2019. már 07.

Maquia, avagy a halhatatlanság átka

írta: Emerald Dragon
Maquia, avagy a halhatatlanság átka

Maquia: When the Promised Flower Blooms (2018)

14b15c688a8a2166cd2876158bc5ccece90d172bv2_hq.jpgA fantasy történetek könnyedén felkeltik az érdeklődésemet, és a MONDO is írt már erről a műről, így sort kerítettem a megtekintésére. Ez a téma mostanság eléggé közkedvelt, és bár nem mindegyik üti meg a mércémet, ez sosem veszi el a kedvemet. A Maquia: When the Promised Flower Blooms (Sayonara no asa ni yakusoku no hana o kazarô) semmi izgalmassal nem kecsegtetett, a kritikákat ügyesen elkerültem, ezért az első benyomásaimat olvashatjátok róla.

Rionos: Viator

p11-schley-maquia-a-20180222-870x489.jpgEgy különös világban járunk, ahol egy elfeledett, és régen kipusztulásra ítélt faj rejtőzködik egy elhagyott szigeten. Az Iorphok olyan lények, melyek a sors fonalából, a Hibiol nevű anyagot szövik, és halhatatlannak számítanak. A populáció tagjai nagyrészt nőkből áll, így nehezen tudják megvédeni magunkat a külvilágtól. maquia-616x346.jpgMaquia egy szégyenlős, félénk lány, alig néhány száz éves, de nem ismeri a külvilágot, a valódi élet fogalmát. Legjobb barátnője, Leilia pontosan az ellentéte, hiszen felszabadult, pajkos, vidám és játékos. A klán vezetője Racine, igyekszik megóvni mindenkit a külső hatásoktól, és arra neveli a fiatalokat is, hogy a kötelességükkel törődjenek. Krim Maquia párja, akinek feladata a sziget és a nők védelme.

maquia-4.pngEgy napon a Mezarte királyság lerohanja az ősi faj képviselőit, mert kíváncsiak a titkukra és a Hibiol hatalmára. Elhurcolják Leiliát, Maquia pedig távol kerül egykori otthonától. Egy balesetnek köszönhetően rábukkan egy csecsemőre, és úgy dönt, felneveli őt. Azonban semmilyen tapasztalata nincs a valós világgal kapcsolatban, így fiatal megjelenésére való tekintettel az emberek segítségére sietnek. A picúrt Ariel névre kereszteli, és megpróbálkozik a lehetetlennel: beilleszkedni egy ismeretlen társadalomba, feldolgozni a halandók szokásait és nehézségeit. Teljesen egyedül van, bár körbeveszik őt új barátok és a csecsemő szeretete, de számára ezek komoly kihívást jelentenek.

lz-0gfoq.jpgA Maquia: When the Promised Flower Blooms legfontosabb felvetése a halandó és a halhatatlan világ összehasonlítása. A legtöbb fantasy-ban felmerül ez a probléma, az elfek például igencsak hosszú életűek, így szerelmük egy emberrel komoly kontrasztot eredményezhet. Ide érthető természetesen a vámpírok, az istenek és egyéb mitikus lények kapcsolata egy olyan közösség tagjával, mely hozzá képest rövidebb időt tartózkodik a bolygón. Ezért hangzik el az üzenet már az elején: „Ha megszeretsz valakit, akkor leszel a legmagányosabb”.

20180228215638.jpgA másik lényeges elem, amelynek bemutatására különösen alkalmasak a fantasy művek, az emberi természet sajátossága, a kapzsiság. Ebbe beletartozik a térhódítás, a fegyverkezés is, mert ezekkel az eszközökkel egyre nagyobb területeket, egyre több nyersanyagot, így kontrollt és hatalmat tudhat magáénak egy-egy királyság. Ámde az utódlás kérdése pont ezért lesz kulcsfontosságú, hiszen a halandóknál a szaporodás és az öröklés biztosítja a folyamatos uralkodás lehetőségét.
Jelen esetben egy halhatatlan vérvonal bevezetése a királyi dinasztiába komoly erőt képviselhet a pozíciók megítélése esetén.

mxresdefault.jpgA történetben megjelennek egyfajta sárkányok, melyek ábrázolásukat tekintve erősen hajaznak a Nazgúlokra, ezek pedig a Renátók. Az ő lényük szintén izgalmas, elemzésre méltó, hiszen hatalmas erővel bírnak, mégis furcsa betegség tizedeli meg őket. A státusz szempontjából azok az igazán hatalmas birodalmak, melyek több ilyennel is rendelkeznek, azaz képesek meglovagolni és csatába vezetni őket. maquia-when-the-promised-flower-blooms-official-hd-trailer-2018-film-threat-trailers.jpgA kór, a „vörös szem” viszont megmutatja, mennyire sérülékeny ez a típusú fegyver. Ezt a jelenséget egyfajta korrupciónak is tekinthetjük, de számomra azt jelzik: a kontroll csak egy ideig tartható fenn. Minden, amit megzabolázni igyekszünk, melynek természetét megváltoztatjuk, feszültségben és frusztráltságban fog élni. Avagy örökre felelősek leszünk azért, amit megszelídítettünk, akkor is, ha az ezért később ellenünk fordul vagy elpusztul. Ami ügyesen mintázza az Iorphok szomorú sorsát is.

267469743-2.jpgA negyedik témakörről sem feledkezem meg, hiszen a Maquia: When the Promised Flower Blooms az anyaság kérdését is boncolgatja, nem csak a boldogság perceit, hanem a nehézségeket, a küzdelmeket és a mindennapos megpróbáltatásokat. Mivel egy hosszú életű lény nevel egy halandó embert, így lehetőségünk nyílik rá, hogy a fejlődés különböző állomásain betekinthessünk ezekbe a helyzetekbe. Ez pedig az anime karakterfejlődésének aspektusából lesz lényegese. Érződik, hogy a néhány száz éves fiatal asszony lassan megérti, milyen a felnőttek világa, milyen egy igazi család. Mindezzel párhuzamosan pedig azt is láthatjuk, miként nő fel egy gyermek, milyen külső hatások formálják a jelelmét, hogyan válik lázadóvá és nyugszik meg, ahogy eléri érettsége csúcsát.

maquia-when-the-promised-flower-blooms-8973-1.jpgEgyedül az anime vége borítékolt, és egyáltalán nem okoz komoly meglepetést – legalábbis elsőre ezt gondolhatnánk. A P.A.Works alkotása szerencsére ennyire nem klisé, habár közkedvelt témát dolgoz fel. Mari Okada első rendezése rendkívül izgalmas nézőpontból mutatja be a fent felsorolt kérdéseket, de a fantasy jelleg az bizony meglehetősen felszínes marad benne. Azon túl, hogy a feudális birodalmi felépítés (művészeti vezetés: Kazuki HigashijiAngel Beats!, Sakura Wars, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex), maxrdefault_1.jpga mitikus lények és a sárkányok (karakterdizájn: Yuriko IshiiKuromukuro, Persona -trinity soul-) kimondottan látványosak és adekvátok a világhoz, sajnos részletesebb kidolgozást nem kaptunk. Hiába vannak meg az alapok, valahogy ezt az egészet akár egy alternatív történelmi időbe is helyezhették volna, ahol furcsa lények is léteznek a földön. Egyáltalán nem érvényesül a high fantasy hatás, amelyet el szerettek volna érni az alkotók. Pedig fantasztikus muzsikát is találtak a műhöz, Kenji Kawai (Higurashi no Naku Koro ni, Mobile Suit Gundam, Patlabor) az egyik legnagyobb név a szakmában.

thumb-1920-915135.pngBár a Maquia: When the Promised Flower Blooms története egészen izgalmas, a drámai vonal is szépen érvényesül és több érdekes problémát is feszeget, az ábrázolása sem elhanyagolható, valahogy az anime egésze, távolról szemlélve meglehetősen középszerűnek mondható. Így nekem inkább egy feledhető alkotás, sokkal jobbakat találhatunk a fantasyk között manapság. Egyszer mindenképpen érdemes megtekinteni, de ne legyenek nagy elvárásaitok vele szemben, mert csalódni fogtok.

Értékelésem:7,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19848https://en.wikipedia.org/wiki/Maquia:_When_the_Promised_Flower_Blooms
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AEWvRqZQ0RU
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/sayonara-no-asa-ni-yakusoku-no-hana-wo-kazarou-306310.html
Bluray elérhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime dráma fantázia mitológia halhatatlanság P.A. Works