2018. jún 12.

Újabb Fate-adaptáció a light novel rajongóinak

írta: Emerald Dragon
Újabb Fate-adaptáció a light novel rajongóinak

Fate/Extra Last Encore (2018)

maxresdefault_28.jpgA legutóbbi sorozat befejezése, pontosabban kivitelezése eléggé kiakasztó volt és hatalmasat csalódtak a rajongók. A Fate/Extra Last Encore-tól így igazából nem sokat vártunk, de kedvelem a franchise-t, így eldöntöttem, hogy adok neki egy esélyt, hátha nem csak értelmes, de szépen kivitelezett történetet is kapunk az alkotóktól. Nem kellett sokáig várni, 2018 elején startolt a sorozat, közben pedig beharangozták, hogy a Fate/Grand Order is epizódokhoz jut majd.

Takanori Nishikawa: Bright Burning Shout

fate_extra_last_encore_01_large_03.jpgIsmét egy alternatív világba csöppentünk, ezúttal a jövőben, ahol a Szent Grál Háború némi digitális, illetve mechanikus támogatással kerül megrendezésre. Hiszen az eredetei kegytárgy már régen elveszett, számtalan párbaj és harc lezajlott a kívánságokért, de mára csak a legenda maradt fent, és a világ egyensúlyának fennmaradásáért ezt az ódivatú küzdelmet egészen másképpen játsszák le. omake_gif_anime_fate_extra_last_encore_episode_10_end_rin_with_fancy_straw.gifA Mágusok és a Szolgák egytől egyig elbuktam valamilyen formában, de újra lehetőségük nyílik, hogy megmutassák rátermettségüket. A 128 Mester közül egy-egy kiválasztott elindulhat, hogy szimbolikusan lépcsőnként emelkedjen felfelé a létrán a Mennyek irányába, azaz a Szent Grálért, hogy teljesülhessen a szíve vágya.

dvl4vrxvoaamwyg.jpg

Az egész harcmező digitálisan működik, azaz minden fokozatnál egy külön pályán, területen kell megküzdeniük a szint Mesterével, aki Szolgája segítségével (vagy egyedül) próbálja meg útját állni a kiválasztottaknak. Amennyiben sikeres a támadás, és legyőzik ellenfelüket, úgy egy szerkezet a következő emeletre viszi őket, ahol ismét folytathatják a csatározást. tumblr_p38il8pbph1tugdt2o1_500.gifTermészetesen az ellenfelek egyre nehezebbek, a csatlósok pedig erősebbek, a hősöket hamar leleplezik, hiszen csak így haladhat előre főszereplőnk, Hakuno Kishinami. Azonban ő egyáltalán nem egy átlagos protagonista, hiszen nem is igazán érti, miért vesz részt a versengésben, kicsit olyan, mintha Rin karaktere bábként mozgatná őt előre az úton, hogy a saját céljait elérhesse. Ennek ellenére mégis esélyesnek bizonyul, sőt meglepően erősnek, így új Saber-ünk, Claudius Nero is hamar elismeri, egy igazi hős kíséri majd őt a Grál felé.

fate_extra_last_encore.jpgA Fate/Extra Last Encore sorozatát a Netflix karolta fel, Yukihiro Miyamoto (Puella Magi Madoka Magica) és Akiyuki Simbo (Bakemonogatari, Fireworks, Should We See it from the Side or the Bottom?, Kizumonogatari) rendezőpáros irányítása alatt. A középpontban elsősorban a light novel hangulata áll, így azok fogják élvezni, akik játszottak a franchise különböző részeivel. Ezért az epizódok kissé kaotikusak, és sok minden nincs megmagyarázva, ami a nézők számára kicsit csökkenti az élvezeti értéket. 170101a1.jpgKinoko Nasu (Fate/stay night, Fate/Grand Order, Fate/Apocrypha, Fate/Zero, Fate/stay night: Unlimited Blade Works, Fate/stay night: Heaven's Feel) alapkoncepciójának és Wadarco karakterdizájnjának Hiroki Yamamura és Masaaki Takiyama (Tokyo ESP), és a duó kreativitásának köszönhetően elevenedik meg előttünk, így a képi világa kellemes hatást kelt. A konzolos játék kapcsán természetesen a CGI is előtérbe kerül, ezúttal Shin'ya Takanonak (Kizumonogatari) köszönhetjük a remekbeszabott grafikát, mely erős alapokat nyújt ahhoz, hogy ne dobjuk el rögtön a sorozatot. A történet kuszasága, az időbeli és térbeli ugrálások a Fate-széria különböző részei között zavaróak ugyan, de a jelenetek és a szintek megfelelően kompenzálják ezeket a vonásokat.

fate_extra_last_encore_01_large_12.jpgAz alapgondolat változatlan, továbbra is a felelősségvállalást, a küldetéstudatot járják körbe az alkotók, azzal a különbséggel, hogy kissé megcsavarják a szemszöget, melyből eddig betekintést nyerhettünk a világba. A Fate/Stay Night és az Unlimited Blade Works kapcsán már rájöhettünk, hogy nem feltétlenül annak a kívánsága teljesül majd, aki leginkább méltó a Grál elnyerésére. A korrupt szent ereklye már másként működik, egyszerre jutalmaz és büntet, hiszen mindennek megvan az árnyoldala, ára is, amelyet akkor is megkapunk, ha nem foglalkozunk vele, vagy nem akarunk tudomást venni róla.

11781165_original.jpgAmi zseniális a Fate/Extra Last Encore-ban, az a filozofálás és a szintek felépítése, mert részletesen kidolgoztak mindent, annak ellenére, hogy csupán tíz epizódot számlál az egész sorozat. Ez a része még működne is, de sajnos a megvalósítás egyéb szempontokból eléggé döcögős, sokkalta kuszább, mint a sokat kritizált Neon Genesis Evangelion befejezése. Megtekintését így inkább a rajongóknak és a light novel ismerőinek tudom ajánlani, valószínűleg számukra jóval szórakoztatóbbnak bizonyul majd. Addig is térjünk vissza rá a júliusban várható Fate/Extra Last Encore: Illustrias Tendōsetsu kapcsán, ami talán pontot tehet a számtalan kérdés végére. (A kritika majd kiegészítésre kerül ebben a cikkben).

Sayuri: Tsuki to Hanataba

fateextra_02_1-700x385.jpgÉrtékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18984

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=m8rigTsp8A4

Bluray megrendelhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

Kapcsolódó cikkek:
Fate/Stay Night
Fate/Zero
Fate/Stay Night Unlimited Blade Works
Fate/Apocrypha
Fate/Grand Order

Szólj hozzá

halál háború akció anime legenda dráma fantázia mágia mitológia teológia természetfeletti transzcendens Netflix Szent Grál science-fiction