2019. sze 05.

Ruben Brandt, az Easter Egg gyűjtő

írta: Emerald Dragon
Ruben Brandt, az Easter Egg gyűjtő

Ruben Brandt, a gyűjtő (2018)

7cj2ms2hcrmhsfg7s.jpgMindig örömömre szolgál magyar alkotásokról írni, pláne, ha a közelmúltban született, friss animáció a téma. A rajzfilmgyártás hőskorán túl is van élet, ezt bizonyította a Candide is, de a most terítékre kerülő Ruben Brandt, a gyűjtő sem maradhat ki a sorból. A rendező, Milorad Krstić ugyan Szlovéniában született és szerb származású, de ezt az alkotást már hazánkban készítette el. Hosszú idő után sikerült csak levadásznom, a premierekről és a sajtóvetítésekről is lemaradtam, így a Bluray megjelenés kapcsán végre írhatok róla nektek.

1048647-rubenbrandt-02.jpgRuben Brandt pszichoterápiával foglalkozik, a művészeteken keresztül próbálja meggyógyítani az emberek egy bizonyos csoportját. Ügyfelei elsősorban bűnözők, akik addikciójuk, OCD-jük miatt bizony folyamatosan rendőrkézre kerülnek, pedig egytől-egyig zseniális elmék. Ahogyan ez lenni szokott, címszereplőnknek is van egy problémája, egy visszatérő rémálma, amelyben híres festmények alakjai törnek az életére. Legújabb páciense, Mimi, a kleptomániás tolvaj, úgy dönt, hogy a doktor segítségére siet, és az aktuális csoporttal közösen beszerzik a képeket, amelyekről a férfi álmodik. Mindeközben Mike Kowalski, a magánkopó lángelme a nyomukba szegődik, hogy leleplezze a műkincsrabló bandát.

images_17.jpgAz egész filmet belengi a szürrealitás hangulat, az animációt is ennek szentelték, a főszerepbe a festészet és a szobrászat kerültek. Ezért az ábrázolástechnikák igencsak vegyesek, szokatlan látványban lesz részünk, akárcsak a Dilili á Paris és a Gankutsuou esetében. Úgy egészében a hátterek és a karakterek is festményekre emlékeztetnek bennünket, elsősorban az impresszionista és a kubista jegyeket ismerhetjük fel, a többit a szakértő szemekre bízom. Ennek köszönhetően meglehetősen furcsán mutat a Ruben Brandt, a gyűjtő, hiszen ez jelleg egyedivé varázsolja azt.

osszhang-ruben-brandt-a-gyujto-magyar-felirattal-474-279-132187.jpgMivel a fókuszba a művészetek kerültek, igazi Easter Egg vadászat ez a rajongók, valamint a hozzáértők számára. Számtalan képet, szobrot és egyéb alkotást ismerhetünk fel, de emellett a megjelenő karakterek stílusában is felfedezhetjük egy-egy híresebb alkotó kézjegyét. Természetesen a célpontok is műkincsek, ami tovább erősíti a vonalat, akárcsak a művészetterápia, ami mintegy fricskaként is jelentkezik az animáció cselekményében. Hiszen általában olyan típusú problémák kezelésére alkalmazzák, ami segít az illetőnek megszabadulni egy ártalmas szokástól vagy fóbiától. Ebben az esetben azonban a siker egy bűnöző felértékelődését eredményezi. Nem is beszélve arról a gag-ről, hogy nagydarab, félelmetes rablókat láthatunk amatőr színészkedni.

large_image.jpgMotívumok, allegóriák, szimbólumok sokaságát ontja ránk a Ruben Brandt, a gyűjtő, így egyáltalán nem unatkozhatunk a képsorok láttán, de azt is megajánlom, hogy nem egyszer nézősre tervezték. Ahhoz, hogy minden apróságot és előre utalást kiszúrjunk, legalább ötször érdemes megnézni, illetve ivós játéknak is alkalmas lehet, ami azt jelenti, hogy érdemes csoportosan megtekinteni. Nem is beszélve arról, hogy a festészeten és a szobrászaton túl egyéb művészeti irányzatok is képviseltetik magukat. Hiszen Mike hobbija, hogy híres bűnesetek kegytárgyait gyűjti, Mimi pedig a Hyppolit cserfes táncosnőjét idézi fel nekünk.

rubenbrandt.jpgA társadalomkritika sem maradhat el, a kiszólások kihatnak a teljes palettára, nem csupán a bűnöző elmére, illetve a detektívekre, de a politikára és a hétköznapokra is. A sztereotípiák felvonultatása egyszerre alakítja mókásra és drámaira a hangulatunkat. A krimi éppen ezért meglehetősen könnyed, felidézi számunkra a hetvenes-nyolcvanas éveket, ezt pedig az animáció is erősen kiszolgálja. Ráadásul a filmes utalásokat sem hagyták ki, a fent említett Easter Egg parádé meglehetősen sokrétűnek bizonyul a sokadik megfigyelés után is (akit érdekel, itt találja a teljes listát: http://www.okosmozi.hu/).

09_still_rubenbrandtcollector_sq0420_sc0480_s.jpgEredetileg úgy terveztem, hogy némi kritikát a Bluray-ről is megfogalmazok, de sajnos nem nagyon volna miről írni, mert meglehetősen fapadosra sikerült a kiadvány. Az angol és magyar hangon, valamint feliratokon túl sajnos egyetlen extrával sem ajándékoztak meg bennünket. Ez nem von le a mű élvezetéből, a kópia szemet gyönyörködtető, de egy igazi gyűjtő szíve ilyenkor kissé vérzik, hiszen magas labda lehetett volna egy díszes példány megszerzése.

ruben_brandt_collector.pngA Ruben Brandt, a gyűjtő igazi ritkaság és ezért üdítő meglepetés mind a magyar, mind a nemzetközi közönség számára. Képes a múlt, a sztereotípiák és a nosztalgia eszközeivel olyasmit létrehozni, mely a jelenben is megállja a helyét és kiköveteli a figyelmet magának. Az egyedi látványvilág, a kritikai gag-ek és a számtalan művészeti utalás (Cári Tibor számtalan ismerős zenei témájával) mellett a pszichoanalitikához is ügyesen és kellő alázattal nyúl, fantasztikusan ötvözi a tudományos elemeket a fikcióval, valamint kedvére formálja az adott témához.

large_rubenbrandtcollector_f-1170x500.jpgNem kétséges, hogy a mozivásznon a helye, a felnőtteknek szóló alkotások közé tartozik, felelevenítve az ifjúsági filmek színességét. Fiatalnak és idősebbeknek is megfelelő kikapcsolódást nyújt, megkockáztatnám azt is, hogy az iskolában is viszont láthatják a gyermekeink.

Értékelés: 10/10

Forrás, információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ruben_Brandt,_a_gyűjtő, https://www.imdb.com/title/tt6241872/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=V6IP1wAUARY
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ruben-brandt-a-gyujto-311820.html
Bluray megvásárolható: https://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=160721&VID=066-680174419-85390829621199495

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

zene magyar krimi filozófia akció pszichológia thriller festészet dráma dadaizmus szobrászat szürreális művészetek animációs film film noir impresszionizmus kubizmus collector Cári Tibor Oscar-díj jelölés heistfilm Ruben Brandt Produkció