2019. már 23.

Gandahar és az időparadoxon elmélete

írta: Emerald Dragon
Gandahar és az időparadoxon elmélete

Gandahar (1987)

tumblr_ma75zoiadp1ry0acco3_1280.jpgA Gandahar jóval komolyabb alkotás, mint René Laloux első két animációs filmje, azonban pont ezért nehezebben is emészthető a mondanivalója. A varázslatos és egyedi, fantáziadús látványvilág mindenképpen magáért beszél, de korántsem tökéletes a sci-fik világában. Viszont tagadhatatlan érdemei vannak, így természetesen leporoltam, hogy erről is írjak nektek.

gandahar_3.jpgEgy távoli galaxisban létezik egy bolygó, ahol antropomorf lények harmóniában élnek a környezetükkel. Egyes növények állatokat teremnek, de a szorgos kezek vigyázzák az állományt. Egy napon támadás éri a békés népet, a tettesek ismeretlenek, csak annyi bizonyos, hogy különleges fegyverekkel próbálják leigázni őket, melyek kővé változtatja az áldozatokat. A Nők Tanácsa ezért Sylvain-hez fordul, hogy segítsen nekik felderíteni az ellenséget, tudja meg, mik a szándékai, lopja el a technológiáját és a gyengeségeit kihasználva végezzen vele.

med_1442713472_image.jpgA férfi útnak indul, hogy teljesítse a küldetést, mely korántsem veszélytelen, hiszen az elhagyott vidéken számtalan ragadozó leselkedik rá. Bár a támadásokat túléli, ám eszméletlen testét egy mutáns népség biztonságos helyre cipeli. A gandahari Sylvain kideríti, hogy egykor ezek is emberek voltak, azonban a tudósok genetikai kísérletei eredményeként keletkezett deformált személyeket végül száműzték, így kénytelen voltak itt, mindentől távol menedéket keresni. A mutánsok puritán és vad körülmények között élnek; egykor egy különleges képesség, a jóslás birtokában voltak, azonban mára már elvesztették ezt, így a saját próféciájukat sem tudják értelmezni. „Ezer év múlva elpusztult Gandahar és lemészárolták a lakóit. Ezer évvel ezelőtt megmenekül Gandahar, és amit nem lehet elkerülni, megtörténik.”

hqdefault_6.jpgA másik lény, amellyel találkozik, jóval ősibb a saját népénél, ezért úgy tudta, kipusztult már. A kaland során felismeri: a gandahariak eddig burokban éltek, ezért fordulhatott elő, hogy ilyen könnyedén rajtuk üthettek. Így nincs más dolguk, mint kideríteni, honnan származnak a titokzatos fémemberek, amelyek az életükre törtek, és milyen szándékuk van a bolygó lakosságával, élőlényeivel.

mv5bmjiwndyxmditzjm2ni00ywq3ltllzjetmgflnjniyzewymrjxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgA rejtélyek kulcsa a science fiction-ben gyakran társadalomkritikával kapcsolatos. Hasonló témakört feszeget a Gandahar is, méghozzá ugyanazt, amelyről Az Idő Urai kapcsán a későbbiekben elmélkedni fogok. Az ideológiák több verziójában központba kerül az egyén és a népesség igényének, illetve egójának kérdése. A legegyszerűbb ugyanis az, ha mindenki akképpen cselekszik, ahogy a társadalom szempontjából hasznos, és nem az önös érdekeit nézi. Ebből következik, hogy az én fogalma nem létezik, mert az bizony önmagában feláldozható, ha a köz úgy kívánja. Többféleképpen is értelmezhető ez a viselkedésforma, hiszen a fajfenntartás, a nacionalista szemlélet hasonlóképpen gondolkodik erről, de politikai és vallási irányzatok is épülnek ilyen elvekre. Az előnye minden esetben az, hogy a csoport a védettség illúzióját kapja, ám ezzel párhuzamosan nem veszi észre: valójában egyesével sérülékennyé válnak.

5c4c1dbb60534a0990087870571ce6df.jpgA másik érdekesség, amit a Gandahar érint, az idő kérdésköre, melyről a tudományos fantasztikumok íróinak már korábban is másféle elképzelései voltak, mint a klasszikus értelemben vett tudósoknak. A komplexebb teória arra épül, hogy ami az egyén számára száz év, az a társadalom szemszögéből nézve kisebb egység, a nemzet szemében csupán egy szelet kor, míg a bolygó életében pár ezredmásodperc csupán. Ekképpen értelmezve a teljes egészet a múlt, a jelen és a jövő akár egyetlen pillanatként is felfogható, tehát léptékfüggő. A változás, az evolúció és egyéb fejlődések ezért sokkal gyorsabban zajlanak le, csak mi érzékeljük ezeket másként. Ez pedig arra igyekszik rámutatni, hogy jóval hosszabb távon kellene gondolkodnunk, úgy, bf292d69ea6e64b5e96c49ba805982ba_3x3.jpghogy az adott korban felfedezett, megalkotott tárgyak, találmányok vagy éppen eszmék és dogmák milyen hatással lesznek az összes elkövetkezendő generációra. Ugyanis a társadalom már korábban is hajlamos volt csak arra gondolni, hogy a saját idejében élvezhesse a gyümölcsét, kevesen számolnak azzal, hogy a távoli jövőben mi fog történni. Ez ugye mindenre érvényes, amit alkotunk vagy éppen elpusztítunk. Tágabb értelemben ideérthető az is, hogy hogyan bánunk az energiaforrásainkkal, de a túlnépesedés, a szegénység, az éhínség és – a jelent szemlélve – az antibiotikumok felhasználása, valamint az oltásellenesség intézménye is.

snapshot20120209232452.jpgEzért van az, hogy a kettő szorosan összefügg és nem elválasztható, a probléma nem csak fekete és fehér. Ami az egyénnek fontos, és ami a közösséget, vagy éppen az egész emberiséget érinti, azt jóval komplexebben kell elemezni és értelmezni. Nyilvánvalóan van olyasmi, amelynél az egyik faktora kell, hogy erősebb legyen, de akadnak olyan szituációk, ahol bizony a közérdeket kell szemlélni, bármennyire is morális problémákat vet fel az adott döntés.

mv5bntcym2fhntetnwi5ni00mdzllwe0otetnziwoti2m2jizgqzxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgJean-Pierre Andrevon (Le travail du furet) Les Hommes-machines contre Gandahar című regénye alapján a Gandahar forgatókönyvét René Laloux (A vad bolygó, Az idő urai) írta és a filmet is ő rendezte. A produkció a SEK Animation Studio-ban készült Észak-Koreában, franciák közreműködésével. A zenéjét Gabriel Yared (Angyalok városa, 1408) szerezte, a dizájnon pedig a francia képregény rajzoló, Philippe Caza (Kronozone, La Fin du Monde ne passera pas !) dolgozott. Az amerikai verziójánál érdekesség, hogy a szöveget maga Isaac Asimov fordította angolra.

vlcsnap-2014-12-30-13h33m40s159.pngA Gandahar mondanivalója sokkal mélyebb, mint a közismertebb Az Idő Urai-é, azonban a cselekménye is jóval bonyolultabb, így előszeretettel ajánlom a zsáner rajongóinak. A mű linearitása, akárcsak a rendező egyéb alkotásai, ezúttal sem egyértelmű, így érdemes többször is megtekinteni, hogy helyükre kerüljenek a jelenetek. A téma, amelyet boncolgat igazán izgalmas

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt0095525/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gzBHjfy7kR4
Mfab link: https://www.mafab.hu/movies/gandahar-30201.html
DVD megvásárolható: Gandahar [Masters of Cinema] [DVD] [1988]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia remény időutazás rejtély dráma animációs film természetfeletti science-fiction René Laloux