttatás a mozgatórugójuk, mégis képesek együtt dolgozni a megfejtésen.

Mindenkinek más a célja, de ez a szép ebben. A tragédia pedig csak akkor kezd a tetőfokára hágni, amikor a háttérből kibontakozik a megoldás kulcsa, a múlt titka. Az anime pedig, ha lehet, még sötétebbé válik, és akárcsak az introvertáltak, befordulunk mi is a crescendohoz érkezve. Nem véletlenül nevezik az egyik legérzelmesebb történetnek, hiszen a döntések súlya nem csak a szereplőkre telepedik rá. A morális kérdésekről ezúttal nem értekeznék, de írjátok meg a véleményeteket róla.

Buck-Tick: Gekka Reijin

kiemelt_2.jpgNem nehéz kitalálni, hogy a Shiki meglehetősen feszült, érzelmes, intenzív, fordulatos és vérdús, meglepően melankolikus és szuggesztív, magával ragadó – és nem eresztő –, ezért a toplistámba sorolnám, olyan művek közé, melyeket már fent megemlítettem. Rengeteg filozófiai kérdést boncolgat tabuk nélkül, elrejtve a sorok között, érdemes odafigyelni a dialógusokra is. Ajánlom mindenkinek, érdemes megnéznetek és átadnotok magatokat az érzésnek, hogy egy anime ennyire zseniális is tud lenni. Hogy a zene mennyit tud dobni egy-egy művön, azt már a Le Portrait de Petite Cossette esetén is láthattuk. Itt minden a helyén van. Élvezzétek!!!

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11302
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xL-xBUx6Qzs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/shiki-220740.html
Bluray megrendelhető: épp nem

Smaragd Sárkány