2019. jan 10.

Zombi rock 'n' roll

írta: Emerald Dragon
Zombi rock 'n' roll

Zombie Land Saga (2018)

zombieland-saga.jpgEz az anime már a címével megkísértett, bár nem voltam benne biztos, hogy pontosan azt fogja nyújtani, amit várok tőle. A zombis horrorok egyébként is közel állnak a szívemhez, pláne, ha paródiáról van szó. A Zombie Land Sagat ezért igyekeztem hetente a végégig követni, eközben pedig folyamatosan változott meg a véleményem róla. Lássuk, mennyire lett ez a sorozat társadalomkritika vagy éppen szatíra a jelenkorról.

Adabana Necromancy

zombieland-saga-episode-02-subtitle-indonesia.jpgFőszereplőnk egy fiatal lány, Sakura Minamoto, aki szeretne olyan híres és közkedvelt lenni, mint a popzenekarok tagjai. Azonban szerencsétlenségére egyik reggel egy kisbusz csapja el, így élete tragikus véget ér. Idővel egy fura házban tér magához, ahol zombik lézengenek és ezért el is menekül onnan. Az esőben sétálva eszmél rá, hogy maga is élőhalott, és Kotaro Tatsumi gyűjtötte őt össze, akárcsak a többi lányt. A különc férfi ugyanis azt a tervet dédelgeti, hogy Saga prefektúrát kiemeli a szürke hétköznapokból és felvirágoztatja a tartományt. Ehhez csupán a néhány zombihölgyre van szüksége, akik talán egykor maguk is idolok lehettek, így gyorsan be is nevezi őket tehetségkutatókra és kezdő zenekarok koncertjére.

zombieland-saga-idols1.jpgA Zombie Land Saga első körben ledöbbenti a nézőt, hiszen korántsem azt a hangulatot varázsolja elénk, amit a cím sugallana. Nyoma sincs a zombis horrorok atmoszférájának, de még a humora sem az ebből fakadó gag-ekre összpontosít. Sokkal inkább veszi alapul az élőholtak létének képtelenségét, és a zenei stílusok sztereotípiát. Hiszen ez az első számú központi témánk, a mai modern muzsikák típusai, és azok jellegzetességei. Ezért a Franchouchou névre hallgató lánybanda mindig más irányzatban méretteti meg magát, kezdve a metáltól, egészen a hip-hopig és a reklámszlogenekig.
Ezt a részt igencsak szemléletesen mutatja be nekünk, hiszen az ütemek, valamint a hozzájuk kapcsolódó viselkedés- és öltözködéskultúra nagyon ügyesen kifigurázható. Ráadásul, mivel ezek többsége nem túlságosan bonyolult felépítésű, így alkalom nyílik arra, hogy paródia formájában kerüljenek bemutatásra.

dhf.jpgAz öntudatlan, de még a felébredt zombi testek is automatikusan reagálnak a felcsendülő dallamokra, rámutatva ezek végtelen egyszerűségére. De a slágereknek, az idoloknak pontosan ez az alapja, lényege, a bonyolultabb ütemeket nehezebben tanuljuk meg, míg a sémák beszivárognak az elménkbe és önkénytelenül dúdolni fogjuk azokat.

zombieland_saga-1.jpgNémi szerepet kap az is, hogy a szereplőink elméletileg több korból lettek összeollózva, de mindenképpen más-más társadalmi- és érdeklődési rétegből kerültek ki. Így másként viselkednek, mégis könnyedén összeszoknak a vezetőjük irányítása alatt. A közös, a halálon túli élmény hatására kénytelenek együttműködni, hiszen tisztában vannak vele, mi történne, ha lelepleződnének. Ide kapcsolhatóak azok a gag-ek is, melyek a természetükből fakadnak, azaz az élettelen test könnyedén darabokra eshet, kisebb erők hatására is, azonban gyakorlatilag sérthetetlenek, mert nem igazán lehet megülni őket. Szerencsénkre ezt a vonalat csak szélsőséges szituációkban erőltetik, olyankor pedig más funkciót töltenek be.

maxrefault_3.jpgMert a zenei stílusok sztereotípiáinak másik oldala egyértelműen a rajongók zombiszerű reakciói. Avagy kedvenc idoluk bármit csinál, csodálattal tekintenek rájuk, nem ütköznek meg azon sem, ha éppen élőhalottal van dolguk. Így a szatíra felé is kikacsingat a Zombie Land Saga, de megmarad a gyermekded humor oldalán, nem veszi komolyan magát. E mellé kapcsolódik be a szociális világháló sajátosságainak és lehetőségeinek bemutatása, rámutatva arra, hogy ezek használata felgyorsíthatja az eseményeket, de problémákat ugyanúgy felvethet.

zombieland-saga-01-10.jpgA legfontosabb rejtély a levegőben lóg, és habár rákérdeznek a legelején, nehéz megfejteni azt. Hiszen minden zombis film alapja a felvetés, hogy mi okozta a feltámadást, az élettelen testek visszatérését. Az éhséget jelen esetben kicsit módosították, de nem maradt ki, azonban a magyarázatra igen sokáig kellene várunk. Akadnak jelek, melyek utalnak arra, hiszen a szereplőink egyesével ébrednek fel, emlékeznek vissza egykori önmagukra, így bekerül a képbe a sors elfogadása is, de a miért az bizony ugyanúgy hatalmas kérdőjellel villog, miként a nagysikerű Walking Dead esetében.

tumblr_pg4ieldssa1t0lt8go1_500.gifA MAPPA Studio Munehisa Sakait (One Piece) bízta meg a Zombie Land Saga megrendezésével, és a televíziós debütálás után egy manga adaptáció is megjelent belőle. A vizuális élmény igencsak sajátos, kezdve a karakterdizájnnal, ami erősen a paródia-elemekre építkezik. Kasumi Fukagawa ebben a szerepben először tetszeleg, de könnyedén hozta az elvárásokat. A humort szolgálja ki a környezet is, így Kazuo Ogura (Labyrinth of Flames, Read or Die OVA, Fullmetal Alchemist filmek) művészeti vezetésével pontosan olyan anime született, amely inkább a könnyedebb műfaj irányába mutat, a horror erősen háttérbe szorul és ezt a szót nem is szívesen használom ebben az esetben. Nyilvánvaló a témából is, hogy a hangsúly a zene irányába tolódik el, hiszen a megfelelően kidolgozott számok nélkül kimondottan unalmas és érdektelen volna a sorozat. Yasuharu Takanashi (Beelzebub, Fairy Tail, Gantz, Hell Girl, Ikki Tousen, Naruto Shippūden) ezen a téren egészen ügyesen odatette magát, érzékletesen ábrázolja a sztereotípiákat és a különbségeket.

screen-shot-2018-10-04-at-5_27_26-pm.jpgAz élmény, számomra, aki a japán popkultúrában nincs otthon, mindenképpen egyedi és izgalmas utazásnak tartottam a Zombie Land Saga-t, annak ellenére, hogy nem egészen erre számítottam, amikor a sorozatot kinéztem magamnak. Mivel képileg sem kimondottan tartozik a kedvenceim közé ez a zsáner, így megmaradt az érdekesség határán, de nem bántam meg, hogy megtekintettem. Akik kedvelik a japán zenei ágazatok színességét, azoknak mindenképpen ajánlom az animét, hiszen könnyed a stílusa és ügyes paródiákkal operál. A témakör viszont közel áll a szívemhez, ezért a horror rajongóin kívül gyakorlatilag bárki tegyen vele próbát, nem fog csalódni. A sztereotípiák természetesen sokakat el fognak riasztani, de egy otaku jót fog szórakozni rajta.

Hikari e

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21363,
https://en.wikipedia.org/wiki/Zombie_Land_Saga
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=o20pAQMZjiQ
Mafab link: -
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

zene halál anime dráma szatíra zombi természetfeletti MAPPA Studio