2019. jan 03.

Az eső a Paradicsomban

írta: Emerald Dragon
Az eső a Paradicsomban

Wolf’s Rain manga (2003-2004)

74174ea65e77a5b8bc65b09bcaf9999b.jpgAhogyan azt az animés cikkemben már leírtam, a Wolf’s Rain annyira sikeresnek bizonyult, hogy a televíziós vetítések alatt elkezdtek egy mangasorozatot is indítani belőle, amely végül két kötetben jelent meg a Keiko Nobumoto (Cowboy Bebop: Knockin' on Heaven's Door, Tokyo Godfathers) író és Toshitsugu Iida illusztrátor megvalósításában. Nem igazi adaptációt készítettek, inkább a történet lényegét, esszenciáját ragadták meg, és tették elérhetővé az olvasóközönség számára is.

A történet szerint egy távoli, kopár jövőben járunk, ahol a farkasok immár 200 éve eltűntek a Föld felszínéről. Az igazság azonban az, hogy csupán rejtőzködnek az emberek világában, melynek célja egyértelműen a túlélés. Hiszen a múltban számtalan társukat kiirtották a nemesek. A területszerzés, a fák kitermelése, a természet kizsákmányolása nem csak a faunát és a flórát tette tönkre, de mélyen rányomta a bélyegét a társadalom alsóbb rétegeire is. Míg a gazdagok azt csinálnak, amit akarnak, a jövőbéli technikát használva közlekednek városról városra, és a katonaság segítségével tartják fenn a rendet, addig a szegényebbek teljesen beszorultak a saját településükre, sokaknak fogalmuk sincs arról, mit tartogat számukra a környezetük. Egyedül a tudósoknak van némi elképzelésük arról, hogy mi zajlik a nagyvilágban, de ők is a nemesek játékszerei csupán, bármennyire is szabadnak érzik magukat.

48739c99c0d122eaf8bf2ba91eb244e7.jpgCher Degré egy különleges kísérletben vesz részt, és még hisz a legendában, mely szerint egykor majd visszatérnek a farkasok, és ebben valószínűleg szerepet fog játszani az a lány, amelyet a holdvirágból növesztettek. Ugyanis Cheza felébredéséhez igazi vadállat vérére volna szükség. Mivel a nő a munkájába temetkezik, így egykori férjével, a nyomozó Hubb Lebowskival már egyáltalán nem békés a kapcsolatuk, nagyon ritkán kommunikálnak. Azonban egy napon Kiba, egy sarki farkas téved a városba, Freeze Citybe, ahol élnek, és ez mindent megváltoztat. A büszke állat ugyanis nem csak Chezát bolygatja meg, de a településen rejtőzködő másik három példány is érzi a változás szelét.

24020270_sy540.jpgTsume, a szürke egy kisebb embercsoportot vezet, hiszen a farkasok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képesek elhitetni másokkal, hogy ők is közülük valók. Ez a mentális képesség a záloga annak, hogy ne lepleződjenek le, azonban a közvetlen kontaktus vagy az erős érzelmű szituációk megszüntethetik az álcát. Tsume igyekszik elvegyülni és felhasználni a társait azért, hogy túlélhessen és ne kelljen nélkülöznie. Külön szerencse, hogy ezzel a gyűlölt nemeseknek is keresztbe tehet.

Toboe, a vörös még nagyon fiatal, és szerencsétlenségére korán magára maradt, bár neki igazi szerető otthona és gazdája volt. Most azonban teljesen tanácstalan, tapasztalatlan és naiv, így megpróbál valahova csapódni, hátha valaki befogadja és gondoskodik majd róla.

Higét, a mexikói példányt az éhsége vezérelte Freeze City-be, és teljesen véletlenül botlik bele Kibába, hogy aztán szerencsésen összehozza ezt a furcsa csapatot.

ea9a806df97dedf93438a7ca16421359.jpgMivel a holdvirág legendája szerint a farkasvér segítségével el lehet jutni a paradicsomba, így többen is pályáznak a titokzatos kutatómunka eredményére. Az egyik közülük a kegyetlen Darcia, aki a második mozgatórugója a történetünknek. Hiszen Kiba csupán felébreszti Chezát, de a nemes elrabolja a lányt, hogy magának kaparintsa meg a csábító jövőt. Ezért indul meg mindenki a fárasztó úton, hogy visszaszerezzék a farkasok jogos jussát, hiszen mindannyian megmagyarázhatatlanul vonzódnak a virág illatához.

A csapatot a szomorú sorsú Quent Yaiden, és hűséges kutyája, Blue követik, bosszúra szomjazva. A vadász mindent elveszített, ami egykor fontos volt számára, így őt nem a túlélés vagy a virágzó Paradicsom csábítja, csupán érzelmei követelik az elégtételt.

7dfa3bdb592f2514499b77013c9a612d--wolfs-rain-crushes.jpgA Wolf’s Rain manga feldolgozása elsősorban a fő szálra összpontosít és nem igazán foglalkozik a mellékszereplőkkel és az elágazásokkal, a jellemábrázolásokkal, amelyek az animében bőségesen helyet kaphattak. Így a múltak és a hátterek is kevésbé lesznek élesek, a kísérő személyzet motivációinak megjelenítésére sem lesz lehetőség. marad a csupasz váz, a négy farkas, a holdvirág és Darcia története, a sallang csak lebeg körülöttük. A formátum megvalósítási eszközei persze nem igazán teszik lehetővé azt sem, hogy kirajzolódjon a posztapokaliptikus kép, illetve a kilátástalanság és a kopárság sem. A jövőbe vetett hit nélkül zombiként tengődő átlagos ember csupán díszlet ebben a megvilágításban, még kontraszt ábrázolásra sem igazán ad lehetőséget.

be8de9d2a061c5e0814c32f49ee6e91c.jpgA fő karakterek persze szépen ki vannak dolgozva, látszik, hogy az animét vették alapul, és a végeken található jegyzetekben olvashatjuk, mit miért változtattak meg benne. Hiszen a kétdimenziós, fekete-fehér felületen másképpen lehet kifejezni magát az embernek, ha ugyanazt a hatást szeretné elérni. A díszes ruháknál nem az élénk színek, hanem az ívek és a díszek fognak dominálni, az agressziónál pedig a torzult arc. De mangát már mindannyian olvastatok, a Wolf’s Rain pedig gyönyörűen megrajzolt és igényesen illusztrált példánynak minősül. A dramaturgiát a képi- és a szöveganyag egészen kellemesen visszaadja, de azért ebből a szempontból nem minősül tökéletes olvasmánynak.

wolf-s-rain-manga-wolfs-rain-26131788-697-1024.pngMivel a fő vonal nagyjából változatlan, ezért ez nem is igazán zavaró, egyedül az utolsó jeleneteknél ötlik a szemünkbe, hogy kissé elkapkodták a befejezést. Azzal természetesen nincs semmi probléma, hogy nem teljesen ugyanaz, csupán a lényeget hagyták meg, de az inkoherencia sajnos tetten érhető. Ebből pedig az fakad, hogy a zárójelenet annyira nem lesz ütős, mint az animében. Tehát, kivételesen azt kell mondjam, hogy a Wolf’s Rain esetében a manga egyáltalán nem jobb, sőt, az anime klasszisokkal fölé emelkedik.

 

Értékelésem: 6,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=2893
Moly linkek: https://moly.hu/konyvek/keiko-nobumoto-wolfs-rain-1, https://moly.hu/konyvek/keiko-nobumoto-wolfs-rain-2
Kötetek megrendelhetőek: Wolf's Rain, Vol. 1, Wolf's Rain, Vol. 2

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

farkas barátság legenda társadalomkritika manga fantázia mitológia teológia természetfeletti posztapokaliptikus science-fiction