Magyar animációs sci-fi filmdráma 2018-ból: Kvagga

www_tvn_hu_e537dbf3bc24bd72cd48a395ffb2b6f6.jpgA kvagga az alföldi zebra egy kihalt állat alfaja, melynek különlegessége, hogy a sávos mintája csupán az elején jelent meg, farfelőli oldalán sötétszürke volt. Hogy ennek mi köze van a most bemutatásra kerülő rövidfilmhez, az hamarosan kiderül. Mindenesetre mindig öröm, ha az ember olyan science fiction animációval találkozik, mely a szülőföldjéről származik, márpedig Kovács Eszter és Simon Balázs írta és rendezte eme szösszenetet.

mv5bndu2ndg3zmity2y4ny00mze1lwfkmgqtmja2mjhlmzcwmwmyxkeyxkfqcgdeqxvymjqzndk1mju_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpgA történet egy alternatív jövőben játszódik, amikor az emberek úgy döntöttek, hogy jogot formálnak a fény irányítása felett. A társadalom egyik rétege a fényben él, pontosan meghatározzák, mikor és mennyi ideig van világosság, míg a másik oldal az árnyékban tengeti életét, elzárva a külvilágtól, és csupán ábrándozik a szebb valóságról. A rendet egyenruhás és pajzsos férfiak tartják fenn, akik kíméletlenül hazatoloncolják az ő világukba nem tartozókat, és fénygránáttal jelzik egymásnak, ha bajba kerülnének.

maxresdefault_30.jpgAzonban egy fiatal nő úgy dönt, átköltözik a fénybe, ehhez pedig olyan ruhát toldoz-foldoz magának, mely hasonlatossá teszi a megjelenését a szerencsésebbekéhez. A másik oldalon pedig egy katona lesz kíváncsi arra, miként élnek az sötétségbe szorultak, mert felkelti az érdeklődését egy egyszerű árnyjáték, mellyel a lány tréfálkozik megismerkedésük előtt.

mv5bmdkyntjjmzatzguyns00mdc1ltlmntatogmxnwexzji1ngzixkeyxkfqcgdeqxvymjqzndk1mju_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpgA rövidke történet nagyon ügyesen mutatja be, hogy a fény önmagában teljesen értéktelen és értelmetlen, nem létezhet a sötétség nélkül. Ráadásul egy önkényes felosztás egy idő után biztosan ellenállást és kíváncsiságot szül majd, a kialakuló ellentét pedig dühöt és erőszakot. Azonban mindig lesz valaki, aki a békés megoldás irányába nyit, még akkor is, ha a társai ezt nem nézik jó szemmel, vagy nem tudják értelmezni a viselkedését. A drámai mondanivaló elég egyértelmű, nem kell szájba rágnia üzenetét, hiszen már rengeteg science fiction foglalkozott az ilyen típusú társadalomkritikával. Ami a Kvaggat különlegessé teszi, hogy egy nyúlfarknyi történetben teszi mindezt, mégsem hiányolunk belőle semmilyen mozzanatot.

Jó volna, ha a magyar animációs filmgyártás feltámadna, és több hasonló művel találkozhatnánk, akár a mozivásznon is. Bár a vizuális élmény nem a legkiválóbb, ennek ellenére az élmény mindenképpen megéri, így bátran ajánlom, a tizenöt perc megéri.

Értékelésem: 8/10

Mafab: https://www.mafab.hu/movies/kvagga-309815.html

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt7954448/

Trailer: https://vimeo.com/253899864

Film: https://videa.hu/videok/film-animacio/kvagga-2018-animacio-drama-magyar-film-WGOEzfQPRjSOfwPA 

Smaragd Sárkány