2019. sze 07.

Kalandozók kézikönyve: Ragnarök

írta: Emerald Dragon
Kalandozók kézikönyve: Ragnarök

Ragnarök, the animation (2004)

mv5bmtyyzjayndetmge2yi00mjfjlwizmzktowqzytqxogi0yjjjxkeyxkfqcgdeqxvynzu1nze3ntg_v1_cr0_45_480_270_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgMindenki életében akadnak guilty pleasure-ök, amiket titokban kedvelt, pedig a legtöbben inkább középszerűnek vagy értékelhetetlennek tartották. A fantasy művek közül számtalan tartozik ebbe a kategóriába, hiszen az MMORPG adaptációk inkább a japánok és a rajongók számára élvezhetők, a közkedvelt karakterekkel mi nem sok mindent tudunk kezdeni. Ennek ellenére, mikor a Ragnarök, the animationt láttam, megragadott a D&D jellege, a szerepjátékok hangulatát örömmel üdvözöltem a képernyőn, így a DVD kiadást is beszereztem belőle. Lássuk, hogy 15 év elteltével vajon még mindig olyan lelkesedéssel faltam-e az epizódokat, mint a megjelenés idejében.

Maimi Yamasaki: We are the Stars

3067.jpgRune-Midgard világában járunk, amelyben kalandozók és hősök járják a vidéket, hogy megszabadítsák az embereket a démonok, élőholtak, sárkányok és egyéb szörnyetegek garmadájától. Roan és Yuufa gyermekkori barátok, egykor közösen kalandoztak Irugával és egy másik harcossal. Azonban egy tragédia után elváltak útjaik, a Dark Lord támadását ugyanis Keough nem élte túl, emiatt az orgyilkos Iruga, lelkiismeret furdalástól gyötörve otthagyta a párost. Roan arra tette fel az életét, hogy erősebbé váljon, így megvédhesse a lányt, Iruga pedig új társ után nézett, abban a reményben, hogy megbosszulhatja barátja halálát.

ragnarok0302.jpgProntera városában csatlakozunk be a történet fonalába, ahol a fiú és Yuufa kalandokat keresnek, hogy fejlődhessenek. Mivel a környéken orkok portyáznak, így elsőként megpróbálnak némi felszerelést szerezni, illetve a leereszkednek a csatornákba, hogy farmoljanak némi XP-t és nyersanyagot. Itt akadnak össze Maaya-val és kis poringjával, a felszínen pedig Takius-szal, a varázslónővel. Miután újra összeáll a csapat, Irugával és a vadászlánnyal, Judiával kiegészülve elindulnak, hogy megállítsák a Dark Lordot, és revansot vegyenek egykori társuk halálán.

hqdeult_2.jpgA képlet meglehetősen egyszerű, a szerepjátékok világa elevenedik meg előttünk, hiszen egy online MMORPG játék adaptációját láthatjuk. Az alkotók nem rejtették véka alá, nem szépítettek a világon, nem finomítottak a szabályrendszeren, így a kezdő karaktereink még elég gyengécskék, a nagyobb ellenfelekkel nem igazán tudnak mit kezdeni. A farmolás viszont működik, egészen a főellenségig jól boldogulnak, ott azonban össze kell kapniuk magukat, ha túl szeretnék élni a kalandokat. Erre azonban az anime meglehetősen odafigyel, inkább fiatalabb korosztály célzott meg, a karakterek nem fognak potyogni, nem horrortörténetbe csöppentünk, a realisztikus ábrázolásmód a háttérbe szorul. A sérülések eleinte aprók, egy heal varázslat rendbe hozza őket, de a komolyabb lények elől bizony hőseinknek is menekülniük kell.

1363691_japanese_keyart-officialvideoimage_2f77d2ef-29cc-e511-80c5-0017a4776c06.jpgA cselekmény elvileg három ívből, három küldetésből áll, és mindegyik végén némileg fejlődnek a karakterek, azaz a szintlépés sem marad el, bár kimondottan mosolyogtató módon zajlik mindez. Az aktuális szereplő ugyanis rövid időre félrevonul a társaságtól, hogy kiképzésen vehessen részt, aztán váratlanul, hatásvadász módon lép be a csata egy döntő pontján, hogy bemutathassa vadonatúj képességeit. Ez elsőre persze heroikus jelleget ölt, aztán az fokozatosan veszít az éléből és unalmassá, nevetségessé válik.

giphy_20.gifMindenképp erőssége a Ragnarök, the animationnek, hogy számtalan szerepjáték élményünk jut eszünkbe a kalandokról, és gyönyörűen figurázza ki a szabályrendszereket is. Felismerjük azokat a helyzeteket, ahol nem dobjuk meg a mentőt, vagy éppen kritikusat ütünk az ellenfelünkön. A friendly fire ugyan elmarad, de láthatjuk, milyen az, ha egy karakter túlságosan elszáll magától, mert már magasabb szinten van, mint a többiek, és mit jelent, ha a leadership magas, de a karizma és a bölcsesség elég gyengusz.

dfsuoemwaau2auj.jpgA rajzfilmekre és animékre jellemző kötelező főgonosz, illetve nevetséges, hőseinket kergető ellenfelek sem maradnak el. Akárcsak a Rakéta Csapat, itt is találunk pár figurát, akik újra és újra belebotlanak a csapatba, hogy aztán pórul járva meneküljenek el a helyszínről. Szerencsére a fordulatok sem maradnak el, és karaktereink viselkedése, helyzetkezelése dönti el, miként viszonyulnak hozzájuk az NPC-k, valamint a nagyobb hatalmú lények is. Ez főként azt tanítja nekünk, hogy nem szabad az előítéleteink alapján beskatulyáznunk az embereket. Ez lenne az első téma, amelyet az anime érint. Ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy a szörnyetegek nem mindig azok, aminek látszanak, láthattuk a Dororo esetében is, hogy egy ember néha sokkal gonoszabb lehet, mint egy nem humanoid lény.

anim_baphometjr.pngMegszokhattuk, hogy a fajok és a kasztok bizony egy-egy emberi tulajdonságot, rasszt, foglalkozást vagy egyszerűen egy típust archetipizálnak. Jelen esetben is tetten érhetők a sztereotípiákba ágyazott jellemek, céltáblává alakult viselkedésformák. Hiszen a fantasy egyik fő fegyvere és lehetősége a társadalomkritika, mert a mesebeli szereplőknél sokan nehezen képesek továbblépni a fantázia fátylán. Így megjelenik a szokásos, buzgó, ambiciózus, ámde meglehetősen forrófejű harcos, aki lovagiasságról álmodozik és a lány szerelmét szeretné kivívni. De az ügyetlen, csupaszív női karakter sem marad el, aki alaposan alulbecsli saját képességeit és háttérbe szorítja szükségleteit, de a megfelelő, legalkalmatlanabb pillanatban bajt hoz a társaságra, mert a morál úgy diktálja.

8365815.jpgPersze mindkét vonalon akad tanulság, a helyzetkezelést már fentebb is említettem. A fejlődésünk, tanulmányaink és felnőtté válásunk során bizony számtalan olyan szituációba kerülünk, ahol a döntésünk az egész életünket befolyásolhatja. Ezekre a Ragnarök, the animation során is láthatunk példákat, hiszen könnyű párhuzamokat vonni. Azonban mindig azt tartotta a legfontosabbnak az animékben, hogy inkább bemutatják ezeket nekünk és több szempontból is körbejárják a témákat, azonban nem döntenek helyettünk és nem bíráskodnak. A világ ugyanis színes, és mindig számon kéri rajtunk a határozott véleményünket, cselekedetünket.

1363683_japanese_keyart-officialvideoimage_8b9df7d5-9c65-e711-8175-020165574d09.jpgÉrdekes, hogy olyan filozófiai kérdésekkel is foglalkozik a mű, mint az élet körforgása. Hiszen az ilyen típusú világokban és történetekben ez gyakorta elmarad, a küzdelemre, fejlődésre kerül a hangsúly, valamint az intrikákra, a politikai döntésekre, a rasszizmusra és hasonló problémákra. Viszonylag ritkán kerül elő az, hogy minden élet egyformán értékes, nincs olyan, amelyik a természet szempontjából privilégiumot képviselne. Amelyik lény egyszer megszületik, annak el kell egyszer pusztulnia, hogy aztán a testével táplálhassa környezetét és új élet sarjadjon a nyomán.

anim_abyssmalknight.pngMyung-Jin Lee főrendező nem csak ebben a szerepben tetszelgett, hiszen az ő vizuális koncepciói nyomán indult meg a szereplők kidolgozása is. Seiji Kishi (Angel Beats!, Danganronpa, Assassination Classroom, Magikano, Fate/Prototype) inkább az epizódok dirigálásában segédkezett neki, a G&G Entertainment és a Gonzo stúdiók koprodukcióját ketten felügyelték. Kenji Shinohara (Galaxy Angel Rune) karakterdizájnját Toshi Shishikura (Shinshaku Sengoku Eiyū Densetsu - Sanada Jū Yūshi The Animation) irányítása alatt animálta az alkotógárda. A kellemes, fantasy stílust megalapozó, ugyanakkor ütemesen változó ritmusokat Noriyuki Asakuranak (Atom The Beginning, Rurouni Kenshin, Knights of Sidonia) köszönhetjük.

Maimi Yamasaki: Alive

tumblr_oevqh7b09u1r44z0ho1_500.pngÖsszességében egy kiváló belépő szintű animációs sorozat az MMORPG rajongók számára, akik szeretnék kedvenc játékukat megelevenedve is megtekinteni. Az idő próbáját ugyan nem állta ki nálam a Ragnarök, the animation, de a poénok és a gag-ek a mai napig átjönnek az animéből. Könnyed kikapcsolódásnak bátram merem ajánlani, kimondottan szórakoztató tud lenni az esős, őszi napokon.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=3563, https://en.wikipedia.org/wiki/Ragnarok_the_Animation
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RwxG4zRMHA8
Mafab link: nincs
DVD megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

barátság akció társadalomkritika dráma kaland fantázia mágia mitológia bosszú teológia MMORPG D&D Gonzo Studio G&G Entertainment Studio