2019. aug 24.

A diktátorok szándékai: Psycho-Pass Movie

írta: Emerald Dragon
A diktátorok szándékai: Psycho-Pass Movie

Psycho-Pass (A Film) (2015)

3290403488_1_3_dsszk2ic.jpgGyakori probléma a folytatások esetében, hogy megragad ugyanazon a szinten vagy egyszerűen csak az előző évadokat igyekszik meglovagolni. Ezért teljesen meglepett, hogy ebben a franchaise-ban mindegyik sorozat jól felépített és még a film is képes volt újat mutatni, újabb szintre emelni az alapproblémákat, amelyekkel foglalkoznak. A Psycho-Pass Movie érdekes, meghökkentő, de mégis logikus kérdéseket vet fel, illetve magyarázatot ad olyanokra, amelyek felmerülhetnek bennünk egy átlagos science fiction kapcsán.

 

ppmovie_01.jpgEz a mű egyik évadhoz sem kapcsolódik szorosan, mégis egyértelmű, hogy valamikor a második után csatlakozhatunk be az idővonalba. Akane Tsunemori részben új csapattal dolgozik, amikor Tokióba angolul beszélő gerillák érkeznek, hogy illegális üzletet kössenek az alvilággal. Azonban az alakulatnak mindenhol van szeme és füle, így hamar rajtuk ütnek, és szétszórják a bandát. Az egyetlen túlélőt sikerül foglyul ejteniük, és annak viselkedése egykori társára, Kōgamira emlékezteti Tsunemorit. Ráadásul egy olyan könyv esik ki a ruházatából, ami valószínűleg tényleg a férfié lehetett. Ez önmagában is elég gyanús lenne, de az igencsak szokatlan kihallgatás során kiderül, hogy a kapcsolat nem véletlen. A nő pedig érzi, ismét olyasmibe sikerült beletenyerelnie, amelynek felgöngyölítése során számtalan akadályba ütközik majd.

ppmoviekiemelt.jpg

Az embertelen és engedély nélküli eszközök bevetése ellen ágálna főhősnőnk, de az igazgató úgy dönt, hogy a nyomozást máshol kell folytatnia. A behatolók a Délkelet-Ázsiai Unióból (SEAUn) érkeztek, ahol amúgy is diplomáciai kapcsolatok építésére, illetve a szerződés betartásának ellenőrzésére volna szükség, így ezzel az ürüggyel szabadon mozoghat arra és kiderítheti, mi az igazság. A Sybil-rendszer a kontinensen kívül is alkalmazható, azonban egészen más formában van működtetve.

1024full-gekijouban-psycho--pass-screenshot.jpgAz egyezség szerint a helyi vezető közvetlenül nem lehet kapcsolatban a Sybillel, azonban a technológiát – tokiói felügyelet mellett – használhatja a látens bűnözők kiszűrésére. Őket teljesen másképpen kezelik, mint a japánok. Munkásokként tevékenykedhetnek, de egy olyan nyakörvet viselnek, ami nyugtató vagy éppen halálos adag gyógyszert fecskendezhet az illetőbe. A kontroll ezúttal sokkalta keményebb és torzabb, kimondottan embertelen és bizarr, nem titkoltan diktatórikus.

ppmovie_05.jpgTsunemori célja, hogy kiderítse, miért vív Kōgami a SEAUn ellen gerillaharcot, valamint, hogy miért engedélyezi a Sybil-rendszer egy ilyen kegyetlen vezetőnek a működését. Ezúttal sem bízhat senkiben, jóval komorabb hangvételt varázsolva elénk. A titkok felderítése mellett lavíroznia kell Tokióval szemben is, hiszen annak céljait sem ismeri, így bármikor szembekerülhet a saját embereivel, irányítóival is.

psycho-pass-123912.jpgA Psycho-Pass Movie kitágítja a világot, globális irányba tolja el a kérdéskört. Amennyiben a Sybil-rendszer akár az egész Földön megvalósulna, úgy milyen problémák merülhetnek fel. Tokióban már megismertük a gyengeségeit, illetve az erősségét, hiszen bevezették, és az emberek legalább látszólagos biztonságban érzik magukat, melynek megzavarása lehetséges, hogy komolyabb gondokat is okozna. De most egy teljességgel ismeretlen talajon járunk, ahol idáig más irányelvek működtek. 111615.gifA SEAUn-ban a háború után katonai puccsokkal követték egymást a vezetők, ami hasonlít a mai dél-amerikai, illetve közép-afrikai viszályokra és állapotokra. Így érkezünk meg a film első számú felvetéséhez: „Vajon egy diktátor milyen magas Psycho-Pass értékkel rendelkezhet?
ppmovie_07.jpgEz egy elég kemény és kardinális kérdés, hiszen úgy tűnik, hogy a SEAUn irányítója Tokió minden támogatását élvezi, hiszen a Sybil-rendszer engedélyezi a működésüket. Egy erőszakos megtorlás, a gerillák kiirtása során sem jelzi, hogy bármiféle probléma lenne, avagy látens bűnözővé, kontrollálhatatlanná válna egyetlen katona is.

ppmovie_06.jpgA Shambala Float messziről bűzlik, és az anime pontosan azt teszi, amelyet egy folytatásnak nyújtania kell. Új alapokra emeli a kérdéskört és kiszélesíti a látókörünket. Másik helyszínt mutat be, mely kapcsolatban áll az eredeti Sybil-rendszerrel. A látszólagos kontroll mögött rejtett érdekérvényesítés folyik, a hálózat abúzusa, mely nem csak nyíltan, hanem szemérmetlen módon történik. A pozitív hatás helyett itt minden totálisan ellentétes. Az illúzió csupán azt jelenti, hogy mindez a legalitás látszata mögé rejtőzködik. Ettől pedig egyszerre lesz riasztó, és 1984-es hangulatot is áraszt.

ppmovie_03.jpgAmi kicsit merész, hogy könnyedén párhuzam vonható a két rendszer között, a kritikus hangnem ezúttal sem marad el, és érvényes lesz a jelenkorra is. Hiszen a valóságban egyik sem tökéletes és mindkettőt kikényszerítették. A különbség talán annyi, hogy Tokióban mindezt elfogadták és nem ismerik a hibáit. Shambala Float-on viszont egyértelműen erőltetett, kierőszakolt és visszavonhatatlan. Csak lázadással megdönthető, de az csupán az eredeti körforgásba taszítaná vissza az államot, a társadalmat. Erre kell Tsunemorinak is ráébrednie, mely után nem könnyű megfelelő döntést hoznia.

616042.jpgA kontroll egészen új formáját ismerhetjük meg a filmben, mely elsőre talán kegyetlennek tűnhet, de sajnos jelenleg is léteznek társadalmak, ahol ez normának is számíthat. Nem szeretném bármely állam belpolitikai ténykedését elemezni, de szerintem mindenki fel tudna sorolni olyan országokat, amelyek örömmel alkalmaznának egy ilyen legitimnek látszó béklyót – pláne olyat, amelynél valamilyen formában már meg is valósult ez. Elegendő egyetlen pszichopata tulajdonságokkal rendelkező vezéregyéniség, vagy megfelelő körítéssel felturbózott, támogatott valaki és kész a tökéletes…katasztrófa. maxresdefault_68.jpgTermészetesen nézőpont kérdése és abból is ki lehet indulni, hogy az ember alapjában véve szereti, ha irányítják, és önmagában nem tud mit kezdeni saját szabadságával, életével. Ez is egy érv és sok esetben igaznak is mondható, de ettől még nem feltétlenül helyes.

pyscho_pass_movie_2015_screenshot_0019.jpgRészemről a Psycho-Pass Movie egyik legfőbb üzenete, hogy gondolkodjunk el, mi a hasonlóság a különbségen túl a két bemutatott rendszer között. Az alkotókról szintén olvashattatok a Psycho-Pass első évadjának kapcsán, így most ettől eltekintek. A Ling Tosite Sigure Who What Who What című száma hallatszik a film legelején, és a zárás, az első évad második nyitó dala, Namae no Nai Kaibutsu az EGOIST-tól.

EGOIST: Namae No Nai Kaibutsu

wong_rutaganda_psycho-pass_the_movie.jpgAz anime filmje mindenképpen kötelezően ajánlott, ha szerettétek a sorozatokat. Képes új távlatokat nyitni előttünk. Végezetül azt tenném ide, amivel anno a Psycho-Passokat megnyitottam: a 21. század legkiválóbb cyberpunk animéjének tartom. Remélem hamarosan az idei Sinners of the System-ről is beszámolhatok nektek.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15670
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=I78cNQDuIr8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/gekijouban-psycho-pass-280913.html
Bluray megvásárolható: PSYCHO-PASS: THE MOVIE
Kapcsolódó animék: Psycho-Pass, Psycho-Pass 2. évad, Psycho-Pass: Sinners of the System

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror akció anime cyberpunk társadalomkritika thriller science-fiction Production I.G