2019. ápr 06.

A szerelmesek háborújában mindent szabad! Kaguya-Sama: Love is War

írta: Emerald Dragon
A szerelmesek háborújában mindent szabad! Kaguya-Sama: Love is War

Kaguya-Sama: Love is War (2019)

1899649_japanese_keyart-officialvideoimage_47c7c568-781f-e911-8175-020165574d09.jpg„Szerelemes leszel valakibe, megvallod neki az érzelmeidet, és párkapcsolatba lépsz… Mindenki úgy gondolja, ez valami csodálatos dolog.
De tévednek!
Még az álompárok között is léteznek erőviszonyok! Az egyik kihasznál, a másik kihasznált; az egyik imádott, a másik imád; az egyik nyertes, a másik vesztes!
Ha pedig nemes életet akarsz élni, sosem szabad vesztesnek lenned.
A szerelem háború! És az, aki szerelembe esik, veszít!”

Masayuki Suzuki: Love Dramatic

kaguya-sama-wa-kokurasetai.jpgA Shuchiin Akadémia kőgazdag családok gyermekeinek és feltörekvő, tehetséges ifjaknak biztosít oktatást. Shirogane Miyuki ez utóbbiak közé tartozik: bár szegény családból származik, kemény munkával mindig első helyen végez az iskolai vizsgákon, így kiérdemelte, hogy a diáktanács elnöke lehessen. Vele szemben az alelnök, Shinomiya Kaguya, egy többszáz billió jen tőkével rendelkező család sarja, aki tehetségével számos területen ért már el sikereket, legyen szó művészetről, zenéről vagy akár harcművészetekről. Az egész iskola meg van róla győződve, hogy tökéletes párost alkotnak…

mv5bodgymtrlndmtytq5zi00nmuxltg0mmitotuzogi4mtbjmwvkxkeyxkfqcgdeqxvynjc3ote4nzk_v1.jpgNos, az igaz ugyan, hogy ők ketten kölcsönösen belezúgtak egymásba, csakhogy (különösen Kaguya) méltóságon alulinak tartják, hogy ezt be is ismerjék a másiknak! Hisz mint a bevezetőben olvasható, a szerelem valójában háború: aki a másiknak szerelmet vall, gyengébbnek bizonyul, így egész életére aláveti magát a másik akaratának!

mv5bmjmxotllnjctzmu1mc00zduxlwe0ymytywfkzjeyntq5nme2xkeyxkfqcgdeqxvynjc3ote4nzk_v1.jpgMiyuki és Kaguya tehát folytonosan arra törekednek, hogy a másik fél tárja fel előbb érzelmeit. Minden egyes interakciójuk kisebbfajta csatának bizonyul; legyen az egymás telefonszámának elkérése, a diáktanács nyári programjának megszervezése, vagy csupán egy tinimagazin tesztjének kitöltése. S minthogy mindketten átlagon felüli intellektussal rendelkeznek, ezek a csaták valójában csavaros elmejátékok, ahol kölcsönösen próbálják egymást csőbe húzni (Kaguya amúgy sokkal furmányosabb, mert ő az, aki rendszeresen előkészíti a terepet különféle jegyek, kuponok, esernyők stb. elrejtésével). Ki tudja, talán előbb-utóbb sikerülne is az egyiküknek felülkerekednie, ha nem szólna közbe folyton-folyvást egy harmadik fél…

chika.gifŐ pedig Fujiwara Chika, a diáktanács energikus, mindig jókedvű (ha úgy tetszik, genki lány), ámde kicsit butácska és babonás titkára. Rendszerint belecsöppen Miyuki és Kaguya csatáiba, és minthogy fogalma sincs arról, hogy mi megy kettejük között, józan paraszti ésszel oldja fel a páros által létrehozott gordiuszi csomókat, akik így hoppon maradnak. Olykor az is előfordul, hogy a páros eszközként használja őt céljaik (ti. a másik vallomása) eléréséhez; de ezzel még nagyobb bajt hoznak a fejükre, hisz Chika gyakran kiszámíthatatlanul viselkedik, így Miyuki, illetve Kaguya óhatatlanul saját maga ellen fordítja fegyverét.

maxresdefault_58.jpgMég két szereplőről illik szót ejteni:
Ishigami Yu a diáktanács pénztárnoka, egy zárkózott, kicsit emós alsóbb éves diák – a suliba a szülei, a tanácsba pedig Miyuki nyomására került, egyébként pedig csak a számítógépének élne. Legszívesebben ki is lépne a tanácsból… ha nem hinné azt, hogy Kaguya ezért megölné, ugyanis szerinte Yu tud arról, hogy Miyukiba szerelmes (valójában Yu csak finom célzásokat tett a kapcsolatukra, minthogy meglepően jó emberismerete van).

0cfb2557d5878a6d20a3438d041c2d291553340005_fwide.jpgHayasaka Ai Kaguya földhözragadt szobalánya, aki az iskolába magát divatos, az öltözködési előírásokat feszegető diáklányak (gal) álcázva jár. Az ő szerepe a józan ész képviselete, hisz Kaguya otthon, amikor Miyuki nem tud róla, borzasztó szőrszálhasogató és hisztis a kapcsolatukat illetően. Ai ilyenkor próbálja észhez téríteni, olykor egy határozott huszárvágással (például amikor Kaguya nem meri felhívni Miyukit, Ai egyszerűen elindítja a hívást, majd a kezébe dobja a mobiltelefont).

2c741726-9f65-440e-8bf2-7e71bcab98d9.jpgEgy romantikus animéban általános toposz a tsundere lány - béna fiú felállás. Na, de akartatok-e valaha is olyan animét látni, amelyben nemhogy a lány, de még a fiú is tsundere? Hát most megkapjátok! Ez a dilis, de jól kivitelezett koncepció emeli ki jelen művet az átlagból: a tény, hogy Miyuki és Kaguya egymással szemben egyaránt passzív-agresszívan viselkednek, érdekes dinamikát ad a kapcsolatunknak, hisz végső soron mindkettőjüknek az a célja, hogy a másik fölé kerekedjen. w5l3piz.gifPersze, ha alaposabban megvizsgáljuk, valójában mindketten szorongó tinédzserek, akik egy pillanatra sem hajlandók megmutatni érzelmi instabilitásukat, amit ők maguk gyengeségnek tartanak. Ez vezeti őket a buta elmejátékokhoz, amit aztán rendre túlspiráznak. Ezt egyébként maga a kommentár (merthogy az eseményeket folyamatosan részletezi egy „Mesélő”) is erősíti és túldramatizálja; majd minden jelenet végén levonja a következtetést, hogy éppen ki nyert, avagy veszített (néha furcsa következtetésekkel). A különböző vágásoknak és grafikai megoldásoknak köszönhetően a végére olyan érzésünk lehet, mintha egy verekedős shonen animét néznénk. :)

a078737cc7fa2d2ab7d5dc6b7ec01772.gifDe mit érne az egész minden idők (vagy legalábbis az év) egyik legjobb anime-mellékszereplője, Chika nélkül? Nagyszerűen hozza a tudatlan genki-lány szerepét, és kiváló érzékkel rondít bele Miyuki és Kaguya párharcaiba – vagyis amikor holtpontra ér aktuális csatájuk, és a megoldást várnánk kettejük konfliktusában, tuti megjelenik, és előáll egy pofonegyszerű megoldással; vagy egy ártatlan javaslattal tovább fokozza a főszereplőink által drámainak vélt helyzetet. Az sem túl szerencsés, amikor hőseink Chikát használják fel céljaikra, hisz annak ellenére, hogy jól ismerik (Kaguyával például gyermekkori barátok) mindig előáll valami totál random dologgal (például rappelni kezd, vagy csal egy játékban), minek hatására hősszerelmeseink aprólékosan megalkotott tervei kártyavárként omlanak össze. És mindezt Chika mosolygással és kedvességgel teszi, erős kontrasztot adva Miyuki és Kaguya komolyságához képest. Ja, és el ne felejtsem: máris mémforrássá vált, köszönhetően a harmadik rész végén bemutatott Chika-dance-nek:

 

critica-de-kaguya-sama-love-is-war-montaje-4-el-palomitron.jpgA többi mellékszereplő a kötelezőt hozza: az események sodrába akaratán kívül is belekeveredő Ishigami; a kényes gazdáját minduntalan a földre visszarángató Hayasaka; a Kaguyától és Miyukitól kétes értékű párkapcsolati tanácsokat kapó Kashiwagi és fiúja; vagy a bátyjához hasonlóan komoly, mégis cuki Shirogane Kei (akinek Kaguya sikertelenül próbál a bizalmába férkőzni) a maguk módján segítenek a főszereplő páros kapcsolatát elmélyíteni, azaz jobban mondva tovább bonyolítani.

maxresdefault_57.jpgKülcsín tekintetében az animációhoz nem tudok sokat hozzáfűzni: a 2019-ben elvárható szintet bőven hozza. Az OP/ED zenéket azonban külön kiemelném: ritkán fordul elő, hogy ezeket minden alkalommal végighallgatom, de itt egészen fülbemászó dallamokat kapunk a kicsit jazzes beütésű Love Dramatic és a film-főcímdalnak is beillő Sentimental Crisis képében.

Aki tehát egy átlagostól eltérő romantikus animéra vágyik, ne is keressen tovább.

Halca: Sentimental Crisis

Értékelés: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21401
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=rZ95aZmQu_8
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: még nem

Leinad

Szólj hozzá

barátság anime vígjáték romantika A-1 Pictures Leinad