2018. máj 15.

A gonoszság akadémiája - Evil or livE

írta: Emerald Dragon
A gonoszság akadémiája - Evil or livE

Evil or Live (2017)

sid0031281-755x425-750x425.jpgManapság közkedvelt téma lett a túlélős és a szabadulós horror, azonban sajnos nem mindegyik elég nézhető, sok közülük túlerőltetett, az animéknél pedig az is előfordul, hogy nem fejezik be rendesen a történetet, mint a Btooom! esetében. Ennek ellenére kíváncsisággal telve kezdek bele ezekbe a sorozatokba, hiszen általában előkerül valamelyik kedvenc témám, illetve a legtöbb dráma és személyiségrajz ezeknél érhető tetten. Az Evil or Live elsőre kissé idétlen címnek tűnt, de azért adtam neki egy esélyt, hátha nem csak egy közepes alkotásra bukkanok.

NormCore: Soredemo Boku wa Ikiteiru

evil_or_live_01_2.jpgA modern társadalom egyik leggyakoribb betegségének a számítógép-, illetve az internetfüggőség számít. Rengeteg fiatal egyszerűen képtelen elszakadni a virtuális valóságtól, az online játékoktól, így nem csak az iskolát és a továbbtanulást hanyagolják el, de elveszik a kapcsolatuk szüleikkel, családjukkal is. Azért, hogy visszatereljék a beteg elméket, egy Elite Reeducation Academy-t hoztak létre, ahol igyekeznek átnevelni a menthetetlenül elveszettnek látszó fiúkat és lányokat,fghjk.jpg hogy felhagyjanak ezzel az ártalmas addikcióval, és a társadalom hasznos tagjaivá válhassanak, azaz legalább saját magukról tudjanak gondoskodni, ne idegenedjenek el. Természetesen az intézmény minden eszközt megragad, hiszen tisztában vagyunk vele, milyen kemény ellenállásba ütközhetünk, ha valakit a drogokról szeretnénk leszoktatni, a világhaló, a virtuális valóság pedig hasonlóan veszélyes kábítószer a jelenben.

evil_or_live_01_large_32.jpgFőhősünk, a 17 éves Hibiki ugyancsak teljesen az internet és a játékok rabja, így kerül be az akadémiára, ráadásul egy egész évet kénytelen a helyszínen tölteni, mert teljesen lemondtak róla. A lázadó srác nem tudja feldolgozni a hirtelen változást, az elvonási tünetek öngyilkossági gondolatokat ébresztenek benne, de egy bentlakó fiú, Shin mégis úgy dönt, hogy szolgájává teszi, és új értelmet ad az életének az intézmény falain belül. Hibiki nem egészen érti a helyzetet, csak annyit érzékel belőle, hogy megmentették, megalázták, felrázták, ezért pedig egyszerre hálás és zavarodott.

evil-or-live-1d.jpgMegszokni vagy megszökni, behódolni vagy lázadni – ezek a kérdések kavarognak a fejében, miközben próbálja kiismerni a szituációt és a helyet. Ám ez az iskola számos meglepetést tartogat a számára, köztük Shiant, a megcsömörlött rohamosztagos rendőrt, és Shiorit, a kemény lányt, aki nem tudni, hogyan keveredett ide. Hibikinek nem csak össze kell szednie magát ebben a környezetben, de újjá is kell születnie, ha ki akar szabadulni, haza akar térni, és egyáltalán túl szeretné élni az átnevelést.

evil-or-live-episode-3-english-subbed.jpgAz Evil or Live – a szójáték kivételesen nem vált ki sikító frászt belőlem – teljesen klisés túlélő/szabadulós játék volna, mint a Legyek Ura, a Battle Royale, vagy a show elemekkel tarkított Éhezők Viadala, ha a főszereplő karakterünk a körülmények áldozata lenne, miként a Deadman Wonderland Shiro-ja. De jelen esetben egy olyan személyiséggel van dolgunk, aki teljesen jogosan került az akadémiára, valóban eltévelyedett és totálisan függő – bár ez az egyik gyenge pontja az animének, kurocinema_com-eol-04-480p-awsubs_mkv_snapshot_12_57_2017_11_03_03_54_42.jpgmert az elvonási tünetek elég gyengén jelentkeznek, néhány sztereotípiától eltekintve – ifjú, aki hangulatilag és jellemileg iszonyatos hullámzást mutat be. Ez teszi őt valóságszagúvá, hiszen egy átlagos igazságérzettel megáldott ember ugyanilyen dilemmákba keveredne, hogy aztán forgatókönyv szerint büszkén kihúzza magát, megacélosodjon és lázadás élére állva elsöpörje a diktatórikus elnyomást szimbolizáló vezetést.

evil_or_live_review_01.jpgHibiki viszont tökéletesen emberi, ami iszonyatosan frusztráló, hiszen könnyedén tudunk vele azonosulni, és átérezzük, hogy helyesen próbál cselekedni, de ezzel életképtelenségét és lúzerségét bizonyítja, hiába tudjuk, mi is így viselkednénk, ugyanígy beleütköznénk a rendszer falaiba. A szenvedés, a vívódás tetten érthető egy átlagos tinédzser fejlődési szakaszában, amikor küzdeni próbál a felesleges láncok és dogmák, az ellentmondások felszámolásáért. evil-or-live-episode-9-english-subbed.jpgPróbáljuk megérteni a körülöttünk felépülő világot, érezzük, hogy nem tökéletes, ez idegesít bennünket, de a végkövetkeztetés, a felnőtté válás elvileg az volna, hogy elfogadjuk, és belenyugszunk: nem tehetünk ellene semmit. Hibiki ezeken a fázisokon megy keresztül néhány nap leforgása alatt, azonban mindig csak ideig-óráig torpan meg, adja fel, utána erőt merít a saját fiatalságából, és egyre lehetetlenebb célokat tűz ki maga elé, mely közben totálisan megváltozik a személyisége. maxresdefault_25.jpgFokozatosan adja fel a saját alapelveit, alakul át egy igazán gonosz, velejéig romlott karakterré, mert az egyetlen lehetőséget a változtatásra az adja, ha megjátssza magát, és minden akadályt eltapos, ami az útját állja. Így viszont a tanmese morális üzenete igencsak megkérdőjelezhető lenne, ha nem mutatná be a karakter folyamatos vívódását önmagával, illetve a másik oldal minden cselekedete indokolható lenne. De az egész feszültség abból fakad, hogy egy pszichés problémát az általános japán nevelési módszerrel, a büntetéssel és fegyelmezéssel próbálnak megoldani, nem törődve azzal, hogy időközben változott a világ, más szemlélet uralkodik.

evil-or-live-season-1-episode-3-short-sighted-justice-hibiki.pngViszont az Evil or Live nem hivatott megkérdőjelezni a hagyományos rendszer hatásfokát, inkább azt boncolgatja, milyen adekvát válasz lehetséges az addikciók kezelésére, és mivel kell szembenézniük azoknak, akik a problémát orvosolni próbálják. Az esztelen lázadás, a küzdelem a rendszer ellen csupán az érem egyik oldala, sokkal fontosabb, az eljárás társadalomformáló hatása, azaz mennyire tartós az eredmény, illetve a jövőben mennyire torzítja el az emberiség személyiségét az alkalmazott mentálhigiéniás módszer. A katonai fegyelem lehetne elvárás, de az azonos gondolkodásmódra nevelés és a parancsok megkérdőjelezhetetlensége egyértelműen túlságosan konzervatív megközelítésmód, mely gátolja a fejlődést, egy bezárt szigetország pedig tudatában van ennek a veszélyeivel.

evil-or-live-episode-6-screenshot-2-560x233.pngVisszajutunk oda, hogy ismét a kedvenc témám áll a középpontban, azaz a társadalomkritika, mely nem foglal állást, csupán bemutatja a különböző – sarkított – nézőpontokat, így ösztönzi a jelenkort a gondolkodásra, miként érdemes a problémákkal foglalkozni, milyen hátulütőkkel találkozhatunk a folyamat során, és felelősségvállalásra nevel, hiszen megmutatja a lehetőségeket.

evil-or-live-frfi.jpgA Crunchyroll karolta fel Dong Yi sorozatát, aki művét egy kínai webcomicból adaptálta. Emiatt az egész Evil or Live-ben érezhető a külföldi behatás, bár tulajdonképpen tökéletesen beleillik Japán világába is. Li Xiaonan képregényének Lin Zhengzhe művészeti rendező dolgozta át animációs sorozattá, számtalan animátor közreműködésével. A zenéjét Manels Favre-nek és Max Huangnak köszönhetjük.

Zhang Liange: Hui Jia De Lu

evil-or-live-season-1-episode-2-_between-cruelty-and-kindness_-recap-review-with-spoilers-3.pngAz Evil or Live nagyon ígéretesen indult, izgalmas történettel, összetett jellemekkel, morális vitákkal és társadalomkritikai drámával. Mégis, a végére elkezd értelmetlenné válni, a hátterek kibontakozásával ahelyett, hogy világosulna a kép, inkább zavarosabbá válik. A crescendo először katarzist ígér a nézőnek, végül sajnos a mélybe bucskázik a sorozat. Ilyen szempontból a Deadman Wonderland sokkal jobban sikerült, itt sajnos a lezárást nem tartottam értékelhetőnek.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Evil_or_Live,

https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20128

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2vzsZzao-ls

Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime társadalomkritika thriller dráma internetfüggőség Crunchyroll szabadulósjáték túlélőjáték