2019. ápr 25.

Az istenek köztünk járnak és értünk harcolnak!

írta: Emerald Dragon
Az istenek köztünk járnak és értünk harcolnak!

American Gods 1. évad (2017)

10americangods_5-videosixteenbyninejumbo1600.jpg2017 egyik leginkább várt szériája Neil Gaiman (The Sandman, Coraline) Amerikai Istenek című regényéből készült, és igencsak nagy kíváncsiság övezte a premierjét. Mint olyan sok könyvadaptáció esetében itt is felmerült a kérdés, mennyire lesz jó a megvalósítás, mennyire bevállalósak a rendezők és a producerek, hiszen a katasztrofális végkimenetel sem volt kizárható. Mindenkit megnyugtatok, hogy ez továbbra is egy spoilermentes kritika, kedvcsináló azok számára, akik még nem tudják, bele merjenek-e kezdeni.

lzxbe54yppc9uunwfy3d.jpgShadow Moon (Ricky Whittle The 100) afroamerikai férfi, elítéltként tengeti életét, némi erőszakos kimenetelű eseményt követően, akinek a napja igencsak ambivalens érzésekkel indul, mint egy nagyon rossz viccben. A börtönigazgató két hírrel szolgál számára: egyrészt korábban szabadulhat, mert a jó magaviseletének hála 6 éves büntetésének felét most elengedik, ráadásul néhány nappal előbb is otthagyhatja a sittet. fuller-green-american-gods-amerikai-istenek-4.jpgMásrészt a szerencse apropója az, hogy felesége, akivel nem is olyan rég beszélte meg, hogy meglepetéspartival fogja majd várni, egy autóbalesetben életét vesztette. A keserédes információk alaposan letaglózzák, ezért megpróbál mihamarabb eljutni a neje temetésére, de lépten-nyomon csak akadályokba, nehézségekbe ütközik, mintha valami láthatatlan erő igyekezne meggátolni abban, hogy a szomorú rituálé részese lehessen.

ag02.jpgA reptéren belebotlik egy furcsa, ugyanakkor meglehetősen karizmatikus alakba, aki magát csak Mr. Wednesday-nek (Ian McShaneJohn Wick: Chapter 2, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, Deadwood) hívja (ez nem az Addams Family), és csodával határos módon fenekestül felforgatja Shadow életét. A kezdeti „mázli”, miszerint a turistaosztályról az első osztályra kerül át, még szerencsésnek is mondható, valami mégis azt súgja neki, hogy jobb volna messziről elkerülnie a levakarhatatlan és gyanús frátert. ag03.jpgEz korántsem nem bizonyul egyszerű feladatnak; mintha láthatatlan száron vezetnék, egyre inkább közelebb kerül ehhez a Mr. Wednesday-hez, ahelyett, hogy megszabadulna tőle. Hiába a csábítónak tűnő, ugyanakkor érdekes munkaajánlat a férfitól, a két pasas, miként a mágnes két pólusa, egyszerre vonzzák és taszítják egymás karakterét.

american-gods-episode-3-head-full-of-snow.jpgNem ez az egyetlen dolog, amibe Shadow belegabalyodik. Akaratán kívül, minden igyekezete ellenére megismeri a világnak azon részét, mely nem a halandó emberek számára alkottatott, hanem a rég elfeledett, egykor hatalmas és mindenhatónak számító lényekkel akad össze. A letűnt korok istenei ugyanis köztünk járnak, 170428-american-gods.jpgmellettünk dolgoznak, miközben megpróbálnak túlélni ebben az anyagi érdekek előtt hódoló érában, miközben értetlenül szemlélik, hogy mivé is vált a mai társadalom, milyen eszméket vallanak magukénak a halandók. Shadow Moon valahogy központi szereplőjévé válik ennek a titokzatos világnak, hiszen sokan úgy tekintenek rá, mintha közismert volna a személye. Mr. Wednesday pedig gondtalanul és magabiztosan vezeti hősünket olyan kalandok felé, amelybe egyáltalán nem szeretne belebonyolódni.

de25d1642078c78734498a9b0bfedd50.jpgAz American Gods nem ragad le egy egyszerű misztériumnál, a sorozat hangulata, illetve zenéje is olyan sorozatokat juttat eszünkbe, mint a Hannibál, ezért érthető is, hogy szomjasan kortyolunk az újabb epizódokból, miközben csillapíthatatlan vágyat érzünk az alapsztori megfejtésére. Az első évad varázslatos, álomszerű, ambivalens, kettős, sokszínű, mély gondolatokat ébresztő, agytekervényeket borzoló és mitológiákat ingujjból előcsaló, frappáns, lebilincselő; bár csupán 8 részt számlál, mégis képes minden ponton meglepni bennünket és folytonosan megújulni. Mikor már úgy tűnik, túlságosan zavaros a kép ahhoz, hogy az író végre eloszlassa szemeinkről a homályt, és várnánk a kép kitisztulását, kiderül, eddig csupán a felső réteget hántottuk le, annak rejtekében még messze van a csontvelő.

ae73bb29_e645_4a03_9dc2_2a5049e630ee.jpgRemélem sikerült azt érzékeltetnem, hogy még mindig csak az American Gods egyik szeletkéjéről beszéltem, a történet előrehaladtával olyan szálak is reflektorfénybe kerülnek, melyek elsőre véletlenszerű kitekintéseknek érződtek. A „Somewhere in America” snittek egy idő után koherenssé válnak, egy újabb puzzle darabka rajzolódik ki agyunk egyik eldugott szegletében, miközben arra vágyunk, bár össze tudnánk rakni a teljes kirakóst, de ráeszmélünk, érdemes lesz a sorozatot az elejétől újra végigpörgetnünk. Ennek eredményeként az addiktív magatartásunkat igencsak megsokszorozza és felnagyítja ez a zseniális mű.

ag05.jpgAz American Gods legérdekesebb és legszínesebb szereplői egyértelműen Pablo Schreiber (Különleges ügyosztály, Orange Is the New Black), valamint Gillian Anderson. Bár a fő karakterek megformálását is élvezetes nézni, de ők ketten kitűnnek a színészi gárdából. A több szálon zajló cselekmény fő csapásvonala fokozatosan egyféle klasszikus road-movie fordulatot vesz, melyben Mr. Wednesday és Shadow toborzó küldetésre indulnak, nemesnek tűnő, ugyanakkor kellően homályba merülő céllal. A körülöttük sürgölődő és a sorozatot megtámogató Pablo és Gillian viszont brillíroznak és fürödhetnek a rivaldafényben. 640.jpgZseniális választás volt az alkotógárda részéről, hogy rájuk esett a választás, tökéletes szórakozást nyújtanak a megfelelő megjelenésükkel és attitűdjükkel. Elvileg a regényben is hasonló szerepük van, így a végeredmény kifogástalannak mondható. Már miattuk érdemes megnézni a sorozatot.

agkiemelt.jpgDe térjünk vissza a „Somewhere in America” részekre, melyek ezt a kérdést bányásszák elő elménk tudattalanjából: Kik voltak előbb, az istenek, vagy a hívők? Egy teológus valószínűleg elsőre rácsodálkozna a felvetésre, mert bizony nem csak azon kellene veszekednünk, hogy kinek a képzeletbeli barátja szebb, jobb, ügyesebb, erősebb, mindenhatóbb, régebbibb (!), ősibb, eredetibb, illetve természetesen igazibb, hanem ugye az is érdekes lehet, hogy mi teremtettük-e az isteneket vagy ők hoztak létre bennünket. Ez pedig igenis fontos és izgalmas felvetés, nem mindegy, miattunk lesznek-e ők omnipotensek, a hitünk táplálja-e erejüket, vagy valójában egyáltalán nem igénylik a rituálékat, a feltétel nélküli szeretetünket és hogy adott időközönként imádkozzunk hozzájuk, vagy éppen áldozzunk nekik. Tudom, hogy a modernkori, szkeptikus ember mondatja ezt velünk; természetesen egyetlen igaz isten létezik – bátran helyettesítse be mindenki a sajátját, ha attól boldogabbnak érzi magát.

easter_mrwednesday.jpgAz American Gods pontosan ezekért a felvetésekért lesz iszonyatosan eredeti, elgondolkodtató, miközben ezzel párhuzamosan arcba mászó társadalomkritikákat vetít elénk.  Ezt a legtöbb esetben fel sem fogják ismerni az átlagemberek, olyan ügyesen el vannak rejtve. Ezt azonban egyáltalán sem sajnálom, hiszen pont az ilyen sorozatokra szomjazunk és minél több ilyen alkotásra volna szükség, hogy a mainstream, illetve populáris, fogyasztói társadalomnak készült vackokat elfeledtessék azokkal, akik homo sapiens sapiens-nek vallják magukat, és nem a fejlődés fékjébe taposva igyekeznek minél ostobábban élni, úgy, hogy birkaként irányítják őket.

1033250-deluxe-unleashes-portal-american-gods.jpgDavid Slade (Hannibal, Hard Candy) három, Adam Kane (Heroes) kettő, Vincenzo Natali (Hannibal, Cube), Floria Sigismondi és Craig Zobel 1-1 epizódot rendeztek Bryan Fuller (Hannibal, Heroes, Star Trek: Voyager), valamint Michael Green (Blade Runner 2049, Kings) produkciójából, miközben az író, Neil Gaiman is felügyelte a munkálatokat. mv5bmmflmgrmmtitmgmymc00zgjmltllm2ytzdeyntfkmta5owfmxkeyxkfqcgdeqxvynzcwnte5mde_v1.jpgA parádés alkotógárda ezért akár borítékolhatta volna a sikert, amellyel az első évad lezárult. Brian Reitzell zenéje elengedhetetlen volt a hatás megteremtéséhez, de ez nem is olyan meglepő, hiszen a Hannibal esetén is ő ügyködött. Bár a többieket nem szeretném név szerint kiemelni, de legyen annyi elég, hogy az operatőri munka, a jelmezek, a világítás, a maszkok, a trükkök és a CGI is teljesen hibátlan, így izgatottan várjuk a folytatás minőségét.

nintchdbpict000327468419.jpgTalán az egyetlen gond az American Gods-zal az, hogy elsőre csak ezt a 8 epizódot vállalták, ahelyett, hogy mini szériaként ledarálták volna az egészet 24 részben. De közben felröppent a hír, hogy nem tudnak megegyezni az alkotók, így veszélybe is került a második évad. Hosszas huzavona után aztán 2019 márciusában elstartolt, a suspense működött. Ajánlom a könyv olvasóinak, a zsáner szerelmeseinek és a kíváncsi elméknek!

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt1898069/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oyoXURn9oK0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/american-gods-208588.html
Bluray megvásárolható: American Gods Steelbook [Blu-ray] [2017]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

halál szerelem filozófia akció legenda társadalomkritika rejtély dráma szatíra pogány szürreális fantázia mágia mitológia folklór teológia természetfeletti városi legenda halhatatlanság transzcendens könyvadaptáció nézőpontok Neil Gaiman science-fiction