2018. már 17.

Szerelem első látásra: áldás vagy átok?

írta: Emerald Dragon
Szerelem első látásra: áldás vagy átok?

Confess Your Love Committee: The Moment You Fall in Love (2016)

zuttoreview.jpgSzeretem a komolyabb romantikus drámákat, pláne az animék világában lehet igazán szórakoztató, ugyanakkor tanulságos darabokra bukkanni. Legutóbb egy vígjátékosabb sorozatot mutattam meg nektek, amit inkább a kikapcsolódáshoz ajánlottam, a The Moment You Fall in Love (Suki ni Naru Sono Shunkan wo) sokkal komolyabb alkotás, így inkább a felnőttebb korosztályt célozták meg vele. A filmhez kapcsolódik egy sorozat is, arról legközelebb fogok írni nektek.


HoneyWorks meets TrySail: Senpai

movies_imgs_1241483501013.jpgHina és Koyuki első találkozása totális katasztrófának bizonyult, a lány mégis úgy érezte, hogy egy napon bele fog szeretni a fiúba. Persze saját maga előtt is titkolta az érzelmeit, mert egy tinédzser nő sem könnyen dolgoz fel effajta változásokat. De hiába tagadja, első látásra totálisan belezúgott a srácba, nincs menekvés. A végzős Koyuki azonban a továbbtanuláson töri a fejét, a Sakuragaoka középiskolát választotta ki, így Hina is rástartol, hogy megfelelő eredményei legyenek a jelentkezéshez.

keyvisual_pc.jpgA lány szomszédja, Kotaro már régóta kiszemelte magának Hinát, de sajnos sosem vette őt észre. Természetesen iszonyatosan féltékeny lesz a gimnazista fiúra, de szerencséjére a csínytevő Arisa alaposan bekavar a bimbózni látszódó kapcsolatnak, így Kotaro megmenekül attól, hogy hamar lecsapják a kezéről titkolt szerelmét. Ezután természetesen megindul a versengés, hogy egyik kövesse a másikat a Sakuragaoka középiskolába, hátha a sors valami izgalmasat tartogat valamelyik páros számára.

screenshot-2017-06-09-14_37_03-640x285.pngHogy a dolog semmiképpen sem legyen túl egyszerű, a szerelmi szálak ennél sokkal jobban összebogozódnak, így egy átlagos gimnáziumi életbe nyerhetünk betekintést, ahol az érzelmeket senki sem viszonozza úgy, ahogyan azt a másik szeretné. Illetve a mellettük lévő nyilvánvaló személy mindig kiesik, nem veszik észre egymás közeledését akkor sem, amikor az már – mint arra az előbbiekben utaltam – a kívülállók számára is teljesen nyilvánvaló. De pontosan ez a szépsége a tinédzser kornak, hogy ismerkednek a saját és a társaik érzelmeivel, szerelmével, utálatával vagy éppen féltékenységével.

apc26tt0m92lpv141s4p.jpgViszonylag könnyed romantikus vígjátéknak tűnhet a történet, legalábbis első olvasatra, de a szerelmi sokszögek, illetve egymás kergetése, a küzdelem a viszonzatlan érzelmek feldolgozásával, valamint a lelki fejlődés a felnőtt viselkedés irányába igencsak drámaivá varázsolják a jelenetek crescendóját. Végig érezzük a feszültségeket, és – akárcsak a The Anthem of the Heart esetén – nehéz eldöntenünk, kinek is drukkoljunk, ki kivel jöjjön össze a végén. De a gimnáziumi élet, az első belehabarodások és szívszerelmek bizony ilyenek, nem ritka a csapongás sem, vagy, hogy olyanért rajongunk, aki egyszerűen különc vagy csak népszerű. Ha valakihez csak vonzódunk, még nem jelenti azt, hogy vele szeretnénk lenni, gyakran összetéveszthetjük az érzelmeket, ha tinik vagyunk. Ami újdonság vagy menő, esetleg maga a különcség nagyon izgalmas és érdekes lehet, de nem biztos, hogy érdemes egy olyan kapcsolat irányába elindulni, ami így kezdődik el.

9bb9c3a10673d4c29f4db381152e22cfc0e5ce52_hq.gifViszont a fiatalkori párkapcsolat kezdeményekkel nem feltétlenül az első szerelmünket éljük meg, gyakran csak arról van szó, hogy a saját érzelmeinket fedezzük fel, ismerjük meg. Tombolnak a hormonok, változik a testünk, izgató az újdonság, hogy a másik teste nem olyan, mint a miénk, olyan zenét hallgat, ami nem szokványos, vagy éppen a trend szerinti sapkaviselést követi, bármit kiszúrhatunk, hogy közelebb kerüljünk az illetőhöz. Idővel persze ez szelídül, ahogy megtanuljuk, hogy amit érzünk, valójában kíváncsiság-e, vagy valóban érdeklődünk iránta. De addig is explorálunk és fejlődünk, tanulunk és megnyílunk, koppanunk és elveszünk.

maxresdefault_18.jpgA The Moment You Fall in Love-ot a HoneyWorks (Our love has always been 10 centimeters apart., I've Always Liked You) formáció dalai alapján Tetsuya Yanagisawa (Blade Dance of the Elementalers, High School DxD) rendezte, a Qualia Animation Studionál. A zenéjét ugyan cake szerezte, de a muzsikák nagy része pont ezért az együttes előadásában hallható. Maki Fujii (Destiny of the Shrine Maiden, Pupa, Our love has always been 10 centimeters apart.) karakterdizájnjának és Yuki Umino (I've Always Liked You) művészeti vezetésének hála egy kellemes képanyagú, igencsak élvezhető animét kaptunk az alkotóktól.


Momo Asakura: Hana ni Akai Ito

maxresdefult_1.jpgA Tamako Markethez képest egy jóval érettebb darab a The Moment You Fall in Love, a HoneyWorks zenéjének hála más animékhez is hozzájuthatunk, ha megkedveljük a hangzást. Tinédzserek és fiatal felnőttek is élvezhetik ezt az alkotást, hiszen a mindennapi problémák mellett azért elég elmélyülten mutatja be az első szerelem szituációit. A következő alkalommal a hozzá csatlakozó sorozatot, az Our love has always been 10 centimeters apart.-ot fogom nektek bemutatni.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18587, https://en.wikipedia.org/wiki/Suki_ni_Naru_Sono_Shunkan_o

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lA-T5l5LVl4

Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Confess Your Love Committee animék:
I've Always Liked You (2016)
Our love has always been 10 centimeters apart. (2017)


 

Szólj hozzá

zene szerelem barátság anime vígjáték dráma romantika slice of life friendzone HoneyWorks