2019. júl 18.

Kis történetek kis állatokról

írta: Emerald Dragon
Kis történetek kis állatokról

A kis kedvencek titkos élete 2. (2019)

maxresdefault_72.jpg2010-ben az Illumination Entertainment meglelte az aranytojást tojó tyúkot. A Gru (sokkal mókásabb angol címén Despicable Me) ugyan nem váltotta meg a világot, de a fő-antihős apró, béna beosztottjai, a minyonok (újfent félrefordítás: az angol eredetiben szimplán minion, azaz szolga) kiváló merchandise-forrásnak bizonyultak, és a cukiságfaktorra építve a film, annak folytatásai és az eladott ajándéktárgyak szépen termelték, termelik a milliókat.

291449_1555025848_0125.jpgA nagy sikeren felbuzdulva persze más filmeket is készített a stúdió; csakhogy úgy tűnik, a cuki karakterek kitalálásán kívül másra nem futja nekik: a 2016-os A kis kedvence titkos élete egy rakás eladható házikedvenc-szereplőt vonultat fel egy unalmas, kiszámítható sztori és egyszerű slapstick-poénok kíséretében. Akit esetleg mégis érdekelne, röviden: kedves háziállataink (legalábbis Manhattan-szerte) titokban értelmes lények, akik, ha a gazdi nincs otthon, filmet néznek, zenét hallgatnak, felfalják a hűtőből a finom falatokat, házibulit csapnak, átjárnak egymáshoz trécselni, 291449_1558477824_2897.jpgmeg amúgy teljesen emberien viselkednek. Max egy elkényeztetett kis blöki, akinek a gazdája, Katie a mindene, így érthető módon nincs ínyére, amikor egy Duke nevű, nagydarab kutyát hoz haza tulajdonosuk. Max persze terveket szövöget Duke kigolyózására, aminek eredményeképp mindketten az utcára kerülnek, messze az otthonuktól. A furcsa pár persze hazaindul, és – ahogy az lenni szokott az összes hasonló kisállatos filmnél – az út során számos nehézséget kell leküzdeniük, mire a végére rájönnek, hogy nem is utálják egymást, és a család meg a barátság mindennél fontosabb.

12313_1562060190_912.jpgDe nem is értem, minek írom le az előzményeket, amikor a második részben az égvilágon semmi utalás nem történik ezekre. Az újabb epizód a nulláról mutatja be az ebeket és gazdijukat, mintha nem is lett volna az előző rész. Amiben amúgy bővül a család: Katie belefut Chuckba, akivel rövidesen összeházasodnak, és megszületik a kis Liam, akinek a védelmét Max szívügyének tekinti. Nem kis megrázkódtatásába kerül, amikor a pici óvodaérett lesz, és külvilág veszélyeivel (forgalmas utcák, galambok, szellőzőnyílások) kell szembenéznie. A család így vidéki rokonlátogatásra indul, de a farmon lévő számtalan új állat és inger még jobban kiborítja Maxot. Az itt élő öreg pásztorkutya, Rooster (a magyar fordításban elég idétlenül Kakas néven fut; amúgy az angol eredetiben Harrison Ford hangján szólal meg) úgy dönt, kikupálja kicsit az ártatlan ebet…

Ez így egyébként lehetne egy önismereti sztori kezdete: Max a túlféltő szülő mintaképe, aki nem hagyja, hogy a kis csemetéje kiteljesedjen, hanem inkább a széltől is óvja, és szép lassan megtanulja, hogyan kell útjára engedni a szeretteinket. Az egész filmből a kedvenc jelenetem a Roosterrel folytatott párbeszéde: 

  • Mit csinál a kölyök a ketrecben?
  • Ő… ő Liam. Szeret futni.
  • Akkor hagyd futni!
  • Nos… Liam szupergyors! Egyet pislogok, és fent van a fán!
  • Hát, akkor a kölyköd fenn lesz egy fán! Hol a probléma?
  • Nos, leeshet!
  • Talán.
  • És akkor megüti magát!
  • Tehát jó magasra mászik ezek a képzeletbeli fán? A kölyök megüti magát; megtanulja, hogy ne csináljon többé ilyet! Tudod, hány elektromos vezetéket rágtam meg valaha?
  • Úgy… többet is?
  • Egyetlen egyet. Megrázó élmény volt. Egy hétig hátrafelé jártam, de soha többé nem rágtam meg vezetéket!

291449_1558477921_0821.jpgEz az amúgy nem túl eredeti, de azért vállalható alapgondolat azonban nem kerül kibontásra. A film ugyanis három, teljesen különálló szálon fut, amelyeknek igazándiból semmi közük egymáshoz, és nem lesz tőlük se jobb, se teljesebb a mű (ez egyébként a Gru 3-ban is így volt, és már ott is nagyon idegesített). A második szál a Hógolyó nevű nyúl (akinek magyar hangja kisebb örömömre Eric Cartm Csőre Gábor) 291449_1558477832_67.jpgtigrismentő akciójáról szól; a harmadik pedig a Maxba őrülten szerelmes szomszéd kutya, Gidget macskák közé beépüléséről (na jó, a lézeres poén ebben a részben ütős). De mondom, ezeknek a mellékvágányoknak semmi értelme nincs: ahelyett, hogy lenne egy kicsikét is értelmezhető főtörténet, vagy az egyes állatok jellemző vonásait kifigurázó helyzetek, kapunk három vacak történetecskét, ami még a televízió szünidei matinéjába sem férnének bele.

291449_1558477878_5175.jpgMindez pedig nyakon van öntve egy adag idegesítő állatszereplővel, kínos poénokkal és helyzetekkel. A legtöbb esetben csak fogtam a fejem, hogy mégis mit keresek én a vetítésen (ja persze, ismét Smaragd Sárkány (no meg persze a UIP-Duna Filmnek köszönhetően) szívességéből mentem el – a szándékot mindenképpen értékelem J). Ha már a jelenlévő kicsik is unottan nevetgélnek a filmen, tudhatod, hogy még a célközönség sem vevő rá.

8207_1485473858_6418.jpgSajnos lerí a filmről, hogy csak a pénzért készült: ugyanúgy, ahogy a Gru folytatásai esetén, pár karaktert és szituációt összevágtak egy filmbe, hogy aztán néhány milliót lehúzhassanak a szülőkről, akik nyögvenyelősen elkísérik a cukiságra vevő csimotáikat a moziba, majd utána a játékboltban a plüssfigurákat is beszerezzék. Unalmas, rossz iparosmunka, semmi több.

Értékelés: 4/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt5113040/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BnhHMJX87wQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/the-secret-life-of-pets-2-291449.html
Bluray-en megvásárolható: hamarosan

Leinad

Szólj hozzá

állat rajzfilm vígjáték animációs film UIP-Duna Film Illumination Entertainment