2018. sze 13.

April a steampunk dinoszauruszok világában

írta: Emerald Dragon
April a steampunk dinoszauruszok világában

Avril et le monde truqué (2015)

april-and-the-extraordinary-world.jpgAhogyan azt ígérni szoktam, időnként elkalandozok az animék világából és animációs filmeket is hozok nektek. Az April és az ál-világot (April és az ál-világ, April and the Extraordinary World) Murphy szerkesztőtársam, barátom ajánlotta – cikkeit a Cinegore-on, illetve a Borzongás magazinban olvashatjátok –, mert tudja, hogy nyitott vagyok a francia alkotásokra is. Azt kicsit sajnálom, hogy moziban nem volt alkalmam a megtekintésére; ebből pedig sejthetitek, hogy nem bántam meg, hogy engedtem a csábításnak.

april-and-the-extraordinary-world-aprils-family.jpgAz 1870-es évek Franciaországában járunk, ahol a háború megoldásaként III. Napoleon a tudósokhoz fordul segítségért, a tökéletes katona elixírjére vágyik, hogy halhatatlan seregével felfoglalhassa egész Európát. Gustave Franklin kísérletei jó irányba haladnak, így meg is látogatják őt az uralkodó, de az eredmény egyáltalán nem nyeri el a tetszését. Ugyanis az isteni ital helyett egy másik nedű feltalálása sikerült az öregnek, így két beszélő komodói sárkányt alkotott. A felelősségre vont férfi elborzad, hogy ki akarják végezni az állatait, és igyekszik azokat megmenteni Napoleon sortüzétől, azonban a lövöldözés végül egy hatalmas robbanással megsemmisíti a labort, csak a sárkányok élik túl.

maxresdefat_1.jpgÉvekkel később Franciaország továbbra is a világ meghódításán fáradozik, a Franklin család leszármazottjai ezért kulcsfontosságúak lehetnek az ország számára. Mivel a tudósok többsége rejtélyes módon eltűnt, illetve a technikai fejlődés megrekedt, és továbbra is a szénenergiára épül, így a fák gyakorlatilag kipusztultak mindenhonnan. Újabb, erősebb energiaforrások azonban egyelőre nincsenek, és a nagy koponyák hiányával ez nem is változhatna meg. duh.jpgMiután April szüleit is elrabolják, a lány kénytelen bujkálva túlélni, és folytatni a családi hagyományt, mindenekelőtt azért, hogy megmentse kedvenc beszélő macskája, Darwin életét. Hiszen a halhatatlanság itala az egyetlen lehetősége, hogy meggyógyítsa háziállatát, egyetlen barátját. Márpedig erre a tudásra nem csak ő szomjazik, így óvatosnak kell lennie, mert ekkora hatalom bárki kezében fegyverré is válhat.

avril-monde-truque-b045-diaporama.jpgAz April és az ál-világ szórakoztató és elgondolkodtató science fiction, a klasszikus francia képregény és animációs filmvilág eszközeivel élve. Ezzel nagyjából elmondtam róla a leglényegesebb tudnivalókat, kivéve a morális mondanivalóját. Bár történetét tekintve nekem A. C. Doyle regényeit juttatja eszembe, hiszen több generáció és technikai fejlettség találkozást és ütköztetését ábrázolja a mű során. Ez talán sejthető volt a cselekmény leírásából is, hiszen több ponton ugrunk az időben, és a végső helyszín tökéletesen ellentmondásos kavalkádot vetít elénk, mint Jules Verne fantasztikus fantazmagóriái.

avril3.jpgEhhez szorosan kapcsolódik a gőzerővel hajtott masinák korszakának megidézése, amely szintén szimbolikusan egy ambivalens helyzetet elevenít fel a nézőknek. Ebbe a környezetbe tökéletesen illeszkedik a fő témakör, melyet alaposan becsomagoltak, mégis könnyen kiszúrhatjuk, ha elkezdünk a sorok között olvasni. avril_et_le_monde_truque20-c-studiocanal.jpgAz emberiség ugyanis mindig is a halhatatlanságot hajszolta, megállíthatatlan és mindenható szeretne lenni, a világ irányítására törekszik. Nem véletlenül Napoleont veszik elő, és a világháborús szituációkat, a technikai fejlődés gyökereihez nyúlnak vissza, mert így a leginkább kiélezett a szituáció.
A komodói sárkány pedig egyszerre idézi elénk a mágia, a mesék és legendák, valamint az evolúciós lépcsők ősi részét.

unnamed.jpgDe miért is van szükség ezekre az eszközökre, azon túl, hogy elénk varázsolják a kalandfilmek és a science fiction megszokott és izgalmas világát. Arra akarnak minket rávezetni, hogy a territórium védésének és kiterjesztésének vágya kódolt, azaz ösztönszerű, egyáltalán nem a felvilágosult ember privilégiuma. 1027165-gkids-announces-english-language-voice-cast-april-and-extraordinary-world.jpgUgyanígy arra is frappánsan rámutat, hogy az élet mindig utat követel magának, még azon az áron is, hogy másokat elpusztítson. Emellett szépen ábrázolja a dualitást, mely bennünk van, hiszen egyszerre szeretnénk pusztítani és alkotni, azaz átformálni a körülöttünk lévő világot, hogy nyomot hagyjunk benne az elmúlás előtt. Így a kettő egyáltalán nem ellenpontja egymásnak, hanem szorosan kapcsolódnak a másikhoz, csak nehéz elfogadnunk, hogy a teremtéshez valaminek meg is kell szűnnie.

tumblr_oo7048vu5c1qck9jso1_500.gifA Christian Desmares és Franck Ekinci rendezte belga-francia-kanadai koprodukció tökéletesen használja fel a klasszikus belga-francia animációs filmgyártás hagyományait, már a képi világában is egyértelműsíti, hogy a gyökerekhez nyúl vissza – nem meglepő, hiszen Jacques Tardi stílusát, munkásságát vették alapul. Elénk idézi a aprilworld5.jpgTintin képregények hangulatát, a Verne-i és Doyle-i kalandregények sajátosságait, így könnyedén magával ragadja a nézőket, annak ellenére, hogy a bevezetés során többször is ugrálunk az időben, ami azt az illúziót kelti, hogy egy nagyobb saga eseményeibe csöppentünk, csupán a lényegesebb előzményekkel ismertetnek meg bennünket. Ettől persze nem válik kisebbé a mű, de jóval lassabban indul be, és az elején némi zavar támadhat, hogy éppen hol is járunk és melyik szereplőnek van köze az előző jelenetekben megismertekhez.

avril-et-le-monde-truque-de-franck-ekinci-et-christian-desmares_5457788.jpgA koherencia aztán helyreáll, a szálak kibontása után ráeszmélhetünk arra is, hogy miért beszéltek velünk rébuszokban, a funkcionalitás tehát tetten érhető, így a krimi és a misztikum elemeit is beleszőtték az alkotók. Ettől még inkább komplexebb lesz az April és az ál-világ, nem csak a grafikába, de a cselekménybe is beleszerethetünk. Valentin Hadjadj zenéje végül felteszi a koronát a kalandfilmre, bár jóval későbbi alkotásokat juttat eszünkbe a dallamvilága, de ez is csak hozzáad az értékéhez.

unnmed.jpgAz April és az ál-világ könnyedén megszerethető, az eső negyedórát túlélve még élvezhetővé is válik. Kellemes nosztalgiát ébreszt bennünk a klasszikus belga rajzfilmek iránt, ugyanúgy szórakoztató és elgondolkodtató, mint a múlt évszázad sci-fi képregényei. Mindenképpen felnőtteknek szánták, hiszen olyan témákkal foglalkozik, melyekhez megfelelő érettség is szükségeltetik. A steampunk rajongói nem feltétlenül érzik majd magukhoz közel állónak, de kicsit nyitottabban rájöhetünk, nem is nekik szánták, a megelevenített korszak ellenére. Sokkal inkább a kalandregények kedvelőinek készült, így az idősebb korosztály is élvezheti a történetet.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/April_and_the_Extraordinary_World,
https://www.imdb.com/title/tt3422078/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=utn3AuutXVk
Mafab: https://www.mafab.hu/movies/un-monde-truque-272673.html
DVD elérhető: April And The Extraordinary World [DVD] [2016]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia belga kanadai társadalomkritika dráma kaland steampunk animációs film alkímia Jules Verne science-fiction Cinegore Borzongás magazin A. C. Doyle