2018. már 06.

Felnőtt mese a Talibán-uralta Afganisztánban: The Breadwinner

írta: Emerald Dragon
Felnőtt mese a Talibán-uralta Afganisztánban: The Breadwinner

The Breadwinner (2017) (A Kenyérkereső)

the-breadwinner-new-poster-featured.jpgAz Anilogue Filmfesztivál egyik befutója a The Breadwinner című animációs film volt, amelyet Oscar-díjra is jelöltek, így eljött az ideje, hogy leporoljam, és írjak róla nektek. Sok kiváló alkotást láthattunk akkor a vetítéseken, de ezt az egyet pont mostanra tartalékoltam, hátha sikerül neki, és elviszi a szobrocskát. Nagy eséllyel indult neki, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy többnyire a mainstream, könnyebben emészthető rajzfilmek nyerik el a díjat, így nem lepett meg senkit, hogy idén is a Disney és a Pixar közös munkája, a Coco lett a befutó.

5sjk6wk5fjby5embhs4nch7n7e.jpgParvana szüleivel, nővérével és kisgyermek öccsével élnek Afganisztánban, de jó ideje nem olyan boldogok, mint voltak. A háború mindent megváltoztatott, édesapja, Baba, elvesztette az egyik lábát, és már nincs rá szükség, hogy egykori szakmáját gyakorolja, mert a tanárokat felváltották a dogmatikus tanokat hirdetők. A világ teljesen más, mint mikor Baba felnőtt, az iszlám hagyományokat elferdítették, a nőknek el kell takarniuk magukat a férfiak elől, és tilos, hogy bármit is tanuljanak, mert az az erősebbik nem kiváltsága. Az apuka tanítványai már nem tisztelik őt, a rendszer agymosásának hála megvetik, és elárulják, így a Pul-e-Charkhi-i börtönbe hurcolják.

17breadwinner-master768.jpgFelesége és Parvana útnak indulnak, hogy kiszabadítsák, hátha elérnek valamilyen befolyásos személyt, és megkönyörülnek a szegény nyomorék családfőn. Azonban nőként képtelenség boldogulniuk vagy egyáltalán túlélniük ebben a világban, ha egyedül a kisöccsüknek van joga olyasmihez, hogy bevásároljon, és egyáltalán kilépjen az utcára. cover-breadwinner.jpgEzért az egyetlen megoldás az marad a számukra, ha Parvana levágja a haját, férfinak öltözik, és próbát tesz, hogy lelepleződik-e. Meglepő módon, a kislány, aki az apjától egyedül a jókedvét és a történetek iránti szeretetet örökölte, képes lesz új reményt csempészni a családi fészekbe, mert rövid hajjal, ilyen fiatalon egyáltalán nem lesz feltűnő, így megtapasztalhatja, milyen az, ha emberszámba veszik, és nem gyűlölettel tekintenek rá.

breadwinner-1280.jpgArra is hamar ráébred, hogy nem ő az egyetlen, aki így próbál boldogulni, az álszent társadalom, amelyben élni kényszerül, könnyedén átverhető, mert csak a látszatra figyelnek oda, a mögöttes tartalom senkit nem érdekel. Hogy teljes legyen az öltözéke, felveszi az Aatish nevet, így nem okoz több feltűnést, mint egy átlagos fiú, aki a családjáért dolgozik a piacon. Mivel a történeteket nagyon is szereti, így korán megtanult írni és olvasni, ami szintén ritkaságnak számít azon a területen, ahol él. interview_the_breadwinner_1920_07.jpgÍgy könnyedén talál magának megbízásos munkákat, hiszen számtalan levél vár arra, hogy felolvassa azokat. A célja kettős, mert egyrészt szeretné kiszabadítani édesapját, másrészt el is kell tartania a családot, amit Baba hátrahagyott. Ezért több munkát is kipróbál, hátha pakolással, vagy kiszolgálással többet is összespórolhat, ezalatt pedig felfedezi a világot, amelyben eddig élt, de sosem érhetett el.

1044906-all-details-bringing-story-world-sequences-breadwinner-life.jpgEzzel párhuzamosan egy történet mesélésébe kezd, melyet maga talál ki, egy fiúról, Suleymanról, ezzel könnyíti a környezete és saját sorsát is, mert reményt csempészik a szívükbe. Természetesen a mese, amit a főhősről kitalált, szorosan kapcsolódik ahhoz, ahogyan érzi magát, ahhoz a küzdelemhez, amelyet át kell élnie, hogy elérje a lehetetlennek tűnő célját. Ezzel egyértelműen a Könyvtolvaj című filmet juttatja eszünkbe, mely hasonló szituációról szól, csak egy másik háborús körülmény közepette.

the-breadwinner-6-1024x417.jpgA The Breadwinner egy komoly drámai alkotás, mely igencsak aktuális a mai világban. Gyönyörűen mutatja be a demagóg- és látszattársadalmat, amely a közel-keletet jellemzi, egy európai ember szemszögéből nézve. Szakít az előítéletekkel, hiszen arra is felhívja a figyelmünket, hogy az iszlám hagyományok nem egyeznek meg az eredeti vallási tanításokkal, hanem elferdítették őket, hogy erősebb kontroll alatt tarthassák a népet. A terror, a dogmatikus kormányzás ugyanakkor kicsi fricska a többi vallásnak is, amelyek az évszázadok során már túlestek ezeken a pillanatokon, és továbbra is tartalmaznak olyasmiket, melyek ellentétesek a saját ideológiájukkal.

breadwinner_b_758_426_81_s_c1.jpgA másik téma is elég egyértelmű, ahogyan a The Breadwinner kontrasztosan ábrázolja az életet a kis afgán városban. A háborús szituációk, a propaganda szempontjából azok számára kedvezőek, akik elhiszik a beléjük ültetett gyűlöletet és magasabb rendűnek érzik magukat azáltal, hogy kiválasztottnak nevezik őket. Így nincs szükségük tanulásra, tudásra, mert egyszerűbb, ha nem kell küzdeniük semmiért, gondolkodni is helyettük fognak, mert rájuk csupán a Paradicsom vár, ha követik az utasításokat és a dogmákat. bwact003_seq_056_sc009_output_0132.jpgMinden, amit szüleiktől kaptak, a nevelés könnyedén kiölhető egy jól irányzott agymosással, mellyel hamis küldetéstudatot sugallnak a fiatalok számára. Pláne, ha a nehéz helyzetekben olyasfajta kiutat mutatnak nekik, ami egy réteg hibáztatásával, elsöprésével, játszi könnyedséggel eltiporható. Ha csupán a férfiaknak és az igazhitűeknek vannak jogaik, úgy bármi, amit más birtokol, könnyen megszerezhető, minden táplálék kevesebb éhes szájat kell, hogy betömjön.

bw_bg_009_002_evening_v05.jpgA Nora Twomey (The Secret of Kells) rendezte animációs film sikeresen mutatja be nekünk, hogy bármilyen világban és helyzetben van reménység az ember, az egyén számára, hiszen ez az egyik, amelyet sohasem vehetnek el tőlünk. Emellett a másik a fantáziánk és az álmaink, melyek segítenek, hogy előrébb juthassunk az életünk során, ranglétrán lépegethessünk, elképzelhessünk valamit, amelynek megvalósítására törekedhetünk. Ez pedig lehet bármi, egy egyszerű könyvtől, néhány ezer forinton keresztül a szeretett család egyesüléséig. A küzdelem, mellyel a főszereplő Parvana példát mutat egyszerre szívet melengető és végletekig megkönnyezhető, hiszen a kontraszt folyamatosan jelen van az egész mű folyamán. Akkor is, amikor látszólag gondtalanul örül a pillanatoknak, és mikor végre megnyílik előtte a világ, mely oly sok éve lezárult a nők előtt.

the-breadwinner-5-1024x423.jpgAz animációs film Deborah Ellis 2001-ben megkezdett sorozatának első regényéből készült el, mely azóta könyv alakban tetralógiává bővült ki (Pavarna’s Journey, Mud City, My name is Parvana). A történet eredetileg egy interjúból indult ki, melyet az írónő készített egy lánnyal és az édesanyjával, akik férfinek álcázták magukat, hogy boldogulhassanak Afganisztánban a háborúk alatt, de végül némi fantáziával kiegészült a hiányos cselekmény. bw_image2-1.jpgA drámát a Cartoon Saloon stúdiójában készítették el, a producer a színésznőként ismert, jótékonykodásáról híres Angelina Jolie volt. A The Breadwinner-t idén jelölték az Oscar-díjra is, melyet nem sikerült megkaparintania, de már begyűjthette az ACTRA- és az Annie-díjat is. Ezen kívül a szerencsések láthatták az Anilogue Filmfesztiválon, melyet nagyon köszönünk a szervezőknek. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti ezt a témát, mert elég jól körbejárja, és gyönyörűen ábrázolja a kislány viszontagságos és kontrasztos életét és küzdelmét.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt3901826/, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Breadwinner_(film)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yQBQw-Bh1pg

Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

ír mese kanadai háború remény szegénység dráma teológia animációs film éhínség luxemburgi Anilogue Annie-díj Oscar-díj jelölés